Urea

mm

Aktualizirano: 22. Oktobra 2020.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Urea je glavni produkt razgradnje proteina. Njegova vrijednost u krvi odnosno urinu služi za procjenu funkcije bubrega, zato što je glavni put eliminacije uree preko bubrega.

S obzirom da se vrijednost uree u krvi povisi tek pri smanjenju funkcije bubrega na 25%, njeno određivanje ne spada u rutinsku dijagnostiku, nego za kontrolu zatajenja bubrega, odnosno pri sumnji na akutno ili hronično zatajenje bubrega.

S druge strane, ukoliko je drugim parametrima utvrđeno da je funkcija bubrega dobra, količina uree može da uputi na količinu proteina u ishrani dotične osobe.

Simptomi koji ukazuju na povišenu ureu u krvi

  • zamor;
  • glavobolja;
  • visoka tjelesna temperatura;
  • povećana ili smanjena produkcija mokraće ili bolovi prilikom mokrenja.

Normalne vrijednosti:

Starost Vrijednost
ispod 3 godine 11,0 – 36,0 mg/dl
3 do 12 godina 15,0 – 36,0 mg/dl
13 do 18 godina 18,0 – 45,0 mg/dl
od 19 godina 16,6 – 48,5 mg/dl

Kada je urea povišena?

Povišene vrijednosti uree upućuju na akutno ili hronično zatajenje bubrega, na ishranu s pretjeranim unosom proteina, ili visoku temperaturu. Osim toga, smanjena prokrvljenost bubrega zbog zatajenja srca, šoka ili gubitka krvi ili ukoliko je otežan odliv mokraće usllijed začepljenja kamencom ili tumorom također može dovesti do povišenih vrijednosti.

Kada je urea snižena?

Preniske vrijednosti upućuju obično na teške bolesti jetre (urea nastaje u jetri) ili na nedostatak proteina u ishrani. Također, ukoliko organizam proizvodi mnogo proteina, kao npr. u trudnoći, urea je snižena.