Folikostimulirajući hormon (FSH)

mm

Aktualizirano: 4. Novembra 2020.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Folikostimulirajući hormon je bitan za reproduktivnu funkciju kao i razvoj jajnih ćelija kod žena i sperme kod muškaraca. Hipofiza luči FSH kao i LH i ova dva hormona se testiraju zajedno. Ukoliko žena nema menstruaciju godinu dana i vrijednosti FSH i LH su visoki može se zaključiti da je u menopauzi.  FSH test se radi da se utvrdi plodnost žena i muškaraca. Kod žena se FSH test radi kako bi se pronašao uzrok neplodnosti, bolesti jajnika i uzrok neredovnih menstruacija.

Vrijednosti FSH kod žena zavise od faze menstrualnog ciklusa.

Slučajevi kada su FSH vrijednosti povišene:

Kod žena: gonadna disgeneza, Turner sindrom, sindrom policističnih jajnika, menopauza, hemoterapija

Što je veća vrijednost FSH, šanse za trudnoću se smanjuju.

Kod muškaraca: oštećenje testisa prouzrokovano konzumacijom alkohola, upala testisa, torozija testisa, Klienfelter sindrom, zaušnjaci, hemoterapija

Povišene vrijednosti FSH i LH kod djece (češće kod djevojčica) ukazuju na prijevremeni pubertet koji je prouzrokovan problemima rada centralnog nervnog sistema kao što su: traume mozga, povrede mozga, tumori centralnog nervnog sistema, meningitis i encefalitis.

Slučajevi kada su FSH vrijednosti snižene:

Kod žena: poremećaj rada hipofize, poremećaj rada hipotalamusa, manjak proizvodnje jajnih ćelija

Kod muškaraca: poremećaj rada hipofize ili hipotalamusa

Snižene vrijednosit kod djece ukazuju na zakašnjeli pubertet kao uzrok Turner sindroma,  bolesti jajnika ili testisa, Klienfelter sindrom, deficijencija hormona, infekcije i poremećaj ishrane.