Citati

Zaljubljenost nije moguće racionalno objasniti

mm

Aktualizirano: 5. Marta 2019.

Piše: Modro&Zeleno

0 min

Iako se zna da su zaljubljeni u jednom stanju koje je posebno kako sa strane emocija tako i sa strane biohemijskih procesa koji se počinju odvijati u tijelu zaljubljenih osoba, mehanizme koji dovode do stanja zaljubljenosti ni danas dan nije moguće racionalno objasniti.

Ono što se zna je da procesi i dijelovi mozga koji učestvuju u ovim procesima ne podliježu svjesnoj kontroli.  Popraćeni su pojačanim lučenjem hormona poput adrenalina, tipičnog za stresne situacije koji prouzrokuje npr. ubrzano lupanje srca, vlažne dlanove, “leptire u stomaku”, kao i to da se ne možemo koncentrisati na mnogo stvari. Osim toga se povećano izlučuju i tzv. hormoni sreće, dopamin i serotonin, koji posreduju osjećaj euforije. ali isto tako i manjak apetita i nesanicu.

Ukratko može se reći da “zaljubljen mozak” pokazuje slične (ne iste) obrasce kao mozak pod uticajem droga, ali ga definitivno nije moguće svesti na biohemijske reakcije niti racionalno objasniti.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO