Trombinsko vrijeme (TT)

mm

Aktualizirano: 12. Juna 2022.

Piše: Modro&Zeleno

1 min

Trombinsko vrijeme predstavlja test sa kojim se prati vrijeme zgrušavanja (koagulacije) krvi nakon dodavanja reagensa. Tromboplastinsko vrijeme ispituje završni korak zgrušavanje krvi kada se stvara krvni ugrušak.

Zbog čega se radi test trombinsko vremena?

Trombinsko vrijeme se najčešće koristi za ispitivanje:

Šta produžuje trombinsko vrijeme?

Ako se kod pacijenta nađu produžene vrijednosti trombinskog vremena, to može upućivati na:

 • Pacijenti na terapiji lijekovima poput heparina i hirudina,
 • Trovanje antibioticima (penicilinom),
 • Urođeni nedostatak ili manjak faktora zgrušavanja krvi (fibrinogena),
 • Teški poremećaji zgrušavanja krvi kao što je diseminirana intravaskularna koagulacija (DIK),
 • Mlađa životna dob (kod novorođenčadi su normalno produžene vrijednosti).

Šta skraćuje trombinsko vrijeme?

Skraćeno trombinsko vrijeme je uglavnom beznačajan nalaz i najčešće je razlog pogrešnog uzorkovanja, skladištenja i analiziranja uzorka krvne plazme.

Referentne vrijednosti trombinskog vremena

Referentne vrijednosti iznose od 15 do 35 sekundi (neke laboratorije navode vrijednosti manje od 20 sekudni).

Sve navedene informacije služe u svrhu informiranja, a za konkretne interpretacije nalaza preporučujemo da se obratite Vašem liječniku ili drugim osobama sa stručnim znanjem.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO