Imunoglobulin E (IgE)-krvni alergijski test

mm

Aktualizirano: 12. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Krvni alergijski test mjeri supstancu imunoglobulin E (IgE) u krvi. IgE je antitijelo/protein koji se stvara u toku alergijske reakcije i učestvuje u odgovoru imunog sistema na alergiju. Alergija, u osnovi, znači pretjeranu reakciju (hipersenzitivnost)  imunog sistema na neku bezopasnu supstancu (alergen). Simptomi alergijske reakcije variraju od zapušenog nosa do stanja opasnih za život-anafilaktički šok.

Najčešći alergeni koji se sreću kod pojedinaca su: polen, prašina, grinje, lijekovi, kikiriki, mlijeko, jaja i dr.

Zbog čega se radi alergijski krvni test?

Određivanje IgE antitijela u krvi se koriste za dijagnostiku alergija. Neki od simptoma alergije su:

 • Zapušen nos ili curenje iz nosa,
 • Kihanje,
 • Svrbež očiju i suzne oči,
 • Urtikarija, crvenkast osip po koži,
 • Dijareja/proljev,
 • Povraćanje,
 • Kašaj i sviranje u plućima.

Postoje dva tipa IgE koji se određuju i to:

 • Ukupni IgE-totalne vrijednosti IgE u krvi,
 • Specifični IgE-antitijela koja se stvaraju na jednu specifičnu supstancu/alergen. Može se odrediti na koji tačno alergen se stvaraju imunoglobulini E.

Šta znače povišene/snižene vrijednosti IgE?

Ako su povišene vrijednosti ukupnog IgE to znači da najvjerovatnije pacijent ima neku vrstu alergije. Taj test ne pokazuju na koji alergen je pacijent alergičan niti kolika je ozbiljnost alergijske reakcije.

Ako se pronađu povišene vrijednosti specifičnog IgE to upućuje da je pacijent alergičan na alergen na koji se testira. Također, ovaj test ne govori kolika je ozbiljnost alergijske reakcije.

Referentne vrijednosti IgE antitijela

Tradicionalno se smatra da je pozitivan nalaz IgE antitijela iznad 0,71 kUI/ml.

Veoma važno je napomenuti da postoji velika vjerovatnoća za pozitivan test kod pacijenata koji stvarnosti nisu alergični (lažno negativni). Također, nerijetko se može naći negativan nalaz kod pacijenata koji imaju alergiju. Zbog toga, pažljivo treba interpretirati nalaz IgE i tražiti na koji tačan alergen je pacijent alergičan, a ne vršiti ispitivanja na mnogobrojne alergene.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO