Naučna medicina

Obratite pažnju kada jedete grejpfrut

mm

Aktualizirano: 5. Marta 2019.

Piše: Dr. Dr. Med. Muris Čabaravdić

2 min

Mada se mnogima i ne sviđa zbog djelimične gorčine, grejpfrut je ipak dosta popularno voće. Međutim, ljudi koji koriste lijekove (bilo zbog hroničnih bolesti, poput visokog krvnog pritiska, ili akutnih poput različitih infekcija), trebali bi obratiti posebnu pažnju prilikom konzumiranja grejpfruta jer interakcija njegovih komponenti s lijekovima može dovesti do teških posljedica po zdravlje.

Ova činjenica je posebno važna kada znamo da se broj lijekova na koje grejpfrut može uticati popeo sa 17 u 2008. godini na 41 u 2012. godini. Treba napomenuti da grejpfrut sam po sebi nije toksičan i da su ove nuspojave registrovane kao nuspojave lijekova koji se koriste, a grejpfrut je samo odgovoran za povećanje koncentracije tih lijekova u krvi.

Ozbiljne neželjene pojave, koje ova interakcija može izazvati, se kreću od teških (smrtonosnih) poremećaja srčanog ritma, teškog oštećenja mišića, čije razgrađene komponente zatim preko krvi mogu uzrokovati zatajenje bubrega, preko izravne nefrotoksičnosti pa do raka dojke (kontroverzni izvještaji).

Općenito je najbolje nikako ne konzumirati grejpfrut u vrijeme kada se koriste lijekovi, jer uzimanje lijeka čak i 24 sata nakon konzumiranja grejpfruta još uvijek zadržava 25 % maksimalnog efekta, a doza je pri tome skoro nebitna.

Među lijekove koji se najčešće koriste, a mogu uzrokovati teške posljedice ukoliko se koriste u isto vrijeme s grejpfrutom, spadaju (obratite pažnju da su ovo generička-orginalna imena. Svaka firma koja proizvodi određeni lijek dadne mu i svoj poseban naziv, ali se na te nazive ovdje ne osvrćem. Pored naziva datog od strane firme, na pakovanju uvijek možete naći i generičko ime lijeka):

1. Eritromicin, vrlo čest antibiotik. Kao alternativa se može koristiti klaritromicin;
2. Atorvastatin, lovastatin i simvastatin su lijekovi koji se koriste za sniženje masnoća u krvi. Općenito ne preporučujem korištenje takvih lijekova, pogledaj više ovdje, ali ako se već koriste, kao alternativa se mogu koristiti pravastatin, rozuvastatin i fluvastatin;
3. Amiodaron, antiaritmik. Alternativa mu je sotalol;
4. Klopidogrel, narodnim rječnikom “razrjeđuje krv”. Aspirin (acetilsalicilna kiselina) se može koristiti kao alternativa;
5. Eplerenon, diuretik; Alternativa spironolakton;
6. Felodipin i nifedipin, blokeri kalcijevih kanala. Oba lijeka, kao i oni nabrojani pod 3., 4. i 5. se koriste kao sredstva za sniženje krvnog pritiska; Amlodipin se može koristiti kao alternativa;
7. Domperidon, lijek protiv povraćanja. Umjesto njega se može koristiti metklopramid;
8. Imunosupresivi ciklosporin, everolimus, sirolimus i takrolimus se koriste kod autoimunih oboljenja ili kod osoba s transplantiranim organima. Pitanje alternativnih lijekova je komplikovano;

Ovo naravno nije čitava lista, ali su ovo najčešće korišteni lijekovi. Najsigurnije je ne konzumirati grejpfrut ukoliko već uzimate neke lijekove.

Pisao: Dr. Dr. med. Muris Čabaravdić

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO