Test kreatin kinaze-MB (CK-MB)

mm

Aktualizirano: 15. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

CK-MB predstavlja protein koji se najviše nalazi u srčanom mišiću. Ako dođe do oštećenja srčanog mišića, dolazi do otpuštanja CK-MB u krv koji se može detektovati. Test će se najvjerojatnije naručiti ako osoba ima bol u prsima ili ako je dijagnoza nejasna, kao što je ako osoba ima nespecifične simptome poput kratkog daha, ekstremnog umora, vrtoglavice ili mučnine.

Zbog čega se radi CK-MB?

CK-MB se obično naručuje zajedno sa ili nakon povišenog ukupnog CK kada osoba ima bol u prsima, a ljekar želi utvrditi je li bol posljedica srčanog udara. Obično se naručuje u tu svrhu kada specifičniji test za troponin nije dostupan.

Što znače povišene vrijednosti CK-MB?

CK-MB se normalno ne može detektirati ili je vrlo nizak u krvi.

Bol u prsima i povećane razine CK-MB ukazuju na to da je vjerojatno da je osoba nedavno imala srčani udar. Razine koje padnu, a zatim ponovno porastu mogu ukazivati ​​na drugi srčani udar i/ili oštećenje srca u tijeku.

Također, povišene vrijednosti CK-MB mogu se pronaći kod:

 • Traume, operacije,
 • Upalne bolesti,
 • Smanjenog kisika u krvi (ishemija),
 • Napornog fizičkog rada,
 • Zatajenja bubrega,
 • Hronične bolesti mišića,
 • Niske razine hormona štitnjače (T3 i T4),
 • Zloupotreba alkohola.

Zdravstveni radnici mogu koristiti više od jednog testa kako bi utvrdili ima li osoba koja boluje u prsima srčani udar. Troponin se općenito smatra najtačnijim testom.

Referentne vrijednosti

Od 5 do 25 IU/l.

Ako je CK-MB povišen, a omjer CK-MB i ukupnog CK (relativni indeks) veći od 2,5-3, onda je vjerojatno da je srce oštećeno.

Povećani CK-MB obično se može otkriti kod nekoga sa srčanim udarom oko 3-6 sati nakon pojave boli u prsima. Razina CK-MB dostiže vrhunac za 12-24 sata, a zatim se vraća na normalu unutar oko 48-72 sata. Ako dođe do drugog srčanog udara ili oštećenja u tijeku, tada se razine mogu ponovno povećati i/ili duže ostati povišene.

 

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO