Estrogen

mm

Aktualizirano: 4. Novembra 2020.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Estrogen je polni hormon koji je odgovoran za razvoj i održavanje ženskih spolnih organa i sekundarnih seksualnih karakteristika (npr. razvoj grudi). Zajedno sa progesteronom, estrogen učestvuje u regulaciji menstrualnog ciklusa, razvoja grudi i uterusa te održavanja zdrave trudnoće. Testiraju se tri komponente estrogena u krvi ili urinu a to su : esteron (E1), estradiol (E2) i estriol (E3).

Esteron (E1) se direktno konvertuje iz nadbubrežne žlijezde ili indirektno iz ostalih androgena. Također može nastati u jajnicima, placenti, testisima ili masnom tkivu. E1 je primarni estrogen kod muškaraca i žena u menopauzi.

Estradiol (E2) se primarno stvara u jajnicima pod uticajem FSH i LH, a kod muškaraca u testisima. Dobar je pokazatelj funkcije jajnika.

Estriol (E3) se stvara u placenti. Povećane vrijednosti su pokazatelj zdravlja fetusa i normalne trudnoće. Testira se u drugom trimestru kako bi se procijenio fetalni rizik zbog određenih hromozomskih abnormalnosti. Njegov rast se moze zabilježiti u osmoj sedmici trudnoće i nastavlja rasti tokom trudnoće. Nagli porast se dogodi četiri sedmice prije porođaja.

Kod žena vrijednosti estrogena zavise od faze menstrualnog ciklusa ili trudnoće.

Slučajevi kada su povišene vrijednosti estrogena:

Kod žena: prijevremeni pubertet, tumor jajnika ili nadbubrežne žlijezde

Kod muškaraca: ginekomastija (povećane grudi), tumor testisa ili nadbubrežne žlijezde, zakašnjeli pubertet

Kod žena i muškaraca: hipertireoidizam, ciroza jetre

Slučajevi kada su snižene vrijednosti estrogena:

Kod žena: Turner sindrom, hipopituitarizam, hipogonadizam, poremećaj ishrane (anoreksija), menopoauza, sindrom policističnih jajnika, pretjerana fizička aktivnost

Hipertenzija, anemije, poremećaj rad jetre i bubrega mogu da utiču na vrijednosti estrogena.