Interleukin 6 (IL-6)

mm

Aktualizirano: 12. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Interleukini su velika grupa proteina koji učestvuju u imunom odgovoru organizma. Uglavnom ih proizvode T limfociti ili makrofagi, a dijele se prema ulozi koju imaju u zapaljenskim procesima.

IL-6  je protein koji proizvode razne stanice. Spada u grupu molekula koje se nazivaju citokini. Citokini imaju razne uloge u tijelu koje omogućavaju pravilno funkcioniranje imunog sistema. Oni su dio inflamatorne kaskade koja je ključna za koordiniranje i aktiviranje imunološkog odgovora organizma.  S obzirom na to, koristi se kao marker aktivacije imunog sistema.

Zbog čega se radi testiranje interleukina 6?

Interleukin 6 ima bitnu ulogu u imunitetu tako što u okviru urođenog imunog odgovora djeluje na jetru da proizvodi proteine akutne faze, C-reaktivni protein (CRP), fibrinogen i amiloid A. Također, ima ključnu ulogu u sazrijevanju B limfocita koji proizvode antitijela u bakterijskim infekcijama. Ima ulogu u regulaciji  temperature i normalne funkcije mozga, regeneraciji jetre i metaboličkoj kontroli cijelog organizma.

Interleukin 6 može biti povišen u stanjima: upale, infekcije, autoimunim bolestima, kardiovaskularnim bolestima i u nekim karcinomima.

Šta znače povišene vrijednosti IL-6?

Povišene koncentracije IL-6 prisutne su kod:

 • Stanja akutne i hronične infekcije,
 • Sepse,
 • Hroničnih zapaljenskih bolesti (reumatoidni artritis, sistemski lupus, zapaljenske bolesti crijeva).

Posebna važnost određivanja je u stanjima akutne infekcije kao što je akutna upala gušterače jer dostiže najveći nivo značajno brže (nakon 12-24h) nego koncentracija CRP-a (48-72h).

Povišene vrijednosti IL-6 su relevantne u mnogim procesima bolesti kao što su:

 • Dijabetes,
 • Ateroskleroza,
 • Rak prostate,
 • Oštećenja tkiva, poput opekotina,
 • Rrtopedskih povreda .

Šta znače snižene vrijednosti interleukina 6?

Prema istraživanjima niske serumske razine interleukina 6 smatraju se prediktivnim markerom recidiva hepatocelularnog karcinoma nakon operacije kod pacijenata koji boluju od hepatitisa B. Ova saznanja još nisu potvrđena velikim studijima i koriste se u pretkliničkim istraživanjima.

Referentne vrijednosti

Od 0 do 43.5 pg/ml.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO