Protrombinsko vrijeme (PT)

mm

Aktualizirano: 12. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Protrombinsko vrijeme (PT) predstavlja test kojim se procjenjuje stanje zgrušavanja (koagulacije) krvi u organizmu. Izražava se u sekundama i predstavlja vrijeme zgrušavanja krvne plazme nakon dodavanje reagensa (tromboplastina). Zbog lakše interpretacije rezultata, uveden je novi termin Internacionalnog normaliziranog odnosa (INR). INR predstavlja odnos pacijentovog izmjerenog protrombinskog vremena i normalnih vrijednosti. Pored PT i INR, za procjenu zgrušavanja krvi koristi se aktivirano parcijalno tromboplastinsko vrijeme (aPTT). Ova tri testa dovode do mogućnosti dijagnostiranja različitih hematoloških oboljenja.

Zbog čega se radi test protrombinskog vremena?

Protrombinsko vrijeme i INR  se koriste za praćenje stanja poput:

Šta znači produženo protrombinsko vrijeme/INR?

Ako se kod pacijenta nađu povišene vrijednosti protrombinskog vremena, to može upućivati na:

 • Bolesti jetre poput ciroze jetre,
 • Nedostatak vitamina K,
 • Urođeni nedostatak faktora koagulacije,
 • Terapija Warfarinom i drugim sličnim lijekovima.

Šta znači skraćeno protrombinsko vrijeme/INR?

Smanjeno protrombinsko vrijeme obično nije za uzbunu. Najčešća stanja koja dovode do skraćenja protrombinskog vremena/INR-a su:

 • Preveliki unos suplemenata vitamina K,
 • Preveliki unos hrane bogatom vitaminom K (kelj, kupus, zelje, brokula, špinat i zelena salata),
 • Post zbog posljedične dehidratacije.

Referentne vrijednosti PT i INR-a

Referentna vrijednost za protrombinsko vrijeme iznosi od 10 do 13 sekundi.

Referentna vrijednost INR-a za zdravu osobu iznosi manje od 1,1.

Kod pacijenata na Warfarinu, INR je potrebno održavati u granicama između 2 i 3, po potrebi i do 4.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO