Helicobacter pylori u stolici

mm

Aktualizirano: 22. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Helicobacter pylori (H. pylori) je vrsta bakterije koja inficira probavni sistem. Ukoliko su prisutni probavni simptomi, testiranje i liječenje može spriječiti ozbiljne komplikacije.

Mnogi ljudi s H. pylori nikada neće imati simptome infekcije, ali kod nekih može uzrokovati razne probavne smetnje. To uključuje gastritis (upalu želuca), peptički ulkus (čireve na želucu, tankom crijevu ili jednjaku) i određene vrste raka želuca.

Postoje različiti načini testiranja na infekciju H. pylori. Uključuju testove krvi, stolice i daha.

Doktor može zahtijevati određivanje antigena stolice ili test kulture stolice.
Test antigena stolice traži antigene za H. pylori u stolici. Antigeni su tvari koje pokreću imunološki odgovor.
Test kulture stolice traži bakteriju H. pylori u stolici.

Zbog čega se radi testiranje na H. pylori?

H. pylori testovi se najčešće koriste za:

 • Otkrivanje bakterije H. pylori u probavnom traktu kako bi se probavni simptomi povezali sa infekcijom H. pylori,
 • Otkrivanje da li je liječenje infekcije H.pylori imalo efekta.

Gastritis i čir upale sluznice želuca, dijele mnoge iste simptome, a neki od njih su:

 • Bol u trbuhu,
 • Nadutost,
 • Mučnina i povraćanje,
 • Proljev,
 • Gubitak apetita,
 • Gubitak težine.

Čir je ozbiljnije stanje od gastritisa, a simptomi su često teži. Liječenje gastritisa u ranim fazama može pomoći u sprječavanju razvoja ulkusa ili drugih komplikacija, te je testiranje na H. pylori u svrhu postavljanja dijagnoze izuzetno bitno.

Šta znače negativni rezultati testiranja na H. pylori?

Ako su rezultati negativni, to znači da vjerojatno nema infekcie sa H. pylori. Doktor će zatražiti dodatne testove kako bi utvrdio tačan uzrok simptoma.

Šta znače pozitivni rezultati testiranja na H. pylori?

Ako su rezultati pozitivni, to znači da je prisutna infekcija sa H. pylori.

Infekcije sa H. pylori se mogu liječiti kombinacijom antibiotika i drugih lijekova za liječenje infekcije i ublažavanje boli.
Plan liječenja može biti komplikovan, ali važno je uzimati sve lijekove kako je propisano, čak i ako simptomi nestanu.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO