Vitamin E (Tokoferol)

mm

Aktualizirano: 5. Jula 2022.

Piše: Modro&Zeleno

2 min

Vitamin E (također poznat kao tokoferol ili alfa-tokoferol) je nutrijent koji je važan za mnoge tjelesne procese. Pomaže živcima i mišićima da rade dobro, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i jača imuni sistem. Vitamin E je vrsta antioksidansa, tvari koja štiti stanice od oštećenja.

Većina ljudi dobija odgovarajuću količinu vitamina E iz ishrane. Vitamin E se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, uključujući zeleno, lisnato povrće, orašaste plodove, sjemenke i biljna ulja. Ako pacijent ima premalo ili previše vitamina E u tijelu, to može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Zbog čega se određuju vitamin E/Tokoferol?

Test vitamina E može se koristiti za odgovor na sljedeća pitanja:

 • Da li postoji nedostatak vitamina E u ishrani?
 • Da li postoji smetnje apsorpcije vitamina E (određeni poremećaji uzrokuju probleme s načinom na koji tijelo probavlja i koristi hranjive tvari, kao što je vitamin E)?
 • Da li postoji nedostatak vitamina E kod prijevremeno rođenih beba (prijevremeno rođene bebe su pod većim rizikom od nedostatka vitamina E, što može uzrokovati ozbiljne komplikacije)?
 • Da li postoji povećani unos vitamina E?

Određivanje razina vitamina E se može uraditi ako pacijent ima simptome deficijencije vitamina E (nema dovoljno ili se ne apsorbuje dovoljno vitamina E iz hrane) ili viška vitamina E.

Simptomi nedostatka vitamina E uključuju:

 • Slabost mišića,
 • Spori refleksi,
 • Otežano ili nestabilno hodanje,
 • Problemi sa vidom.

Nedostatak vitamina E vrlo je rijedak kod zdravih ljudi. Većinu vremena, nedostatak vitamina E uzrokovan je stanjem u kojem se hranjive tvari ne vare ili apsorbiraju pravilno. To uključuje Crohnovu bolest, bolest jetre i neke rijetke genetske poremećaje. Nedostatak vitamina E može biti uzrokovan i ishranom sa vrlo malo masti.

Simptomi viška vitamina E uključuju:

 • Dijareju/proliv,
 • Mučninu,
 • Umor.

Višak vitamina E je također rijetkost. Obično je uzrokovan uzimanjem previše vitamina. Ako se ne liječi, višak vitamina E može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući povećan rizik od moždanog udara.

Šta znače snižene vrijednosti vitamina E/tokoferola?

Mala količina vitamina E znači da pacijent ne dobija ili ne apsorbuje dovoljno vitamina E. Liječnik će vjerovatno naručiti još testova kako bi otkrio uzrok. Nedostatak vitamina E može se liječiti vitaminskim suplementima.

Šta znače povišene vrijednosti vitamina E/tokoferola?

Visok nivo vitamina E znači da pacijent dobija previše vitamina E. Ako koristi suplemente vitamina E, pacijent mora da prestane da ih uzimate. Ljekar može također propisati druge lijekove za liječenje.

Referentne vrijednosti

Za odrasle od 5.5 do 17 µg/ml.

Za djecu od 3 do 18.4 µg/ml.

Važno je napomenuti da ne postoje čvrsti dokazi da vitamin E ima bilo kakav učinak na bolesti srca, rak, očne bolesti ili mentalne funkcije. Zbog toga je važno prije upotrebe suplemenata, obratiti se svom liječniku.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO