Lupus antigen 1 (LA1 screening); Lupus antigen 2 (LA2 confirm)

mm

Aktualizirano: 12. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Lupus antikoagulans (LAs) antitijela predstavljaju autoantitijela usmjerena prema proteinima vezanim za fosfolipide kao što su beta-2 glikoprotein 1, protrombin i trombomodulin.  To su antifosfolipidna antitijela, odnosno grupa autoantitijela povezana sa učestalom pojavom neobjašnjene tromboze, ponavljam pobačajima te trombocitopenijom.  

Iako se LA javlja kod ljudi sa dijagnozom SLE (sistemskog eritematoznog lupusa) često se detektiraju kod pojedinaca koji nemaju dokazanu imunu bolest u pozadini. Druge autoimune bolesti (upalna bolest crijeva, infekcije, tumori, pacijenti koji su koristili amoksicilin, fenitoin, kinin) također, povezane su sa pojavom LA. 

S obzirom na to da je antifosfolipidno atitijelo, LAs dovodi do prolongiranog o fosfolipidima ovisnog testa zgrušavanja kao što je aPTT.  Ukoliko su vrijednosti aktiviranog parcijalnog tromboplastinskog vremena normalne koristit će se drugi lupus antikoagulans test.  

Zbog čega se vrši testiranje LA1 i LA2?

 • Neko ima neobjašnjive krvne ugruške u veni ili arteriji (simptomi i znakovi mogu biti od bola, otoka, diskoloracije noge u slučaju DVT, do umora, znojenja i ubrzanog disanja kod plućne tromboembolije) 
 • Osoba koja ima simptome i znakove antifosfolipidng sindroma, koji su slični gore spomenutim 
 • Žena koja ima ponavljane pobačaje 
 • Osoba koja ima neobjašnjeno prolongirano aPPT. 

Lupus antikoagulans se ne koristi u dijagnostici i praćenju sistemskog eritemskog lupusa koje je hronično autoimuno oboljenje  poznatije kao lupus. 

Šta znače povišene vrijednosti LA1?

 • Sumnja na antifosfolipidni sindrom  
 • Poremećen normalan sistem zgrušavanja krvi koji dovodi do ozbiljnih posljedica. 

Šta znače snižene vrijednosti LA1?

Vrijednosti ispod referentnog intervala nemaju naročit značaj. 

Referentne vrijednosti:

20-39 g/L. 

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO