Progesteron

mm

Aktualizirano: 15. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Progesteronski test mjeri razinu progesterona u krvi. Progesteron spada u skupinu steroidnih hormona. To je ženski spolni hormon koji stvaraju jajnici i koji zajedno s estrogenima sudjeluje u regulaciji menstrualnog ciklusa.  Progesteron igra važnu ulogu u trudnoći. Pomaže da maternica bude spremna da podrži oplođeno jajašce. Progesteron također pomaže u pripremi grudi za stvaranje mlijeka. 

Razina progesterona varira tokom ženskog menstrualnog ciklusa. Na samom početku ciklusa su niske, a zatim se povećavaju nakon što jajnici otpuste jaje. Ako zatrudnite, razina progesterona nastavit će rasti dok se tijelo priprema za podršku bebi u razvoju. Ako ne zatrudnite (vaše jajašce nije oplođeno), razina progesterona će se smanjiti i menstruacija će početi. 

Razina progesterona u trudnice je oko 10 puta veća nego u žena koje nisu trudne. Muškarci također proizvode progesteron, ali u znatno manjim količinama. Kod muškaraca, progesteron stvaraju nadbubrežne žlijezde i testisi. 

Zbog čega se radi određivanje progesterona?  

Testiranje progesterona koristi se za: 

 • Pronalaženje uzroka ženske neplodnosti (nemogućnost rađanja djeteta), 
 • Određivanje prisutnosti i vremena ovulacije, 
 • Određivanje rizika od pobačaja, 
 • Praćenje visoko rizične trudnoće, 
 • Dijagnosticiranje ektopične trudnoće, trudnoće koja raste na krivom mjestu (izvan maternice). Beba u razvoju ne može preživjeti izvanmateričnu trudnoću. Ovo stanje je opasno, a ponekad i životno opasno za ženu. 

Šta znače povišene vrijednosti progesterona?  

 Ako je razina progesterona viša od normalne, to može značiti: 

 • Potvrdu trudnoće, 
 • Prisustvo ciste na jajnicima, 
 • Prisustvo molarne trudnoće (izraslinu u trbuhu koja uzrokuje simptome trudnoće), 
 • Poremećaj u radu nadbubrežnih žlijezda, 
 • Karcinom jajnika. 

Šta znače snižene vrijednosti progesterona?  

Ako je vaša razina progesterona niža od normalne, to može značiti: 

 • Prisustvo izvanmaternične trudnoće, 
 • Pobačaj, 
 • Nenormalnu ovulaciju (što uzrokuje probleme sa plodnošću). 

Referentne vrijednosti 

Muškarci: 0,7 – 4,3 nmol/l 

Žene folikularna faza: 0,6 – 4,7 nmol/l  

Žene lutealna faza: 5,3 – 86 nmol/l  

Žene ostmenopauza: 0,3 – 2,5 nmol/l  

Trudnoća 1.trimestar: 23-137 nmol/l 

Trudnoća 2.trimestar: 67-343 nmol/l 

Trudnoća 3.trimestar: 170-933 nmol/l
 

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem. 

  

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO