Prostata specifični antigen (PSA)

mm

Aktualizirano: 19. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Test na prostata-specifični antigen (PSA) mjeri nivo PSA u vašoj krvi. Prostata/kestenjača je mala žlijezda koja je dio muškog reproduktivnog sistema. Nalazi se ispod bešike i stvara tečnost koja je dio sperme. PSA je supstanca koju proizvodi prostata. Muškarci obično imaju nizak nivo PSA u krvi. Visok nivo PSA može biti znak raka prostate, najčešćeg nekožnog raka koji pogađa muškarce. Također, visoki nivoi PSA mogu značiti nekancerozna stanja prostate, kao što su infekcija ili benigna hiperplazija prostate koja predstavlja nekancerozno (nezloćudno) povećanje prostate.

Zbog čega se radi određivanje PSA?

PSA test se koristi za skrining/probir raka prostate. Skrining je test koji traži bolest, kao što je rak, u ranim fazama, kada ga je najlakše izliječiti.
Određivanje prostata specifičnog antigena se radi kada pacijent ima određene faktore rizika za rak prostate. Neki od tih riziko faktora su:

 • Otac ili brat sa rakom prostate,
 • Crna rasa,
 • Stariji od 50 godina.

Također PSA se može odrediti ako:

 • Pacijent ima simptome kao što su bolno ili često mokrenje, bol u karlici i/ili leđima,
 • Već je postavljena dijagnoza raka prostate. PSA test može pomoći u praćenju efekata liječenja.

Šta znače povišene/snižene vrijednosti PSA?

Visok nivo PSA može značiti rak ili nekancerozno stanje kao što je infekcija prostate, koja se može liječiti antibioticima. Ako su nivoi PSA viši od normalnog, ljekar će vjerovatno naručiti još testova, uključujući:

 • Rektalni pregled,
 • Biopsija: ovo je manji hirurški zahvat, gdje ljekar uzima mali uzorak ćelija prostate za testiranje.

Referentne vrijednosti PSA

Manje od 4 ng/ml.

Nove smjernice vodećih zdravstvenih organizacija, ne slažu se sa preporukama za korištenje PSA testa za skrining raka, zbog mogućnosti lažno pozitivnih vrijednosti (kada pacijent u stvarnosti nema bolest, a test pokaže bude pozitivan). Zbog toga, korištenje određivanja PSA u krvi treba pažljivo interpretirati sa drugim nalazima i testovima.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO