Psihologija

Pandemija i gubici voljenih osoba: kroz šta prolaze oni koji tuguju?

mm

Aktualizirano: 27. Jula 2021.

Piše: Mr. psihologije i viši asistent Sedin Habibović

4 min

Pandemija Covid-19 je sa sobom donijela brojne nedaće. Pored straha i opće nesigurnosti, tu je i suočavanje sa gubitkom voljenih osoba. Gubitak drage osobe je uvijek težak proces, a posebno kada je povezan sa gubitkom mlade osobe, osobe za koju ne očekujemo da će u toj životnoj dobi umrijeti. Na žalost, svjedočili smo takvim situacijama. Osjećaj da je neka osoba prerano otišla dodatno komplikuje tugovanje. Stoga je važno znati kroz koje faze prolazi osoba koja tuguje. U ovom tekstu ćemo opisati taj proces.

Tugovanje za umrlom osobom

Tugovanje za umrlom osobom je, zapravo, normalna reakcija na gubitak. To je proces prilagođavanja na činjenicu da umrle osobe više nema.

Tugovanje je, isto tako, povezano i sa gubitkom nekih dijelova tijela (operacije na tijelu, gubitak noge i slično).  Također, tugovanje se može povezati i sa gubitkom kućnih ljubimaca. Proces tugovanja će osjetiti svaka osoba i ljudski život je neraskidivo povezan sa gubicima. Neke osobe lakše prolaze ovaj proces, dok kod nekih osoba tugovanje može da se iskomplicira. To se posebno odnosi na odnose koji su ostali nedorečeni ili je osoba otišla u periodu svađe. Također, postoje izvjesne razlike u tugovanju odraslih i djece.

Faze tugovanja

O fazama tugovanja postoje različite teorije. Najčešće se spominju četiri faze, kako ističe dr.sc.Lidija Arambašić, a to su šok i nevjerica, čežnja i poricanje, očaj i oporavak. Stadij šoka je prva faza, to je trenutak kada se dobije prva informacija o smrti i koja tugujuću osobu može zalediti i preplaviti jakim emocijama. Osoba u ovoj fazi može doživjeti i stanje povlaćenja u sebe, stanje otupjelosti. U narednoj fazi se može pojaviti negiranje smrti. Tugujuća osoba ne želi prihvatiti informaciju da je gubitak nastao. U narednoj fazi se javlja očaj. Činjenica da voljene osobe više nema dovodi do pitanja kako bez nje? Kuda ići? Kako organizovati život? Može li uopće živjeti bez nje? Sve podsjeća na voljenu osobu. U ovoj fazi se često dešavaju samoizolacije od drugih osoba. Reakcije mogu biti višestruke. U četvrtoj fazi dolazi do integracije, do prihvatanja gubitka voljene osobe. Reakcije više nisu tako intenzivne. Osoba se postepeno vraća životnim aktivnostima i kontaktima sa drugima osobama. Važno je reći da ovo jesu uobičajene faze ali ne moraju biti za sve osobe iste. Također, mogu se pojaviti i druge faze.

Proces tugovanja je subjektivan proces.

Kako olakšati proces tugovanja

Osobi koja tuguje važno je dati informaciju da smo dostupni za nju, da nam je stalo do nje, do njenog gubitka. Ne trebamo je pritiskati, više smo usmjereni ka slušanju. Ukoliko smo bliski sa tom osobom zagrljaj je često moćniji od riječi. Budimo spremni i da šutimo kada su riječi neefikasne. Ponekad se može desiti da tugujuća osoba ne prihvata pomoć ili čak da grubo odbije pomoć. U tim situacijama  možemo se privremeno udaljiti i čekati priliku da joj prvom prilikom pomognemo. To stanje odbijanja može biti privremeno, a ako predugo traje potrebno je uključiti stručnjake jer se vjerovatno radi o kompleksnom tugovanju. Ovaj proces će biti olakšan ako tugujuća osoba odmah prihvati pomoć drugih i da dozvolu drugima da su sa njom u procesu tugovanja. Ne zaustavljajte osobu koja plače rječima „Nemoj plakati“. Naprotiv, zagrlite je, dajte joj podršku i dozvolu da tuguje. Ako ste tugujuća osoba dozvolite sebi da tugujete i da potražite stručnu pomoć. Tuga je način da prihvatimo gubitak.

Tuga je kao most između dvije obale. Na jednoj strani je život sa voljenom osobom a na drugoj bez nje. Samo mostom možemo stići do druge obale. Tugovanje nam to omogućava.

Tehnika pisanja pisma voljenoj osobi

Tokom psihoterapije se koriste različite tehnike pomoći tugujućoj osobi. Jedan od tehnika je i pisanje pisma voljenoj osobi. Ovu tehniku možete i sami isprobati. Napišite pismo voljenoj osobi u kojoj ćete reće sve što želite. Napišite ono što možda niste stigli da joj kažete. Pričajte sa voljenom osobom preko pisane riječi. Ne osuđujte se. Sve što mislite da je važno da joj kažete kažite. Nema ispravnog ili lošeg načina da izrazite svoje emocije. Možete koristiti sve što vam je dostupno: važne riječi voljene osobe, njene šale, opišite njeno ponašanje…

 

Da li je u redu plakati

Kod osoba koje tuguju za voljenom osobom često se javlja pitanje: Mogu li plakati? Pitanje proizilazi iz subjektivne potrebe za tugovanjem i savjeta okoline da ne plače. Osobe koje su podrška osobi koja tuguje često daju savjete “pusti to više”, “plač neće vratiti umrlu osobu”, “vrijeme je okrenuti se životu” i slično. Okolina zapravo tako reaguje zbog sebe, jer im je teško gledati drugu osobu kako plače. Općenito dozvoljeno je plakati. Dozvoljeno je tugovati. Tuga je most za prihvatanje gubitka. Izbjegavanje plakanja ili tugovanja vodi ka nezdravim obrascima koji osobu mogu odvesti u komplicirano tugovanje. Komplicirano tugovanje zahjteva stručni tretman.

Zapamtite, tugovanje je prirodan proces! Dozvolite sebi tugu. Nakon nekog vremena snaga tugovanja će slabiti. Život bez voljene osobe će tada biti lakši.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

Literatura:
Arambašić, L. (2008.) (2. izd.). Gubitak, tugovanje, podrška, Jastrebarsko: Naklada “Slap”.