ANA – Antinuklearna antitijela

mm

Aktualizirano: 22. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

2 min

ANA test određuje titar antinuklearnih antitijela u krvi. Antitijela su proteini koje imunološki sistem stvara za borbu protiv stranih tvari poput virusa i bakterija. Međutim, antinuklearna antitijela napadaju vlastite zdrave stanice. Zovu se “antinuklearna” jer ciljaju na jezgru (centar) stanica.

Ukoliko se testom dokaže prisustvo antinuklearnih antitijela u krvi, to može govoriti u prilog autoimunog poremećaja. Autoimuni poremećaj uzrokuje da imunološki sistem greškom napada vlastite stanice, tkiva i/ili organe što može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Pozitivan rezultat testa ANA ne znači nužno i prisustvo bolesti. Razine antinuklearnih antitijela imaju tendenciju porasta s godinama. Čak jedna trećina zdravih odraslih osoba starijih od 65 godina može imati pozitivan rezultat ANA testa.

Zbog čega se radi određivanje ANA?

ANA test se koristi za dijagnosticiranje autoimunih poremećaja, uključujući:

 • Sistemski eritematozni lupus (SLE) – najčešći tip lupusa (hronične bolesti koja zahvata više dijelova tijela, uključujući zglobove, krvne žile, bubrege i mozak),
 • Reumatoidni artritis – stanje koje uzrokuje bol i oticanje zglobova, uglavnom u rukama i stopalima,
 • Sklerodermiju – rijetku bolest koja zahvata kožu, zglobove i krvne žile,
 • Sjogrenov sindrom – rijetka bolest koja utiče na tjelesne žlijezde što u konačnici dovodi do pretjerane suhoće očiju, usta i drugih sluznica.

Simptomi autoimunog poremećaja koji upućuju da bi trebalo uraditi testiranje uključuju:

 • Groznicu,
 • Crveni osip u obliku leptira (simptom lupusa),
 • Umor,
 • Bol i otok zglobova,
 • Bol u mišićima.

Šta znači pozitivan rezultat određivanja ANA?

Pozitivan rezultat na ANA testu znači da su u krvi pronađena antinuklearna antitijela. Pozitivan rezultat može ukazivati na:

Pozitivan rezultat ne znači nužno prisustvo bolesti. Neki zdravi ljudi imaju antinuklearna antitijela u krvi. Osim toga, određeni lijekovi mogu uticati na rezultate.

Referentne vrijednosti

Rezultati ANA testa najčešće se prikazuju u 2 dijela: razina ili titar i uzorak.Titri se navode u omjerima, najčešće 1:40, 1:80, 1:160, 1:320 i 1:640. Neki, ali ne svi laboratoriji će prijaviti titar iznad 1:160 kao pozitivan.

Manje je vjerojatno da će titri 1:80 ili niži biti značajni. (Titri ANA manji ili jednaki 1:40 smatraju se negativnim.)

Čak su i veći titri često beznačajni u bolesnika starijih od 60 godina. U konačnici, rezultat ANA mora se tumačiti u specifičnom kontekstu simptoma pojedinog pacijenta, temeljnih zdravstvenih stanja i drugih rezultata testova.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO