Koagulacija (zgrušavanje krvi) – Vanjski i zajednički faktori I, II, V, VII, VIII i X

mm

Aktualizirano: 12. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Kada se povrijedi krvni sud i nastane krvarenje, faktori zgrušavanja krvi učestvuju u zaustavljanju krvarenja. Prilikom nedostatka bilo kojeg faktora, doći će do nemogućnosti stvaranja krvnog ugruška i posljedično produženog krvarenja.  Ispitivanjem vanjskih i zajedničkih faktora zgrušavanja/koagulacije dobija se informacija o njihovom prisustvu u krvi. Za ispitivanje njihove funkcije, koristi se protrombinsko vrijeme (PT/INR).

Faktori zajedničkog puta koagulacije su I , II, V, VIII i X, dok su faktori vanjskog puta X i VII.

Zbog čega se rade nalazi faktora vanjske koagulacije?

Pri sumnji na ova stanja, može se tražiti nalaz vanjskih i unutrašnjih faktora koagulacije:

 • Hemofilija A, koja predstavlja urođeni nedostatak faktora VIII,
 • Nedostatak faktor V (Leiden) je genetska mutacija koja dovodi do stanja povećanog zgrušavanja krvi (hiperkoagulabilnosti). Zbog toga dolazi do simptoma kao što su: iznenadni gubitak daha, bol u prsima, krvav iskašljaj, ubrzan rad srca i drugi.
 • Nedostatak proteina C i proteina S također može dovesti do stanja povišenog zgrušavanja krvi,
 • Kod težih pacijenata nakon uspjelog oživljavanja ili moždanog udara,
 • Pacijentima na terapiji Warfarinom potrebno je izvršiti analizu faktora II, VII, X.

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO