CEA (karcinoembrionalni antigen)

mm

Aktualizirano: 15. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

2 min

CEA je karcinoembrionalni antigen. To je protein koji se nalazi u tkivima bebe u razvoju. Razine CEA obično postaju vrlo niske ili nestaju nakon rođenja. Zdrave odrasle osobe trebale bi imati vrlo malo ili nimalo CEA u svom tijelu. 

CEA je vrsta tumorskog biljega. Tumorski biljezi su tvari koje stvaraju stanice raka ili normalne stanice kao odgovor na rak u tijelu. 

Pušači mogu imati povišene razine karcinoembrionalnog antigena, kao i osobe sa sljedećim nekanceroznim stanjima: emfizemom, cirozom, benignom bolesti dojke, upalom žučnog mjehura (kolecistitis), upalom gušterače (pankreatitis), peptičkim ulkusom, ulceroznim kolitisom, polipima rektuma.

Visoke razine odgovaraju prisutnosti kolorektalnog karcinoma, kao i raka prostate, jetre, želuca, jajnika, štitnjače, pluća i dojke. Karcinom se odnosi na karcinome koji nastaju iz epitelnog tkiva, koje oblaže i prekriva organe uključujući kožu. 

Test se radi najčešće iz krvi ali može i iz cerebrospinalne tekućine, peritonealne tekućine, pleuralne tekućine. 

Zbog čega se radi određivanje CEA? 

Budući da mnoge vrste raka i nekoliko nekanceroznih stanja mogu uzrokovati visoke razine CEA, liječnici ne koriste CEA testove da bi dijagnosticirali određeni oblik raka ili utvrdili imate li rak. Umjesto toga, koriste se za praćenje napretka određenih tretmana.  

CEA test se može koristiti za: 

 • Praćenje liječenja ljudi s određenim vrstama raka. To uključuje rak debelog crijeva i rak rektuma, prostate, jajnika, pluća, štitnjače i jetre, 
 • Određivanje stadija raka. To znači provjeru veličine tumora i koliko se rak proširio, 
 • Provjeru je li se rak vratio nakon liječenja.  

Šta znače niske vrijednosti CEA kod pacijenata koji imaju dijagnosticiran rak?  

Niska razina CEA ukazuje da se radi vrlo vjerovatno o malom tumoru koji se nije proširio na druge dijelove tijela. 

Šta znače visoke vrijednosti CEA kod pacijenata koji imaju dijagnosticiran rak?  

Visoka razina CEA može odgovarati većem tumoru i/ili karcinomu koji se proširio – ili metastazirao – na jedno ili više mjesta daleko od izvornog mjesta. 

Ukoliko razine CEA padnu tijekom liječenja, to može značiti da terapija djeluje. Ako su razine CEA pale tijekom liječenja, ali su opet u porastu, vjerovatno se radi o recidivu raka. 

Referentne vrijednosti 

Od 0 do 2,5 ng/ml 

Sve veće od 10 ng/ml ukazuje na opsežnu bolest, a razine veće od 20 ng/ml sugeriraju da se rak možda širi. 

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem. 

  

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO