Haptoglobin

mm

Aktualizirano: 15. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Haptoglobin je protein koji proizvodi ljudska jetra koji se u krvi veže se za određenu vrstu hemoglobina. Hemoglobin je protein u ljudskim crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik iz pluća u ostatak tijela. Većina hemoglobina nalazi se unutar crvenih krvnih stanica, ali male količine cirkuliraju u krvotoku. Haptoglobin se veže za hemoglobin u krvotoku. Zajedno, ova dva proteina poznata su kao kompleks haptoglobin-hemoglobin. Ovaj kompleks se brzo čisti iz krvotoka i uklanja iz tijela pomoću jetre.

Kada su crvene krvne stanice oštećene, one oslobađaju više hemoglobina u krvotok. To znači da će više kompleksa haptoglobin-hemoglobin biti očišćeni iz tijela. Haptoglobin može napustiti tijelo brže nego što ga jetra može napraviti. To uzrokuje pad razine haptoglobina u krvi. Ako su razine haptoglobina preniske, to može biti znak poremećaja crvenih krvnih stanica, kao što je anemija.

Zbog čega se radi određivanje haptoglobina?

Za dijagnosticiranje hemolitičke anemije najčešće se koristi haptoglobinski test. Hemolitička anemija je poremećaj koji se događa kada se crvene krvne stanice unište brže nego što se mogu zamijeniti. Ovaj test se također može koristiti kako bi se utvrdilo da li neka druga vrsta anemije ili neki drugi poremećaj krvi uzrokuje simptome.

Ovaj test također se radi kod simptoma anemije, a to su:

 • Umor,
 • Blijeda koža,
 • Kratkoća daha,
 • Ubrzani rad srca,
 • Žutica/ikterus, stanje zbog kojeg koža i oči požute,
 • Urin tamne boje.

Šta znače snižene vrijednosti haptoglobina?

Ako test pokaže niske vrijednosti haptoglobina u krvi, to može upućivati na:

 • Hemolitičku anemiju,
 • Bolest jetre,
 • Reakciju na transfuziju krvi,
 • Veliki broj modrica ili krvarenja u organizmu,
 • Korištenje lijekova kao što su: kontracepcijske pilule, antibiotici (nitrofurantion, streptomicin).

Šta znače povišene vrijednosti haptoglobina?

Ako test pokaže visoke vrijednosti haptoglobinskog testa, to može upućivati na:

Referentne vrijednosti

Do 410 do 1650 mg/l.

 

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO