Eritropoetin

mm

Aktualizirano: 15. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Eritropoetin jeste hormon u krvi koji ”govori” matičnim stanicama u koštanoj srži da stvaraju više crvenih krvnih stanica. Eritropoetin stvaraju stanice u bubregu. Ove stanice oslobađaju više eritropoetina kada je razina kisika u krvi niska.

Količina oslobođenog eritropoetina ovisi o težini hipoksije i sposobnosti bubrega da je proizvode. Hormon je aktivan kratko vrijeme, a zatim se eliminira iz tijela mokraćom. Povećana proizvodnja i oslobađanje eritropoetina nastavlja se događati sve dok razina kisika u krvi ne poraste na normalne ili blizu normalne koncentracije, a zatim proizvodnja pada. Međutim, ako su bubrezi oštećeni i/ili ne mogu pratiti potražnju za eritropoetinom, ili ako pacijentova koštana srž ne može odgovoriti na stimulaciju (kao što se može pojaviti kod poremećaja koštane srži), tada pacijent može postati sve anemičniji.

Zbog čega se radi test eritropoetina?

Ovaj test se može koristiti za utvrđivanje uzroka:

 • anemije,
 • policitemije (visok broj crvenih krvnih stanica) i
 • drugih poremećaja koštane srži.

Šta znače povišene vrijednosti eritropoetina?

Povećana razina eritropoetina može biti posljedica sekundarne policitemije.
To je prekomjerna proizvodnja crvenih krvnih stanica koja se javlja kao odgovor na događaj kao što je niska razina kisika u krvi. Stanje se može pojaviti;

 • na velikim visinama ili
 • zbog benignih ili malignih tumora bubrega kao i drugih karcinoma koji oslobađaju eritropoetin.

To može dovesti do povećanja volumena krvi u cirkulaciji, povećanja viskoznosti krvi i do hipertenzije.

Šta znače snižene vrijednosti eritropoetina?

Razina eritropoetina niža od normalne može se vidjeti kod:

Policitemija vera podrazumijeva prekomjernu proizvodnju crvenih krvnih stanica koja se događa neovisno o razinama eritropoetina. U ovih bolesnika razina eritropoetina može biti prilično niska. U bolesnika s drugim oblicima prekomjerne proizvodnje crvenih krvnih stanica razina eritropoetina je visoka.

Referentne vrijednosti:

Od 2,6 do 18,5 millijedinica po mililitru (mU/mL).

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO