PAPA bris/test

mm

Aktualizirano: 17. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

3 min

Papa test je test koji pomaže u prevenciji raka vrata maternice ili ga rano otkriva. Cerviks je donji, uski kraj maternice koji se otvara u rodnicu/vaginu. Tokom Papa testa, liječnik prikuplja ćelija iz cerviksa i šalje ih u laboratoriju.

U laboratoriju se ćelije pod mikroskopom provjeravaju na rak ili znakove da bi mogle postati rak. Ćelije koje mogu postati rak nazivaju se prekancerozne ćelije. Pronalaženje i liječenje prekanceroznih ćelija može pomoći u prevenciji raka vrata maternice.

Zbog čega se radi PAPA test?

Papa bris traži abnormalne promjene u ćelijama vrata maternice prije nego što postanu rak. Ponekad se ćelije prikupljene tijekom Papa testa također provjeravaju na HPV, virus koji može uzrokovati promjene na ćelijama vrata maternice koje mogu dovesti do raka.

Papa testovi i HPV testovi su testovi za screening/probir raka vrata maternice koji traže rak prije nego što pacijent ima bilo kakve simptome.

Koliko često treba uraditi PAPA test?

Općenito, ako pacijentica ima između 21 i 65 godina, trebala bi redovito raditi Papa testove:

 • Ako pacijentica ima između 21 i 29 godina i njen zadnji rezultat Papa testa je bio normalan, liječnik može reći da može pričekati tri godine do sljedećeg testa,
 • Ako pacijentica ima između 30 i 65 godina i njen zadnji nalaz Papa testa je bio normalan:
  • Liječnik može reći da može pričekati tri godine do sljedećeg testa,
  • Ako je također imala normalan rezultat HPV testa, liječnik može reći da može čekati pet godina do sljedećeg testa.
 • Ako je pacijentica starija od 65 godina, liječnik može reći da više ne trebaju Papa testovi ako:
  • Već nekoliko godina ima normalne Papa testove.
  • Imala je operaciju uklanjanja maternice i cerviksa jer je imala stanje koje nije rak, kao što su fibroidi.

Ako pacijentica ima povećan rizik od razvoja raka vrata maternice, liječnik može preporučiti češće testove ili nakon 65. godine života.

Pacijentica ima veći rizik ako:

 • U prošlosti je imala abnormalni Papa test,
 • Ima HIV,
 • Ima oslabljen imunološki sustav,
 • Bila je izložena lijeku zvanom DES (Dietilstilbestrol) prije rođenja. Između 1940.-1971. godine, DES je bio propisan tijekom trudnoće kako bi se spriječili pobačaji. Kasnije se povezivalo s povećanim rizikom od određenih karcinoma kod ženske djece koja su mu bila izložena tijekom trudnoće.

Ako je pacijentica mlađa od 21 godine, probir raka vrata maternice se ne preporučuje.

Što se događa tokom PAPA testa?

Tokom Papa testa pacijentica leži na ispitnom stolu. Liječnik koristi plastični ili metalni instrument koji se zove spekulum za proširenje rodnice, tako da se cerviks može vidjeti. Liječnik tada upotrijebiti malu, meku četku ili bris za prikupljanje ćelija iz cerviksa. Uzorak ćelija šalje se u laboratorij na testiranje.

Posebne pripreme za PAPA test

Papa test se ne bi trebao obavljati tokom perioda menstruacije. Dobro vrijeme za testiranje je pet dana nakon posljednjeg dana menstruacije. Dva do tri dana prije testa pacijentica ne bi trebala:

 • Koristiti tampone,
 • Koristiti pjenu, žele ili kremu za kontrolu rađanja,
 • Koristiti druge kreme ili lijekove u rodnici,
 • Ispirati rodnicu vodom ili drugom tekućinom,
 • Imati spolni odnos.

Što znače rezultati PAPA testa?

Papa test ima tri moguća rezultata:

 • Normalan Papa test ili “negativan” rezultat.: nisu pronađene abnormalne promjene u ćelijama cerviksa. Liječnik može reći da na sljedeći test se može čekati tri godine,
 • Nejasni ili nezadovoljavajući rezultati: laboratorijski uzorak možda nije imao dovoljno ćelija ili su ćelije možda bile zbijene zajedno ili skrivene sluzi. Liječnik će obično zamoliti da se obavi još jedan test za 2 do 4 mjeseca.
 • Abnormalni Papa test ili “pozitivan” rezultat. U ćelijama vrata maternice pronađene su abnormalne promjene. U većini slučajeva, abnormalni rezultati ne znače da pacijentica ima rak vrata maternice. Manje promjene u ćelijama obično se same od sebe vraćaju u normalu. Liječnik može preporučiti naknadni test za provjeru. Ozbiljnije promjene ćelija mogu prerastu u rak ako se ne uklone. Rano pronalaženje i liječenje ovih ćelija može spriječiti razvoj raka.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO