Ketoni (urin)

mm

Aktualizirano: 6. Oktobra 2020.

Piše: Modro&Zeleno

0 min

Ketoni (acetacetat, beta-hydroxybutyrat i aceton) nastaju kao razgradni produkt masnoća pohranjenih u tijelu i bivaju iskorišteni za proizvodnju energije. Prisustvo ketona u mokraći (ketonurija) nije normalan nalaz i obavezno upućuje na neki poremećaj. Zbog prisustva acetona u urinu, već na osnovu njegovog mirisa se može zaključiti da se radi o ketonuriji.

Ketonurija može nastupiti prije svega u stanjima produžene gladi ili pri gubljenju kontrole nad dijabetesom mellitusom. Zbog toga se urin dijabetičara  mora redovno pretraživati na prisustvo ketona da bi se pri pozitivnom nalazu moglo blagovremeno reagovati.

Kod normalnih osoba energija se uglavnom crpi iz šećera (prije svega glikogena pohranjenog u jetri). Nakon što se ove rezerve iscrpe uključuje se katabolizam masnih kiselina, što se dešava u stanjima produžene gladi. U šećeraša je metabolizam šećera generalno poremećan i zbog toga organizam pokušava da podmiri energetske potrebe alternativnim putevima, prije svega razgradnjom masnoća.

Također se ketonurija može pronaći kod hroničnih alkoholičara, praćenjem keto dijete, bolesti praćene dugotrajnim povraćanjem i u trodnoći.