Psihologija

Dijabetes i mentalno zdravlje djece

mm

Aktualizirano: 15. Novembra 2021.

Piše: Magistra psihologije Olivera Đokić

6 min

Kada se djetetu dijagnostifikuje dijabetes, roditelji mogu provesti dosta vremena razmišljajući o fizičkim efektima koje ostavlja bolest na zdravlje djeteta. Ali mentalni problemi također dolaze s dijagnozom dijabetesa. Važno je da raditelji prepoznaju osjećaje koje djeca sa dijabetesom imaju i da nauče načine kada i kako da razgovaraju, i da pomognu djetetu.

Ako je vašem djetetu dijagnostifikovan dijabetes tipa 1 ili tipa 2, možda ćete se u početku osjećati šokirano, tužno ili čak ljuto ili krivo, i to su osjećaji koji su sasvim normalni u situaciji u kojoj se nalazite. Što više naučite o dijabetesu, to ćete biti spremniji da o tome razgovarate sa svojim djetetom.

Kako razgovarati sa djetetom koje ima dijagnozu dijabetesa

Savjeti za razgovor sa djetetom na osnovu perioda razvoja u kojem se dijete nalazi:

Dojenčad i mala djeca ne razumiju zašto im je potrebna injekcija ili bockanje prstiju iglom. Da biste pomogli, pokušajte da testiranje šećera u krvi i davanje inzulina učinite da postane dio svakodnevne rutine vašeg djeteta, poput promjene pelena ili odlaska na spavanje. Obavljajte davanje inzulina i mjerenje šećera u krvi, brzo i nježno, na umirujući način, a potom umirite svoje dijete smirujućim riječima.

 

Predškolci se i dalje oslanjaju na roditelje za brigu o dijabetesu. Objasnite zadatke vezane za dijabetes na jednostavan način. Roditelji djeci mogu pomoći da djeca izgrade osjećanje kontrole tako što će im dozvoliti, da im kažu gdje bi radije dobili injekciju inzulina i koji prst da koriste za test nivoa šećera u krvi.

 

Djeca od osnovne do srednje škole trebala bi naučiti kako da preuzmu dio brige o dijabetesu, ali im je i dalje potrebna uključenost roditelja. Budite podrška, ali nemojte forsirati zato što vaše dijete postepeno preuzima odgovornosti za brigu o sebi. Pedijatar i psiholog  mogu vas uputiti koji zadaci su prikladni u svakom periodu razvoja djeteta.

 

 Adolescenti mogu donositi loše odluke u vezi sa brigom o dijabetesu zbog pritiska vršnjaka, straha da će biti drugačiji od svojih prijatelja i osjećaja gubitka kontrole. Važno je razgovarati o psihoaktivnim supstancama, alkoholu, seksualnosti i drugim problemima sa svojim adolescentom i kako oni mogu utjecati na cjelokupno zdravlje mlade osobe.

Tanka je granica između pružanja podrške i predavanja, i uvijek brižno izrazite svoju zabrinutost!

 

Kako djeca rastu, postaju sve zainteresovanija da rade stvari samostalno i osjetljiviji su na to da se ponašaju i izgledaju drugačije od svojih vršnjaka. Pohvalite kad god vaše dijete preuzme novu odgovornost za brigu o sebi, ali imajte razumijevanja za privremene poteškoće u realizaciji aktivnosti, što može biti posebno često kada se djeca osjećaju da su pod stresom. Izbjegavajte pretjeranu zaštitu, razgovarajte sa djetetom kako može da preuzme odgovornost za dijabetes, i to može olakšati odlazak djeteta na zabavne događaje kao što su rođendani i druženja s vršnjacima.

Kako možete pomoći djetetu koje ima dijagnozu dijabetesa?

Nakon što naučite prepoznati djetetova osjećanja, evo nekoliko savjeta kako se nositi s tim emocijama:

Priznajte djetetova osjećanja. Redovno odlazite sa djetetom kod doktora na potrebne kontrole.  Pokušajte da saslušate sve što on ili ona žele da kažu prije nego što iznesete svoja osjećanja. Ova vrsta komunikacije ne mora uvijek biti verbalna. Crtanje, pisanje ili puštanje muzike mogu pomoći djeci sa dijabetesom da izraze svoje emocije.

Podstičite aktivno upravljanje zdravstvenom zaštitom. Važno je ojačati ideju da kada se djeca dobro brinu o sebi i upravljaju dijabetesom, mogu izbjeći neželjene stvari poput dodatnih injekcija ili propuštanja aktivnosti u kojima njihovi prijatelji uživaju. Vaše dijete bi možda čak željelo i samo da postavlja pitanja doktoru koji vodi računa o djetetovom zdravstvenom stanju.

Izgradite nezavisnost. Podstičite istu nezavisnost koju biste očekivali i od druge djece. Uz ohrabrenje i podršku svojih roditelja, djeca sa dijabetesom mogu preuzeti neke odgovornosti za upravljanje dijabetesom, i ovo je promjena koja često ima pozitivan efekat za izgradnju samopouzdanja kod djece.

Pomozite djeci da pronađu svoje prednosti. Da li je vaše dijete budući doktor, inženjer, sportista, pjevač, budući mehaničar, kuvar, ljubitelj umjetnosti, pravnik, zanatlija i sl.? Dijabetes ne određuje nečiji život i to je samo mali dio onoga što je vaše dijete.

Fokusirajte se na prijateljstva. Zabava sa prijateljima gradi samopouzdanje i osećaj pripadnosti. Ohrabrite svoje dijete da razgovara sa prijateljima o dijabetesu. Ovo može pomoći prijateljima da se osjećaju ugodnije u interakciji s vašim djetetom na isti način kao prije dijagnoze. Umjesto da se fokusiraju na jednu stvar koja je drugačija, djeca se mogu fokusirati na sve stvari koje imaju zajedničko sa svojim prijateljima.

Pronađite načine da se nosite sa maltretiranjem. Kažite svom djetetu da pogleda nasilnika u oči i kaže nešto poput: “Želim da prestaneš odmah!” Savjetujte svoje dijete da se udalji i ignoriše svako dalje podsmijavanje i vrijeđanje. Ohrabrite svoje dijete da “hoda visoko”, uzdignute glave (ovaj tip govora tijela šalje poruku da vaše dijete nije ranjivo).

Koristite humor ili dajte nasilniku kompliment kako biste ga izbacili nespremnog. Međutim, recite svom djetetu da ne koristi humor kako bi ismijavao nasilnika.

Ako je vaše dijete žrtva vršnjačkog nasilja u školi, važno je da obavijestite stručne saradnike u školama, nastavnike i direktora. Psiholozi u školi mogu pomoći da se vršnjačko nasilje spriječi, zaustavi i da se uklone posljedice koje nasilje može ostaviti na razvoj djeteta.

Razgovarajte sa svojim djetetom o činjenici da ljudi ne rade ništa da zasluže dijabetes, to se jednostavno dogodi. Ako vaše dijete osjeća da dijabetes uzrokuje probleme vama ili vašoj porodici, ponudite uvjeravanje da nema razloga da se osjeća krivim. Umjesto toga, vaše dijete bi trebalo da se fokusira na suočavanje sa svojim osjećajima o dijabetesu.

Informišite prijatelje, nastavnike i stručne saradnike u školama o dijabetesu vašeg djeteta. Pitajte svoje dijete da li želi da drugi znaju za dijabetes. Djeci je ponekad manje neugodno ako prijatelji i drugovi iz razreda znaju da imaju dijabetes, na taj način ne moraju brinuti o tome šta će njihovi prijatelji misliti kada svaki dan moraju mjeriti nivo šećera u krvi i uzimati lijekove za dijabetes. Prosvjetni radnici i stručni saradnici u školama također bi trebali poznavati zdravstveno stanje i načine liječenja vašeg djeteta (na primjer, ako vaše dijete pravi pauze radi mjerenja šećera u krvi ili jede grickalice u određeno vrijeme).

Povežite se s drugim osobama koje se suočavaju sa dijagnozom dijabetesa. Pronalaženje grupa podrške za djecu i porodice sa dijabetesom može pomoći djeci da se osjećaju prihvaćeno u društvu. Ove grupe mogu povećati samopouzdanje kod roditelja i djece.

Potražite pomoć kada je potrebna. Obavezno se obratite stručnjacima za mentalno zdravlje, psiholozima u zdravstvu i u školama za savjete za vas i za pomoć vašem djetetu koje ima dijagnozu dijabetesa. Ako vaše dijete pokazuje simptome depresije (kao što su trajna tuga ili razdražljivost, umor, promjene apetita ili promjene u navikama spavanja), razgovarajte sa doktorima (pedijatrima) i sa stručnjakom za mentalno zdravlje (psihologom, psihoterapeutom).

Roditelji djece sa dijabetesom potrebno je da rade na prihvatanju i negativnih osjećanja koja dolaze s bolešću. Pokušajte imati na umu da kod većine djece negativna osjećanja o dijabetesu prolaze ili se mijenjaju s vremenom kako se prilagođavaju životu sa dijabetesom.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

Literatura:

Slika: Photo by mary904 from Pixabay