Ketoni/ketonska tijela u krvi

mm

Aktualizirano: 24. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Ketoni/ketonska tijela su tvari koje tijelo proizvodi ako ćelije ne dobijaju dovoljno glukoze (šećera u krvi). Glukoza je glavni izvor energije ljudskog tijela.

Ketoni se mogu pojaviti u krvi ili urinu. Visoki nivoi ketona mogu ukazivati ​​na dijabetičku ketoacidozu, komplikaciju šećerne bolesti/diabetesa koja može dovesti do kome ili čak smrti. Ketoni u krvnom testu mogu potaknuti na liječenje prije nego što dođe do pojave ozbiljnijih simptoma dijabetičke ketoacidoze.

Zbog čega se određuju ketoni u krvi?

Ketoni u krvi se uglavnom koriste za provjeru dijabetičke ketoacidoze kod osoba sa šećernom bolešću. Dijabetička ketoacidoza može uticati na svakoga sa dijabetesom, ali je najčešći kod osoba sa dijabetesom tipa 1. Ako pacijent ima dijabetes tipa 1, njegovo tijelo ne proizvodi inzulin, hormon koji kontrolira količinu glukoze u krvi. Ljudi sa dijabetesom tipa 2 mogu proizvoditi inzulin, ali njihova tijela ga ne koriste pravilno.

Ketoni u krvi se određuju ako pacijent ima dijabetes i simptome dijabetičke ketoacidoze. Neki od tih simptoma su:

 • Pretjerana žeđ,
 • Pojačano izmokravanje,
 • Mučnina i povraćanja,
 • Suha ili crvena koža,
 • Kratkoća daha,
 • Voćni miris u dahu (miris “acetona” u dahu),
 • Umor,
 • Konfuzija.

Šta znači pozitivan test na ketone u krvi?

Normalan rezultat testa je negativan. To znači da u krvi nisu pronađena ketonska tijela. Ako se otkriju visoki nivoi ketona u krvi, to može značiti da pacijent ima dijabetičku ketoacidozu.

Također, druga stanja mogu uzrokovati pozitivan test na ketone u krvi. Neka od tih stanja su:

 • Poremećaji u ishrani, pothranjenost i druga stanja u kojima tijelo ne unosi dovoljno kalorija,
 • Trudnoća: ponekad trudnice imaju pozitivne ketone u krvi. Ako se otkriju visoki nivoi, to može upućivati na gestacijski dijabetes melitus, tip šećerne bolesti koji pogađa samo trudnice.

Referentne vrijednosti

Manja od 0.6mmol/l.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO