Transferin

mm

Aktualizirano: 15. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

2 min

Transferin je glavni protein u krvi koji se veže na željezo i prenosi ga po cijelom tijelu. Transferin test izravno mjeri njegovu razinu u krvi. Transferin se može mjeriti neizravno (ili preračunati izračunavanjem) tako da se njegova razina izražava kao količina željeza koju je sposoban vezati. To se naziva ukupni kapacitet vezivanja željeza (TIBC).

Željezo je esencijalni nutrijent koji je, između ostalih funkcija, neophodan za proizvodnju zdravih crvenih krvnih stanica.To je kritični dio hemoglobina, proteina u eritrocitima koji veže kisik u plućima i oslobađa kisik dok krv cirkulira u druge dijelove tijela. Tijelo ne može proizvoditi željezo i mora ga apsorbirati iz hrane koju jedemo ili iz suplemenata.

Obično se željezo prenosi kroz tijelo transferinom, koji proizvodi jetra. Transferin test, TIBC, UIBC i zasićenost transferinom, zajedno s drugim testovima željeza, pomažu u procjeni količine željeza u tijelu mjerenjem nekoliko tvari u krvi. Ovi se testovi često naručuju u isto vrijeme, a rezultati se tumače zajedno kako bi se pomoglo u dijagnosticiranju i/ili praćenju nedostatka željeza ili preopterećenja željezom.

Zbog čega se radi određivanje transferina?

Transferin test izravno mjeri razinu transferina u krvi. Razina ovisi o funkciji jetre i nutritivnom statusu osobe. Transferin je protein koji se može smanjiti tijekom bilo kojeg upalnog procesa i naziva se negativnim reaktantom akutne faze.

Nizak transferin znači da postoji visoka razina željeza, pa je većina transferina vezana za njega, što ostavlja vrlo malo slobodnog transferina u krvi i obratno. Previše željeza može biti otrovno za tijelo. Skladištenje željeza i razina feritina povećavaju se kada se apsorbira više željeza nego što je tijelu potrebno što može dovesti do progresivnog nakupljanja željeznih spojeva u organima i na kraju do njihove disfunkcije i zatajenja.

Kada je razina željeza nedovoljna da zadovolji potrebe tijela, razina željeza u krvi pada i zalihe željeza se iscrpljuju. To se može dogoditi zbog:

 • Povećane potrebe za željezom, na primjer tijekom trudnoće ili djetinjstva, ili zbog stanja koje uzrokuje hronični gubitak krvi (npr. peptički ulkus, rak debelog crijeva),
 • Ne konzumiranja dovoljno željeza (bilo hranom ili suplementima).

Nedovoljna razina cirkulirajućeg i pohranjenog željeza može u konačnici dovesti do anemije zbog nedostatka željeza koje su praćene sa visokim vrijedostima transferina. Najčešći simptomi anemije su:

 • Umor,
 • Slabost,
 • Vrtoglavica,
 • Glavobolja,
 • Blijeda koža.

Šta znače snižene vrijednosti transferina?

Nizak transferin znači da nema dovoljno transferina na raspolaganju da se veže za željezo. Drugim riječima, postoji visoka razina željeza, pa je većina transferina vezana za njega, što ostavlja vrlo malo slobodnog transferina u krvi.

 • Nizak transferin može poremetiti proizvodnju hemoglobina (jer za stvaranje hemoglobina mora postojati dovoljno željeza) i tako dovesti do anemije,
 • Nizak transferin može biti posljedica slabe proizvodnje transferina u jetri (gdje se proizvodi) ili
 • Prekomjernog gubitka transferina kroz bubrege u mokraću,
 • Mnoga stanja, uključujući infekciju i malignitet, mogu smanjiti razinu transferina.

Šta znače visoke vrijednostri transferina?

Visok transferin znači da postoji niska razina željeza. Kada nema puno željeza za vezanje postoji puno slobodnog transferina u krvi.

Transferin je nenormalno visok kod anemije uzrokovane nedostatkom željeza.

Referentne vrijednosti:

Od 204 do 360 mg/dl.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO