Biljna apoteka Majke i bebe

Primjena biljnih čajeva tokom trudnoće i dojenja

mm

Aktualizirano: 24. Marta 2021.

Piše: Mag. farmacije Jelena Stokić

7 min

Trudnoća je veoma specifičan period u kome treba biti oprezan i pri primjeni biljnih čajeva. Za manji broj biljnih lijekova ne postoji ograničenje za primjenu u trudnoći, neki su kontraindikovani zbog poznatih neželjenih efekata na plod, dok za najveći broj biljnih lijekova podaci o primjeni u trudnoći ne postoje ili su nepotpuni. U skladu sa opštom medicinskom praksom, oni se ne smiju koristiti bez savjetovanja i nadzora ljekara. Međutim, iz sigurnosnih razloga, najbolje je izbjegavati ih tokom trudnoće, kada god je to moguće, naročito u prvom trimestru kada je fetus najosjetljiviji. Izvjesne biljne vrste se mogu koristiti za terapiju propratnih tegoba u trudnoći isključivo uz konsultaciju ljekara i farmaceuta. Najčešća indikacija za primjenu biljnih lijekova u trudnoći je jutarnja mučnina, a tokom dojenja  stimulacija laktacije. Takođe, posebna pažnja je posvećena biljkama koje su kontraindikovane tokom trudnoće i laktacije (najčešće zbog uterotoničkog, abortivnog, emenagognog , teratogenog, mutagenog ili hepatotoksičnog dejstva).

 

Terapija jutarnje mučnine u trudnoći

Jutarnja mučnina je čest simptom tokom trudnoće i obilježava ga mučnina i povremeno povraćanje. Uprkos imenu, jutarnje mučnine mogu izazvati neugodnosti u bilo kojem dobu dana. Jutarnje mučnine se obično dešavaju tokom prva četiri mjeseca i često su prvi znak da je žena trudna. Težina mučnina varira među ženama. Povećan nivo hormona tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće jedan je od najčešćih uzroka. Smanjen nivo šećera u krvi je još jedan uobičajen uzrok jutarnjih mučnina a ovom neugodnom simptomu doprinose i višeplodna trudnoća, prekomjerni zamor, emocionalmi stres i česta putovanja.

Od biljaka, protiv mučnine u trudnoći tradicionalno se najčešće koriste rizom đumbira, Zingiberis rhizoma, list pitome nane, Menthae piperite folium, cvast kamilice, Matricariae flos i list matičnjaka, Melisae folium.

 

Đumbir

Đumbir ima veoma dugu istoriju primjene u raznim oblicima alternativne i tradicionalne medicine. Jedinstveni miris i ukus đumbira potiču od njegovih prirodnih ulja, od koji je najvažnije gingerol. Gingerol je glavno bioaktivno jedinjenje u đumbiru, odgovorno je za mnoga ljekovita svojstva đumbira.

Đumbir je vrlo efikasan protiv mučnine, naročito kada su u pitanju mučnine povezane sa trudnoćom, jutarnje mučnine. (1)

Preporučena dnevna doza iznosi najviše jedan gram osušenog rizoma. Uglavnom se primjenjuje u obliku čajnih napitaka ili tableta. U velikim dozama đumbir može djelovati emenagogno, zahvaljujući činjenici da povećava protok krvi kroz uterus i inhibira agregaciju trombocita. Uprkos činjenici da nema kliničkih dokaza da može djelovati abortivno, treba se pridržavati preporučene doze i izbjegavati ga u slučaju kontrakcija i krvarenja iz uterusa. (6)

Prema pogledu 12 studija koje su obuhvatile ukupno 1278 trudnica, od 1,1 do 1,5 g đumbira može značajno smanjiti simptome mučnine. Međutim, ovaj pregled je zaključio da đumbir nije imao uticaja na epizode povraćanja. (5)

Menta

Čaj od mente, napravljen je od biljke peperminta porijeklom iz Evrope i Azije. Listovi biljaka se takođe mogu koristiti za stvaranje esencijalnih ulja koja uključuju mentol, limonen i menton. Mentolno ulje je vjerovatno miris koji većina ljudi prepoznaje i povezuje sa pepermintom. Važno je napomenuti da istraživanje biljnih čajeva i njihovih neželjenih efekata u trudnoći nije robusno. To je uglavnom zbog toga što istraživači ne žele da svjesno rizikuju trudnice (ili njihove bebe) radi sprovođenja studije. Ali znamo da je naročito čaj od mente popularan izbor tokom trudnoće. Do danas je zabilježeno vrlo malo neželjenih efekata kada se konzumira u tipičnim količinama, jedna do dvije šolje dnevno.

Generalno, čaj od mente se smatra sigurnim, ali postoje oprečne informacije o tome treba li ga konzumirati tokom sva tri tromjesečja. Zbog emenagognog dejstva, trudnice sa visokorizičnom trudnoćom trebaju izbjegavati njegovu primjenu tokom prvog tromjesečja.

Čaj od mente se smatra odličnim rješenjem za mnoge uobičajene bolesti povezane sa trudnoćom. Konkretno, poznat je kao prirodni lijek za suzbijanje mučnine i povraćanja, ublažavanje gorušice, uznemireni stomak, smanjenje glavobolje.

Crvena malina

Crvena malina je biljka porijeklom iz Evrope i dijelova Azije i poznata po slatkim, hranljivim bobicama. Ipak, njeno lišće je napunjeno hranljivim sastojcima i često se koristi za pravljenje biljnog čaja koji ima medicinsku upotrebu.

Čaj od lišća crvene maline posebno je popularan zbog mogućih koristi za trudnice. Listovi crvene maline sarže fragarin, biljno jedinjenje koje pomaže u tonusu i zatezanju mišića u predjelu karlice, što može smanjiti menstrualno grčenje izazvano grčevima ovih mišića. (2) Dok se čaj od listova maline obično preporučuje u drugom i trećem tromjesečju, neke žene koriste ovaj biljni lijek za pomoć kod mučnine i povraćanja i u prvom tromjesečju. (3)

List crvene maline je možda jedan od istorisjki nacjenjenijih biljnih tonika za matericu. Korisiti se tokom trudnoće za jačanje materice, poboljšanja ishoda porođaja i sprečavanje prekomjernog krvarenja nakon poroda.

 

Stimulacija laktacije

Za stimulaciju laktacije tradicionalno se koriste biljke sa kumarinima i etarskim uljima: plod anisa, Anisi fructus, morača, Foeniculi fructus, kima, Carvi fructus, korijandra, Coriandri fructus, mirođije, Anethi fructus, korijen bedrinca, Pipinellae radix, herba majorana, Majoranae herba i list matičnjaka, Melissae folium. (4)  Sastojci biljaka izlučuju se preko majčinog mlijeka i djeluju karminativno (ublažavaju grčeve kod beba). U narodnoj medicini, za povećanje lučenja mlijeka dojilja, koriste se i cvijet zove, Sambuci flos, grčko sjeme, Trigomellae foenugraeci semen, herba verbene, Verbenae herba, herba ždraljevine, Galegae herba i kora korijena pamuka, Gossypii radicis cortex.

Ulje sjemena noćurka, Oenotherae biennis oleum, preporučuje se tokom laktacije, jer je bogato upravo onim esencijalnim masnim kiselinama koje ulaze u sastav majčinog mlijeka. Uzima se dva puta dnevno po 500mg ( ujutro i uveče). Ulje noćurka preporučuje se i trudnicama, s obzirom da, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, esencijalne masne kiseline tokom trudnoće treba da čine 5% dnevnog unosa kalorija.

 

Biljke kontraindikovane u trudnoći

Veliki broj biljnih lijekova kontraindikovan je u trudnoći zbog poznatih ili mogućih (na osnovu eksperimanata na životinjama) neželjenih efekata na majku i plod. Najčešće su zabranjeni zbog potencijalnog emenagognog, uterotoničnog, abortivnog, teratogenog, mutagenog, karcinogenog, hormonskog ili hepatotoksičnog djelovanja.

Droge sa emenagognim i/ili uterotoničnim (abortivnim) djelovanjem

U ovu grupu spadaju, uglavnom, aromatične droge. Tako na primjer neka eterična ulja u velikoj količini mogu dovesti do iritacije i povećanja kontraktilnosti gravidnog uterusa. Od aromatičnih droga, emenagogno i/ili uterotonično (abortivno) djelovanje mogu ispoljiti: korijen anđelike Angelicae radix, bobičaste šišarice kleke Juniperi pseudofructus, list ruzmarina Rosmarini folium, herba i korijen peršuna Petroselini herba/radix, rizom kurkume Curcumae longae rhizoma i mira Myrrha.

Zbog potencijalnog emenagognog efekta, u ranoj trudnoći je takođe zabranjena prekomjerna upotreba eteričnog ulja pitome nane (Menthae piperitae aetheroleum). Korjen sladića (Liquiritiae radix), kontraindikovan je u trudnoći, jer glicirizin, u visokoj koncentraciji, udvostručuje rizik za pojavu prijevremenog porođaja.

List planike, Uvae ursi folium i herba bergenije, Bergenie crassifoliae herba, ne smije se koristiti tokom trudnoće, laktacije i kod djece mlađe od 12 godina, jer arbutin djeluje teratogeno, a hidrohinon u većoj dozi hepatotoksično.

Čajevi laksativnog dejstva

Laksantne biljke stimulišu peristaltiku crijeva (kora krušine, Fragnulae cortex, list sene, Sennae folium), kontraindikovane su u trudnoći, tokom laktacije i kod djece mlađe od 12 godina.

Stimulirajući laksansi mogu da dovedu do kontrakcije gravidnog uterusa.

Korijen gaveza, Symphyti radix, herba borača, Boraginis herba i list podbjela, Farfare folium ne smiju se primjenjivati u trudnoći i tokom dojenja jer djeluju hepatotoksično.

 

Istraživanja pokazuju da značajan postotak žena koristi biljne lijekove tokom trudnoće, prvenstveno zasnovano na tradicionalnim iskustvima. Stoga je posebnu pažnju potrebno posvetiti edukaciji trudnica o pravilnoj i bezbjednoj primjeni biljnih preparata u trudnoći i tokom perioda dojenja.

 

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

Literatura

 1. Anh, N., Kim, S., Long, N., Min, J. Kvon, S. (2020). Đumbir o zdravlju čovjeka. Nutrients, 157.
 2. Gruber, J., O’brien, M. (2011). Uterotonične biljke i njihovi bioaktivni sastojci. Plant Medica, 207-220.
 3. Romm, A. (2010). Botanička medicina za zdravlje žena.
 4. Tucakov, J. (1990). Lečenje biljem. Beograd: Rad.
 5. Viljoen, E., Visser, J., Koen, N., Musekiva, A. (2014). Sistematski pregled i metaanaliza efekata i sigurnosti đumbira u liječenju mučnine i povraćanja povezane sa trudnoćom. Nutrition Journal, 20.
 6. Westfall, R. (2004). Use of anti-emetic herbs in pregnancy: women’s choices, and the question of safety and efficacy.Complementary Therapies in Nursing & Midwifery. 30-36.