Alfa fetoprotein (AFP)

mm

Aktualizirano: 15. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

2 min

Test tumorskih markera AFP je krvni test koji mjeri razine AFP-a u odraslih. Tumorski markeri/biljezi su supstance koje stvaraju stanice raka ili normalne stanice kao odgovor na rak u tijelu. AFP se normalno proizvodi u jetri fetusa u razvoju. Razine AFP-a obično su visoke kada se beba rodi, ali padaju na vrlo niske razine do 1. godine. Zdrave odrasle osobe trebale bi imati vrlo niske razine AFP-a.

Visoke razine AFP ne znače uvijek rak, a normalne razine ne isključuju uvijek rak. Dakle, AFP test tumorskih markera obično se ne koristi sam za provjeru ili dijagnosticiranje raka, ali može pomoći u dijagnosticiranju raka kada se koristi s drugim testovima. Test se također može koristiti za praćenje učinkovitosti liječenja raka i da se vidi je li se rak vratio nakon završetka liječenja

Zbog čega se radi alfa fetoprotein?

AFP tumorski marker može se koristiti za:

 • Pomoć pri dijagnosticiranju raka jetre ili raka jajnika ili testisa,
 • Praćenje liječenje raka: razine AFP-a se često povećavaju ako se rak širi i pada kada liječenje djeluje,
 • Ako fizikalni pregled i/ili drugi testovi pokažu da postoji šansa za određenu vrstu raka,
 • Provjeru da li se rak vratio nakon liječenja.
 • Praćenje zdravlja osoba sa cirozom ili upalom jetre.

Ako je već dijagnosticiran karcinom jetre, ovaj test se također može koristiti za određivanje najboljeg liječenja za pacijenta. Određene vrste raka jetre povezane s visokim razinama AFP-a mogu se liječiti ciljanom terapijom. Ciljana terapija koristi lijekove ili druge tvari koje napadaju specifične stanice raka sa manje štete za normalne stanice. Ova terapija može biti učinkovitija i uzrokovati manje nuspojava od tradicionalne hemoterapije.

Što znače povišene/snižene vrijednosti alfa fetoproteina (AFP)?

Ako rezultati pokazuju visoke razine AFP-a, to može potvrditi dijagnozu raka jetre ili raka jajnika ili testisa. Ponekad visoke razine AFP-a mogu biti znak drugih karcinoma, uključujući Hodgkinovu bolest i limfom, ili nekancerozne poremećaje jetre.

Ako se pacijent liječi od raka, tijekom liječenja može biti testirani nekoliko puta. Nakon ponovljenih testova, rezultati mogu pokazati:

 • Razine AFP-a rastu: to može značiti da se rak širi i/ili da liječenje ne djeluje,
 • Razine AFP-a se smanjuju: to može značiti da tretman djeluje,
 • Razine AFP-a se nisu povećale ili smanjile: to može značiti da je bolest stabilna,
 • Razine AFP-a su se smanjile, ali su se kasnije povećale: to može značiti da se rak vratio nakon što je pacijent bio liječen.

Referentne vrijednosti

Od 10 do 20ng/ml.

Ako se pronađu vrijednosti više od 400 ng/ml, to može upućivati na probleme sa jetrom.

 

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO