Hloridi

mm

Aktualizirano: 12. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Hloridi su tip elektrolita koji imaju važnu ulogu u održavanju količine tekućine u organizmu, kao i održavanju normalnog rada mišića, nervnog sistema, srca i mnogih drugih organskih sistema. Zajedno sa drugim elektrolitima također utiče na pH vrijednost krvi i tekućina unutar organizma. Ukupna količina hlorida u organizmu iznosi oko 0,15% od ukupne težine, što bi značilo da osoba od 70 kg ima 105 g hlorida unutar sebe. Izvor hlorida predstavlja obična kuhinjska sol (NaCl) koja se mora uzimati u ograničenim količinama (5 grama/dnevno), a kod pacijenata sa srčanim oboljenjima te vrijednosti trebaju biti daleko manje (2-3 grama/dnevno) od normalnih zbog uticaja jona Na+ i Cl na kardiovaskularni sistem.

Zbog čega se radi testiranje hlorida u krvi?

Nalaz hlorida u krvi se najčešće radi kod simptoma disbalansa pH vrijednosti ili disbalansa količine tekućine. Neki od tih simptoma su:

 • Dugotrajno povraćanje,
 • Dijareja/proliv,
 • Slabost i malaksalost,
 • Dehidratacija,
 • Poteškoće sa disanjem (dispnea).

Šta znače povišene vrijednosti hlorida u krvi?

Postoji veliki broj razloga zbog čega hloridi u krvi nisu u referentnim vrijednostima.

Ako se kod pacijenta nađu povišene vrijednosti hlorida, to može ukazati na:

 • Dehidrataciju,
 • Hroničnu bubrežnu bolest/insuficijenciju
 • Metaboličku acidozu, stanje sa sniženom pH vrijednošću koje je uzrokovano povišenom kiselošću krvi. Neki od simptoma metaboličke acidoze su: povraćanje, mučnina i slabost.

Šta znače snižene vrijednosti hlorida u krvi?

Ako se pronađu snižene vrijednosti hlorida u krvi to može upućivati na:

 • Srčanu slabost,
 • Plućnu bolest,
 • Addisonovu bolest, gdje nadbubrežne žlijezde ne luče dovoljno hormona, zbog čega dolazi do simptoma slabosti, vrtoglavice, gubitka težine i dehidratacije,
 • Metaboličku alkalozu, koja je suprotna od metaboličke acidoze gdje su povišene vrijednosti baze u krvi sa simptomima razdražljivosti, trzanja mišića i trnaca u prstima ruku i nogu.

Referentne vrijednosti za hloride

Od 98-106mmol/l.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO