Naučna medicina

Rak mokraćne bešike – Ishrana i prevencija

mm

Aktualizirano: 28. Aprila 2022.

Piše: Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

6 min

Tumor mokraćne bešike može neprimjetno rasti godinama. Prvi znakovi su obično krv u mokraći, učestalo mokrenje i osjećaj pritiska u donjem dijelu stomaka. Mnoge žene prvo pomisle na infekciju mokraćne bešike, muškarci uglavnom na probleme sa prostatom. U otprilike 7 ​​od 10 slučajeva radi se o zloćudnoj izraslini na sluznici (urotelu) koja oblaže mokraćni mjehur. Zbog toga se naziva i takozvanim urotelnim karcinomom. U rijetkim slučajevima, međutim, rak mokraćne bešike može nastati i iz drugih ćelija. Ako je ishodište tkivo žlijezde, radi se o adenokarcinomu, ako su zahvaćene druge ćelije kože, govori se o skvamoznom karcinomu. Generalno se radi o vrsti oboljenja koja se, naročito u ranijim fazama, da uspješno liječiti.

Faktori rizika za nastanak tumora mokraćnog mjehura

 • Najzastupljeniji faktor rizika je pušenje.
 • Veoma učestali su industrijski zagađivači. Rak mokraćne bešike se stoga može posmatrati i kao profesionalna bolest u hemijskoj, tekstilnoj i kožnoj industriji. Tamo su zagađivači u zraku i ulaze u krvotok putem disajnih organa. Ove toksične supstance se u konačnici izlučuju putem urina gdje prouzrokuju bolest mokraćnog mjehura.
 • Jedan od učestalih faktora rizika za rak mokraćne bešike je također i pogrešna upotreba određenih lijekova kao što su oni protiv bolova. To uključuje, prije svega, fenacetin u visokim dozama. Drugi lijekovi kao što je ciklofosfamid više nisu odobreni, upravo zbog rizika od raka mokraćne bešike.
 • Često se i zračenje spominje kao jedan od bitnih faktora koji uzrokuju tumor mokraćnog mjehura.
 • Kao i kod većine drugih tumornih oboljenja, hronične upale dovode do degenerativnih promjena tkiva kao prelazne faze prema nastanku tumora.
 • Ljudi koji imaju genetsku predispoziciju za oboljenja mokraćne bešike trebaju biti predostrožniji i više se paziti od drugih.

Prevencija

Ciljane preventivne mjere mogu smanjiti rizik oboljenja. Izbjegavajte pušenje, zagađivače iz vazduha, zračenje, heterociklične amine. Pijte dovoljno tekućine kako bi se pospješili izbacivanje toksina i čišćenje mokraćnog mjehura.

Šta izbjegavati u prehrani?

 • izbjegavajte hranu poput crvenog i prerađenog mesa
 • konzumacija Areka-oraha povećava rizik od oboljenja
 • Arsen je jedan od faktora rizika, a od svakodnevnih namirnica ga ima najviše u riži
 • Prevelika konzumacija jaja nije preporučljiva

Šta pomaže?

Gljiva Maitake (Grifola frondosa)

Prema studijama urađenim na miševima i in vitro, gljiva maitake ima izražena antitumorna dejstva. U kombinaciji sa interferonom-alfa, gljiva maitake reducira rast raka mokraćne bešike in vitro i inducira apoptozu (programiranu ćelijsku smrt) ćelija tumora mokraćne bešike.

Dejstvo gljive Maitake je pojačano u prisustvu vitamina C.

Gljiva „Jelenovo uho“

Još jedna gljiva sa izraženim antitumornim dejstvom kod raka mokraćnog mjehura je gljiva Jelenovo uho (Polyporus umbellatus). Ova gljiva također utiče povoljno protiv upala mokraćnih kanala.

Karotenoidi

Unos karotenoida kroz svakodnevnu prehranu može smanjiti rizik oboljenja od tumora mokraćnog mjehura. Za svaki porast od 1 mg dnevnog unosa karotenoida u ishrani kao što je beta-kriptoksantin (koji se obično nalazi u narandžama i mandarinama), rizik od raka mokraćne bešike se znatno smanjuje, čak i do 42 %. Ostale vrste karotenoida su također preporučljive a nalaze se u namirnicama poput slatkog krompira, mrkve, špinata, komorača, dinje, paprika, kajsije (marelice) i breskve, kivija, bundeve (tikve), brokolija, paradajza i dr.

Selen

Uzimanje selena može smanjiti rizik od raka mokraćne bešike (mokraćnog mjehura). Studija je otkrila za čak 39% smanjen rizik od raka mokraćne bešike pri visokim koncentracijama selena. Naglašeno je između ostalog da su zaštitne prednosti selena primjećene prvenstveno kod žena.

OPREZ – KOD PREVELIKE KONZUMACIJE SELENA MOŽE DOĆI DO ZDRAVSTVENIH PROBLEMA:

Kod miševa hranjenih velikim dozama selenita su se pojačano pojavljivale metastaze ćelija raka. Dakle, očigledno se sve prednosti selena protiv oboljenja raka mogu primijeniti samo kada je nivo selena kod pacijenta već nizak. Suplementacija selenom kod pacijenata koji već imaju dovoljno selena u tijelu može dovesti i do povećanog rizika od dijabetesa tipa 2 .

Iz navedenih razloga treba biti oprezan sa korištenjem preparata koji sadrže veće količine selena. Potrebe selena je moguće zadovoljiti konzumiranjem raznih vrsta oraha, morskih plodova, mesa i žitarica. Čaj od koprive (žare) poboljšava izmokravanje, čisti organizam i sadrži selen.

Probiotici

Probiotici se koriste u cilju reguliranja balansa crijevne flore, koja se posmatra kao jedan od najvažnijih faktora za zdrav metabolizam i jak imunološki sistem. Uzimanje probiotičkog jogurta je također preporučljivo.

Vitamin E

Uzimanje vitamina E može smanjiti rizik od tumora mokraćne bešike. Stoga je dobro uključiti u ishranu namirnice bogate vitaminom E, kao što su sjemenke suncokreta, bademe, špinat, avokado, tikve, kivi, pastrmku, škampe, maslinovo ulje, ulje pšeničnih klica i brokula.

Ishrana bogata povrćem i voćem

Konzumacija povrća i voća, prema studijama, smanjuje rizik od raznih vrsta tumornih oboljenja. Vjerovatnoću nastanka tumora mokraćne bešike umanjuje  za 16%.

Sušeno voće

Posmatrano je u naučnim studijama da povećanje unosa sušenog voća na 3-5 ili više porcija sedmično može smanjiti rizik od karcinoma probavnog sistema, poput raka želuca, ali i mokraćne bešike i debelog crijeva.

Brokule, špinat, kelj i šparoga

Osim toga, otkriveno se da je rizik od karcinoma mokraćne bešike umanjuje sa količinom unosa luteina i zeaksantina. Vjerovatnoća nastanka ovog karcinoma biva umanjena za 1% za svakih 56 mikromola povećanja cirkulirajućih koncentracija luteina i zeaksantina. Brokula, špinat, kelj i šparoge su neki od izvora luteina i zeaksantina u ishrani.

Upale mokraćne bešike

Kao što je ranije spomenuto, hronične upale važe za jedan od najvažnijih okidača degenerativnih oboljenja. Kućni lijekovi za upale i infekcije mokraćne bešike su:

 • Pijte puno tekućine. Čaj od žare poboljšava izmokravanje, detoksificira i sadrži selen kao element koji ima preventivno dejstvo protiv nastanka tumora mokraćne bešike.
 • sirće
 • brusnice i sok od brusnice
 • određeni biljni čajevi (npr. od listova medvjetke, breze i dr.)
 • hren, potočarka ili rotkvice
 • peršun
 • vitamin C ili preparati vitamina C

Sve navedene informacije su izvađene iz naučnih časopisa i nemaju terapeutsku formu, nego služe kao podrška osobama sa genetskom predispozicijom za nastanak raka mokraćne bešike, kao i drugima koji zbog okolnosti u kojima rade ili stila života spadaju u rizične grupe.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

LITERATURA
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18196755/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19735256/).  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35215289/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17397268/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34034714/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21213404/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1298469/
Wu S et al., Adv. Nutr., 2020.
André FS Amaral et al., Cancer Epidemiol Biomarkers Prev., 2010.
Chen YC et al., Int. J. Cancer., 2013.
Rayman MP et al., Lancet. 2012.
Huan Liu et al., Eur J Cancer Prev., 200
Mossine VV et al, Adv Nutr. 2019.