Urobilinogen u urinu

mm

Aktualizirano: 5. Jula 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Test urobilinogena u urinu mjeri količinu urobilinogena u urinu. Urobilinogen dolazi iz bilirubina. Tijelo proizvodi bilirubin tijekom normalnog procesa razgradnje starih crvenih krvnih stanica. Jetra koristi bilirubin za stvaranje žuči, tekućine koja pomaže probaviti hranu u crijevima. Nešto žuči teče kroz kanale (male cjevčice) iz jetre izravno u crijeva. Ostatak je pohranjen u žučnom mjehuru.

Normalni urin sadrži nešto urobilinogena. Previše urobilinogena u mokraći može biti znak bolesti jetre, poput hepatitisa ili ciroze, ali i određenih vrsta anemije. Malo ili nimalo urobilinogena može biti znak drugih problema s jetrom, žučnim mjehurom ili žučnim kanalima.

Malo ili nimalo urobilinogena u mokraći može značiti da nešto blokira protok žuči u crijeva.
Visoke razine urobilinogena u urinu mogu biti znak da:

 • Jetra stvara previše bilirubina jer tijelo razgrađuje crvena krvna zrnca brže nego što ih može proizvesti (stanje se naziva hemolitička anemija),
 • Jetra ne može reciklirati urobilinogen u žuč zbog bolesti jetre.

Zbog čega se radi određivanje urobilinogena u urinu?

Test urobilinogena u urinu može biti dio analize urina, testa koji mjeri različite stanice i druge tvari u urinu. Analiza urina često se koristi za procjenu općeg zdravstvenog stanja.
Također, može pomoći u dijagnosticiranju bolesti koje utječu na jetru i mnogih drugih zdravstvenih stanja.

Šta znače snižene vrijednosti urobilinogena u urinu?

Ako rezultati testa pokazuju premalo ili nimalo urobilinogena u mokraći, to može biti znak:

 • Začepljenja kanala koji vode žuč iz jetre ili žučnog mjehura u crijeva,
 • Blokade u protoku krvi kroz jetru,
 • Problem s radom jetre.

Šta znače povišene vrijednosti urobilirogena u urinu?

Ako rezultati testa pokazuju razinu urobilinogena višu od normalne, to može biti znak:

 • Hepatitisa,
 • Ciroze,
 • Oštećenja jetre zbog lijekova,
 • Hemolitičke anemije.

Referentne vrijednosti

Od 1.7 do 30 µmol/l (0.1-1.8 mg/dl).

Vrijednosti iznad 34 µmol/l (2.0 mg/dl) su patološke.

Određeni lijekovi i dodaci prehrani mogu utjecati na vaše rezultate, pa se o tome treba obavijestiti liječnik.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO