Naučna medicina

Vakcinacija / cijepljenje – Intervju

mm

Aktualizirano: 24. Marta 2020.

Piše: Modro&Zeleno

11 min

U nastavku prevod intervjua koji je njemački portal “Naturheilmagazin” uradio s dječijim ljekarom dr. Martin Hirte-om na temu cijepljenja / vakcinacije. Dr. Hirte je član udruženja “Ärzte für Individuelle Impfentscheidung”, u prevodu “Liječnici za individualnu odluku o cijepljenju”. Također je i autor jedne od najčitanijih knjiga na temu cijepljenja na njemačkom govornom području: „Impfen – Pro & Contra“ u prevodu “Cijepljenje – za i protiv”.

Pitanja i odgovori

Na neka pitanja o vakcinaciji / cijepljenju niko ne može dati konkretan odgovor. Obzirom da se na Google-u može pronaći “mali milion” stranica koje se bave ovom temom, a koje imaju totalno oprečne stavove, normalno je da već nakon prvih 20 rezultata postajemo nesigurni. Argumenata je mnogo i znatno se razlikuju jedni od drugih. Kako onda donijeti odluku? nismo li primorani na kraju ipak odlučiti po ličnom osjećaju?
Dr. Hirte:
Slažem se s tim – bitne informacije o dugoročnoj koristi ili dugoročnim rizicima cijepljenja nisu dostupni te je time teško donijeti razumnu odluku.

Koje od strane STIKO-a (njemačkog komiteta za vakcinaciju) preporučene vakcine / cjepiva možete bez razmišljanja preporučiti? S druge strane, postoje li vakcine / cjepiva koja su preporučena od STIOK-a a koje se ne biste usudili preporučiti?
Dr. Hirte: Ne odbacujem temeljno cijepljenje. Ali pitam se, na primjer, kakve veze cjepivo ima s bolešću koja se uglavnom prenosi putem spolnog odnosa i prljavih šprica, kao što je hepatitis B i zašto se nalaze u kalendaru cijepljenja dojenčadi. Također, cjepivo protiv vodenih kozica za svu djecu je nepotrebno i rizično, jer premješta bezopasnu djetinjsku bolest u komplikacije odrasle odrasle dobi. Mislim da su važna cijepljenja protiv tetanusa, difterije i dječje paralize (polio). Od bolesti ospica se svašta može očekivati obzirom da sve više odraslih i dojenčadi obolijeva s visokim rizikom od komplikacija. Po mojem mišljenju, protiv dječjih boginja (morbila) potrebno je cijepiti svako dijete u vrtiću i svako dijete čija obitelj planira dobiti novu bebu.

Pri donošenju individualne odluke o vakcinaciji / cijepljenju ne radi se samo o odabiru vrste cjepiva / vakcine nego i o vremenskom rasporedu cijepljenja. Kako osmisliti alternativni plan vakcinacije, prema kojem bi djeca po Vašem mišljenju mogla biti razumno cijepljena / vakcinisana?
Dr. Hirte: Svaka odluka o cijepljenju bi trebala biti individualna. Za mene lično nije toliko bitna odluka, nego proces donošenja odluka: pribavljanje informacija, diskutiranje o problemu s drugima, promišljanje i uzimanje vremena za prerađivanje prikupljenih informacija i na kraju krajeva donošenje savjesne odluke po najboljem znanju u korist Vašeg djeteta. A onda, vratite se normalnom životu i na uobičajeni program – u životu ima važnijih stvari od cijepljenja ili necijepljenja!

Zašto roditelji ne dobivaju automatski informacije o cjepivima? Mogu li se ove informacije zahtijevati od liječnika?
Dr. Hirte: Sve informacije su dostupne na internetu.

Koje tvari u cjepivima ( vakcinama ) smatrate kritičnim?
Dr. Hirte: Posebno problematičan je aluminijev hidroksid. Ima toksična svojstva i predstavlja rizik za neurološki razvoj mlade dojenčadi. Također može narušiti ravnotežu imunološkog sustava i time promicati osjetljivost na infekcije i razvoj alergijskih i vjerovatno i autoimunih bolesti. Aluminijum hidroksid je prisutan u različitim količinama u svim cjepivima tetanusa kao i kombinacijama cjepiva protiv tetanusa. Pojedinačna cjepiva Tetanol pure i tetanus Mérieux, koja su odobrena u Njemačkoj, sadrže relativno visok udio elementa aluminija – Tetanol 0,5 mg a Tetanus Mérieux 1,25 mg. Za usporedbu ostala cjepiva: Prevenar 13: 0,1 mg, Tetravac, Pentavac: 0,3 mg, Revaxis / Td-rix: 0,35 mg, Td-pur / Synflorix / Infanrix IPV-Hib: 0,5 mg, Infanrix hexa: 0,7 mg. Pojedinačna cjepiva protiv Hib (Act-Hib) i Polio (IPV-Mérieux) ne sadrže aluminij.

Kada cjepiva mogu ometati jedna druge?
Dr. Hirte: Kada se istovremenu daju, vjerojatno uvijek u određenoj mjeri. Primjera radi, kombinacija Hib-a i antigena hripavca u istom cjepivu smanjuje učinkovitost Hib-komponente, ali izgleda da to ne čini veliku razliku u učinkovitosti. Također, spuštanje temperature medikamentima pri vrućici nastaloj usljed cijepljenja ( vakcinacije ) može ograničiti dejstvo cjepiva ( vakcine ).

Postoje li vakcine za sve vrste dječijih bolesti koje su istovreemeno podnošljive i za osobe alergične na bjelančevine iz jajeta a također i preporučljive prema “STIKO-u” ( njemačkom komitet za vakcinaciju / cijepljenje )?
Dr. Hirte: Ne. Sva cjepiva protiv malih boginja (ospica, morbila) uzgajaju se na kokošjim ćelijama (“fibroblasti”), ali većina alergičara na pileće jaje ih očito tolerira. Kod težih alergija na kokošja jaja koja prouzrokuju alergijski šok, bih bio oprezan kada je u pitanju cjepivo protiv malih boginja (ospica, morbila). Isto vrijedi i za FSME cjepivo (protiv virusa koji se prenose ubodom krpelja). Cjepiva protiv gripe proizvode se također sa kokošjim jajima i ne bi se smjela koristiti kod osoba koje pate od alergija na pileće jaje.

U pogledu učinkovitosti cjepiva – postoji li neka granica minimalne učinkovitosti vakcina ispod koje bi se neko cjepivo moglo povući sa tržišta?  Koliko je upitna objektivnost njemačkog komiteta za vakcinaciju “STIKO” ako znamo da ne preporučuje djeci vakcine za tuberkolozu zbog manjka dokaza o učinkovitosti tog cjepiva?
Dr. Hirte: Ne postoje takve granične vrijednosti. U načelu, svako cijepivo kod kojeg se može dokazati učinak biva odobreno. Učinak uostalom i nije problem, jer je svakako prisutan u modernim cjepivima – osim cjepiva protiv gripe, čiji učinak je upitan. Pitanje mora biti drugačije koncipirano: “Trebamo li cjepivo uopće?, ima li ekonomski smisao i mogu li se (ograničeni ) resursi koji se ulažu u vakcine negdje drugo bolje upotrijebiti? Ima li vakcinacija / cijepljenje prednosti u odnosu na nevakcinaciju / necijepljenje? Koliko brzo gubi svoj učinak ako – poput cjepiva za pneumokoke, rotaviruse ili HPV cjepiva – djeluje samo na jedan dio odgovarajućih patogenih skupina? I koji su mogući dugoročni učinci / posljedice cjepljenja / vakcinacije? Da li će se zbog vakcinacije druge bolesti poput astme, dijabetesa, tumora češće pojavljivati? Po ovim pitanjima predstoji niz istraživanja koje bi trebalo sprovesti.

Cjepiva / vakcine se odobravaju i javno preporučuju obično na temelju studija proizvođača, bez detaljnog ispitivanja. To liječniku i pacijentu koji cse cijepi / vakcinira ne dopušta da razmotre i izvagaju rizik sa kojim se eventualno suočavaju. Prema mišljenju ustavnog odvjetnika Rüdigera Zuck-a, država sa svojim javnim preporukama po pitanju cijepljenja, krši temeljna pravima zaštite za koje skrbi (odnosi se na Njemačku).

Zašto kod vakcina, kao kod klasičnih lijekova, ne postoje generici?
Dr. Hirte: Proizvodnja cjepiva toliko je specijalizirana i zahtjevna da je tržište cjepiva postalo domenom nekolicine globalnih igrača. Imaju ogromne financijske i ljudske resurse koji upravljaju licenciranjem i marketingom vlastitih proizvoda. Komisija za cijepljenje ne može izaći na kraj sa ovim okolnostima, čak ni Svjetska zdravstvena organizacija. Svi odbori imaju ljude koji blisko surađuju s proizvođačima cjepiva.

Koje studije dokazuju da su amalgam i cjepiva glavni uzrok autizma?
Dr. Hirte: Američki istraživači Mark i David Geier izračunali su ovu uzročno posljedičnu vezu na osnovu broja  izvještavanja o nuspojavama cjepiva / vakcina iz prijavnog sistema.

Postoje li alternativna cjepiva bez žive i aluminija?
Dr. Hirte: Sva dječja cjepiva se danas mogu proizvoditi bez žive. Međutim, nema “mrtvih cjepiva” osim Hib i polio-pojedinačnog cjepiva bez dodanog aluminija. Živa cjepiva (protiv morbila, zaušnjaka, rubeole i vodenih kozica) ne sadrže aluminij.

Neki liječnici ne preporučuju višestruka cijepiva. Postoje li pojedinačna cijepiva / vakcine protiv kombinacija bolesti koje se obično vakciniraju s višestrukim cjepivima? Mislite li da se bolje toleriraju? I obrnuto: zar  jednokratno cijepljenje ne povećava bespotrebno opterećenje djece s aditivima? Mnogi roditelji strahuju da je imunološki sustav preopterećen višestrukim cjepivom – a istovremena infekcija sa npr. šest patogena u prirodnom stanju bi trebala biti gotovo nevjerovatna. Kako to vidite?
Dr. Hirte: Prvo pitam koja cjepiva roditelji žele, a zatim predlažem kombinacije, ako ih ima na tržištu. U nedoumici bih uvijek izabrao kombiniranje kako ne bih previše opterećivao dijete sa ubodima i aditivima.

Da li je istinita tvrdnja da je obaveza prijavljivanja komplikacija cijepljenja / vakcinacija još uvijek nepoznata mnogim liječnicima?
Dr. Hirte: Mislim da je većina liječnika svjesna te obaveze, ali se ustručavaju sprovoditi je uredno u djelo zbog dodatnih napora. Liječnik također mora prevladati psihološku barijeru ako želi priznati da je možda povrijedio dijete. Samo 5% svih liječnika ikada je izvijestilo o štetnom učinku lijeka. S tim u vezi bi “crna cifra” o komplikacijama cjepiva mogla biti vrlo visoka.

Koliko je realno da liječnik u svojoj dobro organiziranoj svakodnevici sveobuhvatno informira pacijenta o kratkoročnim i dugoročnim nuspojavama cijepljenja?
Dr. Hirte: To je nerealno, osobito u ordinacijama koja sredstva povlače od državnog zdravstvenog osiguranja, tako da mnogi liječnici koriste informativne listove, nažalost uglavnom dostavljene linijom koja ide preko proizvođača cjepiva / vakcina. Bilo bi najbolje da liječnici sami napišu ovaj informativni tekst, jer bi se u tom slučaju morali i sami više pozabaviti ovom temom.

Ako uzmemo u obzir da “normalan” pedijatar nije završio studij biohemije ili farmacije, pitamo se da li on uopšte može procijeniti prednosti i nedostatke cijepljenja / vakcinacije. Nije li previše ovisan o preporukama i studijama relevantnih instituta kao i o informacijama koje daju farmaceutski predstavnici?
Dr. Hirte: Svaki je doktor u toku obrazovanja morao apsolvirati predmete biokemije i farmacije i zna čitati studije o odobravanju lijekova. Procjena studija je opet nešto drugo, jer se studijima može manipulirati, a studije su često su premale ili uzimaju u obzir veoma kratka vremenska razdoblja.  Studije s nepovoljnim rezultatima često se čak i ne objavljuju, a usporedne studije između cijepljenih i necijepljenih skoro da i ne postoje.

Međutim, za ocjenjivanje studija o odobravanju lijekova postoje dobri časopisi, kao što je medicinski telegram “Arzneitelegramm” na koji bi se svaki liječnik trebao pretplatiti. Nezavisni “Cochrane institut” također procjenjuje studije i, na primjer, studiji o cijepivima za gripu dao ocjenu 6.

Predstavnici farmaceutskih tvrtki (farmaceutski referenti) su po svoj prilici najgori mogući savjetnici.

Koliko su cjepiva / vakcine interesantna liječnicima sa ekonomske strane?
Dr. Hirte: Za cijepljenje se dobijaju honorari mimo budžeta praktične ordinacije i s time su veoma lukrativni (napomena: intervju je rađen sa liječnikom koji živi i radi u Njemačkoj te se odgovor vjerovatno odnosi na Njemačku. Nije nam poznato kakvo je stanje u drugim zemljama po ovom pitanju).

Može li se tužiti liječnik koji je preporučio roditeljima da se dijete ne cijepi, u slučaju da dijete ozbiljno oboli i ima dugotrajne posljedice od te bolesti za koju je liječnik dao preporuku necijepljenja?
Dr. Hirte: U načelu da. Svaki liječnik mora uputiti na STIKO preporuke, ali može dati svoje izdvojeno mišljenje ako ima “dobre razloge” za to. Osim toga, on bi trebao od roditelja tražiti potvrdu sa potpisom ukoliko ne žele cjepiti svoje dijete.

Da li ste li u Vašem dosadašnjem radu imali iskustva s djecom s teškom štetom nastalom usljed vakcinisanja odnosno da li ste imali slučajeva djece koja su snosila teške zvdravstvene posljedice usljed izbjegavanja vakcinacije?
Dr. Hirte: Ozbiljne posljedice zbog bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom / vakcinom nisam doživio kod svojih pacijenata, hvala Bogu. Vidio sam neke ozbiljne i priznate štete od cjepiva, ali ne kod pacijenata koji su se kod mene vakcinisali. Jedan od mojih pacijenata je 3 mjeseca nakon primanja cjepiva protiv dječje paralize (polio virus) imao zdravstvene tegobe a nakon toga dobio i dijabetes. Liječnici nisu smatrali nemogućim da je cjepivo kod ovog pacijenta pokrenulo autoimuni proces. Međutim nije mu bila priznata šteta od cjepiva jer je vremenski period između perioda cijepljenja i nastanka komplikacija ocijenjen kao predug.

Koje internet stranice smatrate prikladnim za roditelje koji se žele bolje informisati o ovoj temi?
Dr. Hirte:

Napomena (radi se o internet stranicama za njemačko govorno područje. Nepoznato nam je da li postoje slične stranice na bosanskom / hrvatskom / srpskom govornom području. Ukoliko imate neke informacije o ovakvim stranicama za naše podneblje, radovalo bi nas da nam se obratite i saopštite ih)

Intervju preuzet sa portala “Naturheilmagazin”: https://www.naturheilmagazin.de/natuerlich-wachsen/kinderzeit/impfen/interview-impfen.html#addcomment

Preveo: Mag. Dr. scient. Med. Edin Ibrišimović

NAPOMENA: Ovaj članak ne želi nikoga ni nagovoriti ni odgovoriti od vakcinacije / cijepljenja.  Intervju smo preuzeli i preveli jer smo bili mišljenja da može proširiti vidike kako apsolutnim pristalicama vakciniranja / cijepljenja tako i njenim totalnim protivnicima, a također i potaknuti na razmišljanje one koji se uopšte ne interesuju za ovu temu. U svakom slučaju treba također uzeti u obzir da se radi o ljekaru koji priča o situaciji u Njemačkoj kao i tamo dostupnim vakcinama / cjepivima. U tom smislu, ne isključujemo mogućnost da postoje razlike među vakcinama / cjepivima za njemačko tržište i tržište Balkana.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO