Test na okultno krvarenje u stolici (FOBT)

mm

Aktualizirano: 12. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Test na okultno/skriveno krvarenje u stolici (engl. Fecal Occult Blood Test-FOBT) testira prisustvo malih količina krvi u stolici. Ta krvarenja nisu vidljiva golim okom, a značajna su za dijagnostiku raznih oboljenja probavnog trakta. Također, test na okultno krvarenje u stolici se koristi kao sistem prevencije kolorektalnog sistema.

Zbog čega se radi FOBT?

Liječnik može zatražiti ovaj test ako pacijent ima simptome krvarenja u digestivnom traktu ili kao preventivni test za otkrivanje kolorektalnog karcinoma (karcinoma debelog crijeva). Također, može se koristiti za otkrivanje razloga skrivenih, podmuklih anemija.

Pozitivan test ne mora značiti postojanje kolorektalnog karcinoma, pa se FOBT test koristi za razlikovanja sindroma iritabilnog crijeva od inflamatornih oboljenja crijeva (Chronova bolest i ulcerozni kolitis). Pozitivan test na okultno krvarenje također mogu dati: polipi, hemoroidi, divertikuli, čirevi i upala debelog crijeva.

Prije izvođenja testa, potrebno je 7 dana izbjegavati nesteroidne anti-inflamatorne lijekove (aspirin, ibuprofen, paracetamol i dr.) i vitamina C (suplemente, voćne sokove, citruse), a 3 dana prije testa potrebno je izbjegavati crveno meso u bilo kojem obliku. Test se izvodi na 3 uzastopne stolice

Prevencija kolorektalnog karcinoma

FOBT se koristi za screening (preventivni test) karcinoma debelog crijeva. Kako kolorektalni karcinom zahvata stariju populaciju, FOBT se radi kod starijih pacijenata.

Jedanput godišnje od 50. godine života je potrebno uraditi FOBT test. Kod pacijenata sa pozitivnom porodičnom anamnezom na kolorektalni karcinom, potrebno je započeti screening oko 40 godine života ili 10 godina prije dobi bližeg srodnika koji je imao karcinom debelog crijeva.

Test na okultno krvarenje u stolici nije dijagnostička metoda koja ne govori o vrsti oboljenja. Nakon svakog pozitivnog testa potrebno je izvršiti daljnju dijagnostičku obradu kao što je određivanje DNK materijala u stolici, kolonoskopija i kompjuterizovana tomografija (CT) abdomena.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO