Feritin

mm

Aktualizirano: 23. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Test krvi na feritin mjeri nivo feritina u  krvi. Feritin je protein koji skladišti željezo u  stanicama. Željezo je potrebno za stvaranje zdravih crvenih krvnih zrnaca. Crvena krvna zrnca prenose kiseonik iz pluća u ostatak tijela. Željezo je također važno za zdrave mišiće, koštanu srž i funkciju organa. Premalo ili previše željeza u ljudskom sistemu može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne liječi.

Zbog čega se radi određivanje feritina?

Test krvi na feritin koristi se za provjeru nivoa željeza. Može pomoći ljekaru da otkrije ima li tijelo odgovarajuću količinu željeza da ostane zdravo. Ovaj test se može raditi ako pacijent ima simptome preniske ili previsoke razine željeza

Simptomi preniskog nivoa željeza uključuju:

 • Blijedu kožu,
 • Umor,
 • Slabost,
 • Vrtoglavicu,
 • Kratkoća daha,
 • Ubrzani rad srca.

Simptomi previsokog nivoa željeza mogu varirati i imaju tendenciju da se pogoršavaju tokom vremena. Simptomi mogu uključivati:

 • Bolove u zglobovima,
 • Abdominalni bol,
 • Nedostatak energije,
 • Gubitak tjelesne težine.

Šta znače snižene vrijednosti feritina u krvi?

Niži od normalnog nivoa feritina može značiti da pacijent ima anemiju (malokrvnost) zbog nedostatka željeza ili neko drugo stanje povezano sa niskim nivoom željeza. Anemija zbog nedostatka željeza je uobičajena vrsta anemije, poremećaja u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Anemija zbog nedostatka željeza može uzrokovati probleme sa srcem, infekcije i druge zdravstvene probleme.

Šta znače povišene vrijednosti feritina u krvi?

Viši nivoi feritina od normalnih mogu značiti da pacijent ima previše željeza u  tijelu. Stanja koja uzrokuju povećanje nivoa željeza uključuju bolest jetre, zloupotrebu alkohola i hemohromatozu, poremećaj koji može dovesti do nepovratnog oštećenja jetre, bolesti srca i dijabetesa.

Referentne vrijednosti

Za muškarce od 12 do 300 ng/mL.

Za žene od 10 do 150 ng/mL.

Ako rezultati feritina nisu normalni, to ne znači nužno da pacijent ima zdravstveno stanje koje treba liječiti. Određeni lijekovi mogu smanjiti ili povećati nivoe feritina.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO