Kožni test u dijagnostici alergijskih oboljenja

mm

Aktualizirano: 12. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

2 min

Alergija predstavlja pretjeranu reakciju (hipersenzitivnost) vlastitog imunog sistema na neku supstancu (alergen). Normalno, naš imuni sistem djeluje protiv bakterija i virusa, ali kod osoba sa alergijom, vlastiti imuni sistem prepoznaje bezopasne supstance, prašinu, polen i druge, kao napadače. Da bismo se odbranili od takvih bezopasnih “napadača“, on reaguje i izaziva alergijsku reakciju. Simptomi alergijske reakcije variraju od zapušenog nosa do stanja opasnih za život-anafilaktički šok.

Najčešći alergeni koji se sreću kod pojedinaca su: polen, prašina, grinje, lijekovi, hrana kao što je kikiriki, mlijeko, jaja i dr.

Zbog čega se radi kožni alergijski test?

Kožni testovi (engl. skin prick tests) se koriste za dijagnostiku alergija. Najčešće supstance koje se koriste za ispitivanje su: polen, prašina, dlaka životinja, biljna vlakna, insekti, gljive, ali i lijekovi kao što je penicilin.

Ako pacijent ima simptome alergije, ljekar može zatražiti skin prick test. Nakon izlaganja alergenu, pacijent sa alergijom može imati sljedeće simptome:

 • Zapušen nos ili curenje iz nosa,
 • Kihanje,
 • Svrbež očiju i suzne oči,
 • Urtikarija-crvenkast osip po koži,
 • Dijareja/proljev,
 • Povraćanje,
 • Kašaj i sviranje u plućima.

Kako se radi kožni alergijski test?

Tokom testa, liječnik stavlja male kapi specifičnog alergena na različita mjesta na koži pacijenta. Onda, kroz svaku kap se blago ubode/zareže koža, da bi imuni sistem reagovao sa specifičnim alergenom. Ako ste alergični, u roku od 15 do 20 minuta na mjestu uboda će se pojaviti kvrga (urtika) sa crvenilom. Nekada se može koristiti intradermalni test, gdje se sa malom iglom ubrizgaju male količine alergena ispod povrine kože.

Neke od mogućih razloga zašto se ne može uraditi kožni alergijski test:

 • Kožno oboljenje,
 • Konzumiranje antialergijskih lijekova prije testa,
 • Veća vjerovatnoća za izbijanje anafilaktičkog šoka tokom testa.

Šta znače pozitivne/negativne vrijednosti skin prick testa?

Tradicionalno se smatra da veličina urtike koja je signifikantna za test iznosi 3 mm, a crvenilo oko nje 10 mm, ali veoma je važno napomenuti da pozitivan test nužno ne znači sklonost ka alergiji.

Ako je kožni test pozitivan, a pacijent nema simptome alergije, tada se pacijent ne smije proglasiti alergičnim na tu supstancu. Suprotno, ako pacijent ima negativan skin prick test, a pozitivne simptome, ne smije se proglasiti da nema alergiju, nego sprovesti dalja ispitivanja, odnosno dijagnostiku.

Zbog toga, ciljano se trebaju birati supstance na koje se vrši ispitivanje, a ne ispitivati sve moguće supstance jer postoji šansa za nevažeće nalaze.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO