Kreatinin

mm

Aktualizirano: 12. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

2 min

Test mjerenja kreatinina podrazumijeva mjerenje funkcije bubrega, odnosno kako bubrezi filtriraju raspadne produkte iz krvi. Mjerenje kreatinina može se vršiti iz krvi ili urina. Kreatinin je raspadni produkt koji nastaje u mišićima u sklopu njihove normalne svakodnevne aktivnosti. U normalnim
uslovima, bubrezi filtriraju kreatinin iz krvi i omogućavaju njegovo izlučivanje urinom.
Ukoliko postoji problem sa bubrezima dolazi do odstupanja nivoa kreatinina od normalnih vrijednosti u krvi ili urinu, tako da njegova funkcija jeste u dijagnostici bubrežnih oboljenja, za procjenu glomerularne filtracije (klirens kreatinina), te praćenje dijaliznih pacijenata.

Zbog čega se radi nalaz kreatinina?

 • Test se koristi za procjenu funkcije bubrega (obično se mjerenje kreatinina vrši zajedno sa drugim testovima
  za procjenu bubrega – urea)
 • Ukoliko osoba ima simptome koji upućuju na bolest bubrega trebalo bi izmjeriti vrijednosti kreatinina (neki od tih simptoma su osjećaj slabosti, umor, konfuzija, mučnina, kratkoća daha, iregularni srčani otkucaji, otok u predjelu oka (podbuhlost), otok nogu, smanjen apetit, učestalo i bolno mokrenje, urin u kojem ima krvi ili je pjenušav),
 • Ukoliko neko u porodici ima bolest bubrega preporučuje se uraditi mjerenje kreatinina (riziko faktori koji predisponiraju za bolest bubrega su visok krvni pritisak, pozitivna porodična historija bubrežnog oboljenja te diabetes mellitus tip 1 ili 2).

Šta znače povišene vrijednosti kreatinina u krvi?

Visoka razina kreatinina u krvi upućuje na bolest bubrega, odnosno na narušenu bubrežnu funkciju.
Najčešće visoke razine nalazimo kod:

 • Autoimunih bolesti,
 • Bakterijske infekcije bubrega (pijelonefritis),
 • Bubrežne bolesti/insuficijenicije (akutne ili hronične),
 • Opstrukcije urinarnog trakta,
 • Srčane insuficijencije,
 • Kod komplikacija dijabetesa.

Visoke vrijednosti ne znače uvijek bolest bubrega. Povišene vrijednosti mogu biti u slučaju:

 • Trudnoće,
 • Intenzivnog vježbanja,
 • Upotrebe nekih lijekova (antibiotici – vankomicin, rifampicin, aminoglikozidi, hemoterapijski lijekovi, litijum, inhibitori protonske pumpe, statini, ACEinhibitori) koji podižu vrijednosti kreatinina.

Šta znače snižene vrijednosti kreatinina?

Niže vrijednosti kreatinina prisutne su kod osoba malene mišićne mase (mišićna distrofija),
kahektičnih i starijih osoba.

Referentne vrijednosti kreatinina u krvi

74.3 – 107 µmol/L

Referentne vrijednosti kreatinina u urinu

8.4 – 25.9 µmol/u 24-časnom urinu za muškarce
5.3 – 14.9 µmol/u 24-časnom urinu za žene

Mjerenje vrijednosti kreatinina u urinu zajedno sa serumskim mjerenjem kreatinina koristi se za procjenu bubrežne funkcije kroz određivanje glomerularne filtracije.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO