Troponin

mm

Aktualizirano: 15. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

2 min

Troponin je vrsta proteina koji se nalazi u mišićima ljudskog srca. Troponin se inače ne nalazi u krvi. Kada se srčani mišić ošteti, troponin se šalje u krvotok. Kako se oštećenje srca povećava, u krv se oslobađaju veće količine troponina.

Visoke razine troponina u krvi može značiti da pacijent ima ili je nedavno imao srčani udar. Srčani udar se događa kada se blokira dotok krvi u srce. Ova blokada može biti smrtonosna, ali brza dijagnoza i liječenje mogu spasiti život pacijenta. Postoje dvije vrste troponina koje se posmatraju: troponin T i troponin I.

Zbog čega se određuje troponin u krvi?

Ovaj test se najčešće koristi za dijagnosticiranje srčanog udara. Simptomi srčanog udara uključuju:

 • Bol ili nelagoda u prsima,
 • Bol u drugim dijelovima tijela, uključujući ruku, leđa, donju vilicu ili vrat,
 • Poteškoće s disanjem,
 • Mučnina i povraćanje,
 • Umor,
 • Vrtoglavica.

Ponekad se troponini koriste za praćenje srčane angine, stanja koje ograničava dotok krvi u srce i uzrokuje bol u prsima. Angina ponekad dovodi do srčanog udara.

Ovaj test se također može koristiti nakon dijagnoze srčanog udara i nakon primanja u bolnicu. Testiranje se obično ponavlja dva ili više puta u razdoblju od 24 sata. To se radi kako bi se vidjelo ima li promjena u razinama troponina tijekom vremena.

Šta znače povišene vrijednosti troponina u krvi?

Ako rezultati pokazuju normalnu razinu troponina 12 sati nakon što je bol u prsima počela, malo je vjerojatno da su simptomi uzrokovani srčanim udarom.

Ako se čak i mala razina troponina nađe u krvi pacijenta, to može značiti da je došlo do oštećenja srca. Ako se tijekom vremena u jednom ili više testova nađe visoka razina troponina, to vjerojatno znači da je pacijent imao srčani udar.

Ostali razlozi za povišene razine troponina uključuju:

 • Kongestivno zatajenje srca,
 • Bolest bubrega,
 • Krvni ugrušak u plućima.

Referentne vrijednosti

Troponin I: od 0 do 0.04 ng/ml

Troponin T: < 14 ng/l

 

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO