Tumor markeri pluća

mm

Aktualizirano: 23. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Tumorski markeri karcinoma pluća su tvari koje proizvode tumorske stanice. Normalne stanice mogu se pretvoriti u tumorske stanice zbog genetske mutacije, promjene u normalnoj funkciji gena.

Neke genetske mutacije mogu biti naslijeđene od roditelja. Druge se stiču kasnije u životu zbog faktora okoliša ili načina života. Mutacije koje uzrokuju rak pluća obično su posljedica stečenih mutacija. One su u najvećem broju slučajeva povezane sa pušenjem cigareta.

S obzirom na to da postoje različite vrste mutacija koje dovode do karcinoma pluća, test tumorskih markera traži specifičnu mutaciju koja može uzrokovati karcinom. Nisu svi karcinomi pluća uzrokovani genetskim mutacijama ali ukoliko je karcinom uzrokovan mutacijom, ciljanom terapijom će se pokušati napasti specifična vrsta mutiranih stanica karcinoma.

Zbog čega se radi određivanje tumorskih markera pluća?

Testovi na tumorske markere karcinoma pluća najčešće se koriste kako bi se otkrilo koja (ukoliko postoji), genetska mutacija uzrokuje karcinom pluća. Markeri se mogu testirati pojedinačno ili grupisati u jednom testu. Najčešče korišteni marker jeste CEA.

Ukoliko je dijagnosticirana vrsta raka pluća koja se zove rak pluća ne-malih stanica potrebno će biti određivanje tumorskih markera s ciljem pronalska genetske mutacije koja će odgovoriti na ciljanu terapiju.

Ciljana terapija je često učinkovitija i uzrokuje manje nuspojava od hemoterapije ili zračenja. Lijekovi za ciljanu terapiju koji su učinkoviti u nekoga s jednom vrstom mutacije, možda neće djelovati ili mogu biti opasni za nekoga s drugom mutacijom ili bez mutacije.

Šta znače rezultati testiranja tumorskih markera karcinoma pluća?

Ako rezultati pokažu prisustvo jednog od markera karcinoma pluća koji može dobro reagovati na ciljanu terapiju, liječnik može odmah započeti liječenje.

Ako rezultati pokažu da nemate jedan od ovih markera raka pluća, liječnik može razgovarati o drugim mogućnostima liječenja.

Genetsko testiranje traje duže od mnogih drugih vrsta laboratorijskih testova.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO