Amonijak (NH3)

mm

Aktualizirano: 12. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

2 min

Amonijak, NH3, je raspadni produkt koji nastaje u tijelu tokom probave proteina. U normalnim uvjetima, amonijak se u jetri pretvara u drugi raspadni produkt koji zovemo urea. Urea se izlučuje putem urina.

Ukoliko tijelo ne može izbaciti amonijak, on se nakuplja u krvi. Visoke razine amonijaka u krvi dovode do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući oštećenje mozga, komu, pa čak i smrt.

Visoke vrijednosti amonijaka su obično izazvane bolestima jetre. Drugi razlozi uključuju oslabljenje bubrežne funkcije te genetske poremećaje.

Zašto se radi određivanje razine amonijaka?

Vrijednosti amonijaka se koriste za dijagnozu i praćenje stanja koji uzrokuju visoke razine amonijaka. Ta stanja obuhvataju:

 • Hepatičku encefalopatiju-stanje u kojem je jetra oštećena u mjeri da ne može adekvatno obrađivati amonijak. U ovom poremećaju amonijak se nakuplja u krvi, te dospijeva do mozga. To uzrokuje konfuziju, dezorjentaciju i komu. Ovo stanje je fatalno.
 • Reyev sindrom-ozbiljno i ponekad fatalno stanje koje dovodi do oštećenja jetre i mozga. Najčešće se javlja u ranoj životnoj dobi nakon konzumacije aspirina. Zbog toga, djeca i tinejdžeri ne trebaju koristiti aspirin, osim ukoliko nije propisano od strane liječnika. Neki od simptoma su: povraćanje, pospanost, razdražljivost i napade.
 • Poremećaji ciklusa urea-rijetka genetska bolest koja narušava sposobnost tijela da pretvara amonija u ureu.

Test je također poželjno uraditi za praćenje efikasnosti tretmana jetrenih ili bubrežnih bolesti. Neki o simptoma koji ovi pacijenti mogu imati su:

 • konfuzija, prekomjerna pospanost,
 • dezorjentacija (pacijent nije svjestan vremena, prostora, niti svog okruženja),
 • tremor (drhtanje) ruku.

Šta znače povišene vrijednosti amonijaka?

Hiperamonijemija (povišene vrijednosti amonijaka) je po život opasno stanje kod kojega su vrijednosti amonijaka u krvi iznad gornjih granica normalnih vrijednosti.

Povišene vrijednosti amonijaka u krvi upućuju na:

 • Bolest jetre, kao što je ciroza ili upala jetre,
 • Hepatičnu encefalopatiju,
 • Bubrežnu bolest/insuficijenciju,
 • Reyev sindrom kod djece i tinejdžera,
 • Gastrointestinalno krvarenje,
 • Lijekove kao što su diuretici ili konzumiranje droga, kao i pušenje,
 • Vježbe-trening (mišići staraju amonijak kada su aktivni),
 • Hemolitičku bolest novorođenčeta (ubrzana razgradanja eritrocita) i poremećen ciklus ureje novorođenčeta.

Šta znače snižene vrijednosti amonijaka?

Snižene vrijednosti amonijaka mogu biti izazvane visokim krvnim pritiskom koji nastaje naglo, iznenada.

Referentne vrijednosti za amonijaka u krvi

Odrasli: 10-80 mcg/dL ili 6-47 μmol/L.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO