Naučna medicina

Dijabetes / šećerna bolest tipa 2 – Da li se liječiti?

mm

Aktualizirano: 7. Juna 2019.

Piše: Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

8 min

Do nedavno je važila tvrdnja “jednom dijabetes, uvijek dijabetes”. Prvi među onima koji su ukazivali na neispravnost ove tvrdnje su uglavnom bili ismijavani. Interesantno je da i dan-danas, i pored dovoljno dokaza, još uvijek mnogi dijabetičari a nažalost i liječnici vjeruju da je dijabetes tipa 2 “neizlječiv” (da remisija nije moguća osim putem lijekova). Bilo kako bilo, istina definitivno nije za sve ljude nego samo za one koji je traže. Zahvaljujući neumornim tragaocima za istinom i onima koji su naučnim metodama dokazali da je remisija dijabetesa tipa 2 itekako moguća, stanje u društvu po ovom i sličnim pitanjima se postepeno mijenja.

Šta se dešava kod dijabetesa / šećerne bolesti tipa 2 ?

Kod dijabetesa tipa 2 dolazi do fenomena poznatog pod nazivom inzulinska rezistencija. Hormon inzulin transportuje šećera u ćelije, iz kojeg ćelije u nastavku crpe energiju.
Pri inzulinskoj rezistenciji ćelije sve slabije reaguju na hormon inzulin, te inzulin ne uspijeva transportovati šećer u ćelije što prouzrokuje rast nivo šećera (glukoze) u krvi. Istovremeno ćelije imaju na raspolaganju sve manje šećera koji bi mogle pretvarati u energiju.
Kod predijabetičara i tip-2-dijabetičara zbog inzulinske rezistencije hrana obogaćena ugljenim hidratima uzrokuje hroničnu hiperinsulinemiju, visok krvni pritisak, predijabetičku dislipopreteinemiju, dodatno povećavanje tjelesne mase i dugoročno iscrpljenost pankreatičkih beta ćelija.
Prekomjerna težina spada u najvažnije riziko faktore nastanka inzulinske rezistencije a time i dijabetesa tipa 2.

Aktuelne studije i statistike

Aktuelne studije pokazuju da je samo putem spuštanja tjelesne težine kod oko 50% svježe otkrivenih slučajeva dijabetesa moguća remisija (vraćanje stanje sa normalnim metabolizmom glukoze u krvi). I to sve u roku od samo nekoliko sedmica bez korištenja ikakvih medikamenata. Čak i kod mnogih pacijenata kod kojih se stanje nije totalno normaliziralo primjećeno je znatno poboljšanje, što omogućava smanjenje doze medikamenata protiv simptoma dijabetesa.
Kada bi se ova činjenica uvrstila u standardnu terapiju dijabetesa ne samo da bi se pospješio efekat terapije nego bi se i troškovi liječenja znatno smanjili.
Direktni troškovi lječenja zajedno sa troškovima liječenja posljedica dijabetesa (oboljenja krvnih sudova, očiju, bubrega i dr.) prouzrokuju enormne troškove za zdravstvene sisteme ekonomski razvijenih zemalja koje uopšte nije lako pokriti, a da ne pričamo o siromašnim zemljama. Samo u SAD-u se na liječenje dijabetesa potroši oko 245 milijardi dolara godišnje, a u Njemačkoj ok 35 milijardi – iznos koji se da uporediti sa iznosom posljedica liječenja pušenja.
U proteklih 35 godina se broj dijabetičara uvećao 4 puta. 1980 godine je prema nekim procjenama broj dijabetičara u svijetu iznosio 108 miliona dok je 2014. Godine narastao na 422 miliona – većina od ovih oboljela od dijabetesa tipa 2.

Informisanost i svjesnost po pitanju mogućnosti liječenja dijabetesa / šećerne bolesti tipa 2

Već duže vremena postoje jasni ukazi na povezanost dijabetesa tipa 2 sa prekomjernom tjelesnom težinom, kao i da se smanjenjem tjelesne težine, u velikom broju slučajeva, ovo oboljenje da uspješno liječiti. Uprkos tome tip-2-dijabetes se u mnogim krugovima, pa čak i među ljekarima, još uvijek ubraja u bolesti koje se isključivo tretiraju lijekovima. Ovakvo stanje oboljelima otežava pristup adekvatnim terapijama a producentima medikamenata za saniranje dijabetesa povećava prihod. Čak i medicinski žurnal British Medical Journal ukazuje o neiformisanosti medicinskog personala po pitanju jednostavne mogućnosti liječenja dijabetesa tipa 2 putem smanjenja tjelesne težine.
Interesantno je da uobičajene upute pri konvencionalnoj terapiji dijabetesa tipa 2 skoro nikako u obzir ne uzimaju prekomjernu tjelesnu težinu. Umjesto toga se šećer (glukoza) u krvi smanjuje i reguliše medikamentima. Medikamenti će naravno spustiti razinu šećera u krvi što će biti i laboratorijski ustanovljeno ali jedan od glavnih uzročnika dijabetesa 2, debljina, će i dalje ostati prisutan i sa velikom vjerovatnoćom uticati na druge zdravstvene tegobe. Osim toga neki antidijabetici te pojedini lijekovi za liječenje pridruženih bolesti dovode čak i do dodatnog porasta tjelesne mase. To se prvenstveno odnosi na derivate sulfonilureje starije generacije i inzulin. Ostala sporedna dejstva ovdje nećemo spominjati. Kvalietet života pogođenih ovim oboljenjem je znatno smanjen a dijabetičari umiru u prosjeku 6 godina ranije od „ne-dijabetičara“.
Iz gore navedenih razloga njemački ljekar Dr. Scholl javno poziva sve dijabetičare oboljele od dijabetesa tipa 2 da se informišu o mogućnosti remisije dijabetesa (povratka u normalno stanje bez povišene glukoze u krvi).

Kako terapirati dijabetes tipa 2?

Moguće je uzročno i simptomatsko saniranje bolesti. Uzročno liječenje podrazumijeva odstranjivanje uzročnika nekog oboljenja čime se teži potpunom uklanjanju oboljenja. Simptomatsko liječenje utiče na otklanjanje simptoma oboljenja (ili zataškivanje oboljenja) dok uzročnici oboljenja ostaju. Prestankom dijelovanja na simptome i bolest ponovo postaje vidljiva. U tom smislu uzročna terapija bi uvijek trebala imati prednost u odnosu na simptomatsku ukoliko to uslovi dozvoljavaju.
Dijabetes tipa 2, iako se da liječiti ( u smislu spuštanja nivoa glukoze u krvi ) uzročno putem promjene stila života i smanjenja tjelesne težine, čak se i u današnje vrijeme uglavnom terapira mahom simptomatski, jer se liječnici još uvijek uglavnom fokusiraju na simptomatsku terapiju medikamentima.
Kod većine dijabetičara se primjeti manjak motivacije za poduzimanjem adekvatnih mjera protiv oboljenja, što je i razumljivo, jer na kraju krajeva se dugi niz godina govorilo da se radi o bolesti za koju je potrebno računati sa doživotnom medikamentoznom terapijom.
Što više dijabetičara sazna o mogućnosti liječenja (putem remisije) dijabetesa tipa 2 u toliko će biti više dokaza o uspješnim metodama liječenja. Samim time će i sve više oboljelih uzimati u obzir ovu činjenicu samostalnog liječenja i života bez straha od mnogobrojnih teških posljedica ovog oboljenja – kvalitet života i životna radost će dobiti na intenzitetu.

Kako liječiti dijbetes / šećernu bolest tipa 2 ?

Jednostavno je! Ako imate dijabetes tipa 2 ili predstadij ove bolesti (inzulinska rezistencija / predijabetski stadij) a istovremeno imate prekomjernu tjelesnu težinu, preduzmite sve kako biste smanjili tjelesnu težinu. Imate dobre izglede za remisiju!

1. U fokus stavite mršavljenje – smanjenje tjelesne težine

Idite Vašem ljekaru i tražite podršku po ovom pitanju. Obratite se nutricionisti koji će Vam napraviti specifičan plan ishrane. Pridružite se nekom online forumu ili grupi ljudi sa prekomjernom težinom koja radi na uzajamnoj motivaciji po pitanju skidanja kilograma.

2. Promjenite ishranu i životni stil i potpomozite se namirnicama koje blagotvorno djeluju na dijabetes

3. Obratite pažnju na sljedeće

Preispitajte lijekove koje koristite: Ako pored lijekova za dijabetes koristite također i neke druge medikamente pogledajte dobro uputstvo za upotrebu i sporedna dejstva, jer neki lijekovi poput statina, cortisona i antipsihotika (vidi ispod link pod naslovom „Literatura“) mogu povisiti nivo glukoze u krvi i dugoročno prouzrokovati dijabetes. Posavjetujte se sa Vašim ljekarem od povjerenja da li ove medikamente uopšte trebate uzimati i da li postoje neke bolje podnošljive alternative. Uzmite uvijek i drugo mišljenje u obzir.
Zdrava prehrana: počnite što prije sa zdravim načinom ishrane. Pogledajte ovdje nekoliko uopštenih savjeta za ishranu. Kod dijabetičara su se namirnice biljnog porijekla pokazale bolje od onih životinjskog porijekla. Prevelik konzum mesa (vjerovatno zbog željeza) važi za jedan od faktora rizika za nastanak dijabetesa.
Izbjegavajte zaslađivače, jer oni mogu čak i negativno uticati na Vašu terapiju dijabetesa. Nakon što ste jednom uspostavili zdrav način ishrane imat ćete svejedno svakim danom manju potrebu za slatkišima.
Post: Studije ukazuju na blagotvorne efekte nekih vrsta posta u pogledu dijabetesa (pogledaj literaturu na kraju članka)
• Pomozite se vitalnim supstancama i proizvodima iz prirode: uzimajte ciljano hranu koja dokazano ima efekat pri snižavanju ili regulisanju glukoze u krvi. Npr. osobama koje imaju manjak vitamina D u organizmu može već suplementacija vitamina D smanjiti nivo glukoze u krvi. Kurkumin, cimet, ulje čorokota (crnog kima), kora nara i dr. su također preporučljivi pri terapiranju dijabetesa.
Kretanje je isto tako važno kao i ispravna ishrana pri terapiranju dijabetesa.

Čak i ako imate dijabetes tipa 2 a nemate prekomjernu tjelesnu težinu, pozitivna promjena ishrane i životnog stila će Vam dobro doći. Treba uzeti u obzir da prekomjerna tjelesna težina nije jedini nego je jedan od uzroka dijabetesa tipa 2.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

 

LITERATURA
Paddock C, Type 2 diabetes is ‘reversible through weight loss’, 15. September 2017, Medical News Today, (Typ-2-Diabetes reversibel durch Gewichtsabnahme)

Lean MEJ,
Beating type 2 diabetes into remission, 13. September 2017, BMJ, (Typ-2-Diabetes in Remission schicken)

Aya Kamba et al.
, Association between Higher Serum Cortisol Levels and Decreased Insulin Secretion in a General Population, PLoS One. 2016; 11(11): e0166077.

Kessing LV et al.,
Treatment with antipsychotics and the risk of diabetes in clinical practice., Br J Psychiatry. 2010 Oct;197(4):266-71. doi: 10.1192/bjp.bp.109.076935.

Mohammad Talaei et al.
, Meat, Dietary Heme Iron, and Risk of Type 2 Diabetes Mellitus: The Singapore Chinese Health Study, American Journal of Epidemiology, Volume 186, Issue 7, 1 October 2017, Pages 824–833,

Raveendran AV et al.
Non-pharmacological Treatment Options in the Management of Diabetes Mellitus. Eur Endocrinol. 2018 Sep;14(2):31-39.

Scholl J1., [Remission is possible. Every patient with type 2 diabetes should have the right to reverse his diabetes!], MMW Fortschr Med. 2018 Oct;160(18):60-65. doi: 10.1007/s15006-018-1031-x.

Sanja K. Marjanović, Dijabetes i debljina – začarani krug, Klinika za internu medicinu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Cheng et al., Fasting-mimicking diet promotes Ngn3-driven β-cell regeneration to reverse diabetes.Cell, 2017

Science News: University of Southern California, Fasting-mimicking diet may reverse diabetes: Periodic cycles of fasting reprogram pancreatic cells and restore insulin production, ScienceDaily, 23. Februar 2017
Ärztebalatt: – Wieso Statine das Diabetesrisiko erhöhen – https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/60273/Wieso-Statine-das-Diabetesrisiko-erhoehen