Psihologija

Kad tijelo šalje jasnu poruku

5 min

Naše tijelo je naš najbolji sistem informisanja, i mnogi dijagnostički centri bi ostali bez posla kada bi mi naučili obratiti pažnju na ono što nam naše tijelo poručuje. Tada bismo čuli i ono što možda ne želimo čuti, ali definitivno bismo bili zdraviji. Bavljenje sobom traži dosta vremena, kojeg danas nemamo, odnosno trošimo ga na neke stvari koje nam i škode, samo da ne bi ostali sami sa sobom i sebi se posvetili. Često nam se dešava da smo prema sebi nemarni, neljubazni, odnosimo se sa manjkom poštovanja, a naše tijelo, bolje od svakog memorijskog sistema, bilježi svako naše odmahivanje rukom kada se oglasi bolom.

Dešava se da kroz seanse health coachinga, dođem do informacija da je stvarni uzrok bola, poteškoće ili fizičke nemoći kod klijenta nešto što, na prvu, nema veze sa tegobom. Tako npr. otkrijemo da je visok pritisak uzrokovan nekim davnim konfliktom, ili da bol u kičmi ima veze sa ugroženim osjećajem sigurnosti.

Nedavno sam u knjigama dr. Ridiger Dalke-a pročitala da u Njemačkoj svaki četvrti stanovnik “boluje” od tinitusa. To poprima razmjer epidemije. Istraživajući o toj temi na internetu, pronašla sam da se na forumima naveliko i naširoko raspreda o tome koji lijek je najbolji, ali, u slučaju kad zujanje u ušima ima istu funkciju kao sirene za uzbunu, na vatrogasnom vozilu npr, jasno je da lijek koji je najjefikasniji treba tražiti na nekom drugom mjestu, a ne na forumima ili apoteci. Lijek se tada nalazi isključivo u nama. Ukoliko vam se dešava da često osjetite zujanje u ušima, da vam se uši začepe ili ove probleme osjećate stalno, a sigurni ste da za te probleme nije kriva upala ili infekcija, te neka ozljeda, vrijeme je da se zapitate šta to zapravo ne želite čuti. U kojoj mjeri ne živite sebe? Nije slučajno što je podatak o svakom četvrtom stanovniku Njemačke sa ovim problemom uzdrmao njemačku javnost i poslao im jasnu poruku da je vrijeme da se nešto promijeni u načinu života. Kada malo izgubimo kompas, kada počnemo živjeti vrijednosti koje nisu u skladu sa našim sistemom vrijednosti, kada pravimo kompromise koji su na našu štetu i često ulazimo u konflikte zbog svega navedenog, prvo će se oglasiti alarm u vašem uhu. Ako ga ignorišete nemojte misliti da će on ignorisati vas. Nastavit će sve glasnije i glasnije, dok ne poduzmete nešto, ili ostanete bez sluha. Nadam se da ćete se odlučiti za ovo prvo.

Jedna moja klijentica je došla na sesiju health coachinga zbog problema sa leđima. Jak bol koji osjeća često je paralizirajući, a ona negira bilo kakve povrede. Pretrage i rtg također ne pokazuju ništa zabrinjavajuće, a ni od masaža nema velike koristi. Nakon 5 minuta razgovora došle smo do saznanja da je na njenoj listi vrijednosti sigurnost ubjedljivo na prvom mjestu. Povezale smo sigurnost u svim oblastima života sa funkcijom koju kičma ima za nas, a to je osjećaj potpore, sigurnosti, i vrlo brzo otkrile na koje događaje njena kičma reaguje parališućim bolom. Kad god ona osjeti da joj izmiče tlo pod nogama i da je njena sigurnost ugrožena, prvo se oglasi bol u kičmi. Nakon nekoliko coaching sesija gdje je ona naučila kako živjeti svoju visoku vrijednost na način da je sama za nju odgovorna, a ne vezati je za druge osobe, bol u kičmi je popustio i sigurna sam da će nakon nekog vremena u potpunosti nestati.

Ako se često nalazimo u konfliktim situacijama ili u situacijama koje prouzrokuju stres, a taj stres kasnije ne preradimo i ne prevaziđemo na način koji je dobar za nas, on će ostati u našem tijelu kao tanki, ljepljivi sloj koji će na sebe samo privlačiti naredne slojeve stresa. Rezultat može biti i bol u koljenu, koji mnogi dijagnosticiraju kao artritis i tako ga liječe, često pogoršavajući stvar jer svi očekujemo instant rezultate koji dolaze spolja, samo da se ne pozabavimo onim što se nalazi unutar nas i što je zapravo jedini mjerodavni ljekar kada smo mi sami u pitanju.

Ukoliko vam se često dešavaju kašalj, upale grla, laringitis i slične tegobe, a ne možete naći organski uzrok Vašem problemu, zapitajte se šta je to što ne možete izgovoriti. Jedan moj klijent koji inače nema problema u komunikaciji i čini se da vrlo jasno izgovara svoje stavove, često ima problem sa iritirajućim suhim kašljem koji zna potrajati i nekoliko mjeseci. Nakon što smo konkretizirali situaciju u kojoj se on ne osjeća slobodno reći svoje mišljenje, te pronašli način kako da svoje stavove iznese jasno, bez straha da će ugroziti sagovornika, kašalj je nestao u roku od nekoliko dana.

Moja dobra prijateljica se često žali na probleme sa vidom. Ako vam nešto “napadne” vid, poruka tijela je također jasna, nešto odbijate “vidjeti”. Možda se već neko vrijeme nalazite u nezadovoljavajućem odnosu u kojem vaše potrebe nisu zadovoljene, a možda i trpite stvari koje su suprotne vašim vrijednostima. Odbijate vidjeti da je osoba koju ste idealizirali daleko od idealne. Vaše tijelo samo prati vaše stanje i reaguje na način koji bi trebao da vas upozori da malo otvorite oči. Jer, osim što očima možemo uživati gledajući ljepotu svijeta koji nas okružuje, oči se vrlo često upotrebljavaju i metaforički kada želimo da upozorimo na nešto, pa kažemo “otvori četvero očiju”.

Bol ili određena tegoba imaju jasnu funkciju za nas, i jednom kada prepoznamo šta nam to tijelo poručuje te se potrudimo da iz vlastite snage promijenimo način razmišljanja, obrasce ponašanja i emotivne obrasce, funkcija bola gubi smisao. Budite aktivni slušatelji svog tijela i svoj najbolji prijatelj, jer na koncu, to jedino sebi i dugujete.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO