Biljna apoteka

Čorokot/crni kim – svelijek ili legenda

mm

Aktualizirano: 28. Marta 2020.

Piše: Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

3 min

Odvajkada su ljudi težili pronalasku kako specijalnih receptura za proizvodnju plemenitih metala tako i čudotvornim lijekovima kojima bi na jednostavan način bilo moguće liječiti sve bolesti. Ako bismo na osnovu iskustava iz tradicionalne medicine i najnovijih rezultata moderne nauke trebali od desetina hiljada prirodnih preparata odabrati neke koji bi bili najbliže definiciji svelijeka onda bi se zasigurno u samom vrhu nasao čorokot / čurekot ili na našim prostorima još poznat kao crni kim.

Istorija korištenja čurekota / crnog kima

Kinezi, Indijci, stari Grci, Arapi, Persijci, Rimljani, Egipćani …, sve su to kulture koje su se koristile i još uvijek koriste blagodatima čorokota (crnog kima). Toliko uvjeren u njegovo nadnaravno dejstvo Tutankamon se čak dao sahraniti sa posudom ulja čorokota (crnog kima).

Nije slučajnost da mnogi islamski učenjaci izreku poslanika Muhammeda s.a.v.s. „U crnom sjemenu se nalazi lijek za svaku bolest osim smrti“ pripisuju upravo čorokotu (vrsti NIgella sativa), jer ova biljka dosita ima mnoštvo blagotvornih dejstava. Ipak u kojoj mjeri  je ova izreka ispravno shvaćena je upitno. Naime vrlo je teško sa sigurnošću znati da je Poslanik s.a.v.s. mislio upravo na vrstu Nigella sativa kada je govorio o crnom sjemenu. Osim toga lako je moguće i da je mislio na jednu širu familiju biljaka sa crnim sjemenom od kojih svaka ima ljekovito dejstvo na neku specifičnu bolest. Ovu temu ćemo obraditi u jednom od narednih članaka.

Ono što je također interesantno je da čorokot (crni kim) nije svojstven samo islamskoj vjeri i tradiciji. U bibliji je spomenut pod imenom „kecah“ a također je veoma dobro poznat kako u budizmom nadahnutoj tradicionalnoj kineskoj medicini tako i Ajurvedi (ogranak Hinduizma).

Osim u vjerskim spisima, koji na njega bacaju svjetlo nadnaravnosti, Čorokot (crni kim) je našao svoje mjesto i u naučnoj medicini. Izučavali su ga i primjenjivali kao lijek još velikani koji su postavili temelje moderne medicine poput Ibn Sine i Hipokrata. No, ni pažnji moderne nauke nije promakla njegova popularnost te ćete u samo jednoj bazi podataka pod pojmom Nigella sativa (latinski naziv za čorokot) naći više od 2000 naučnih publikacija što sasvim dovoljno govori o njegovoj popularnosti i interesu moderne nauke za ovu biljku. Kako ove publikacije tako i tradicionalna medicina upućuju na pozamašan popis bolesti na koje čorokot ima blagotvorni efekat, pa se s pravom možemo zapitati: „Da li je moguće da jedna biljka djeluje blagotvorno kod toliko bolesti?“ ili „Kako je moguće da može djelovati istovremeno i na krvni pritisak i na alergije i na crijevne gljivice …….?“ Takav izum nije proizvela još nijedna firma?!

Sastav čorokota / crnog kima

Odgovor leži u fenomenalnom sastavu njegovih sjemenki koje su bogate raznoraznim vitaminima, mineralima, proteinima, ugljenim hidratima, nezasićenim masnim kiselinama, fitosterolima, zatim supstancama koje se mogu naći samo u čorokotu / čurekotu (Nigellon, Timokinon, Nigellin), raznim eteričnim uljima, saponinima itd. Isto tako treba imati na umu da čorokot svoje dejstvo proteže prvenstveno kroz vraćanje ravnoteže imunog i metaboličkog sistema koji čine osnovu za uspostavljanje i održavanje zdravlja. Jer, kaže se da za svaku bolest u prirodi postoji lijek, ali ipak najveći saveznik u ozdravljenju i održavanju zdravlja je naš vlastiti organizam. Ulje čurekota (crnog kima) upotpunjava potrebe našeg tijela te mu pomaže da se izbori protiv mnogobrojnih negativnih posljedica modernog i ubrzanog života koje štete toj finoj ravnoteži organizma toliko potrebnoj za zdravlje. A uravnotežen i zdrav organizam je fantastičan “liječnik”.

Pošto je čurekot (crni kim) izuzetno bogat raznoraznim korisnim sastojcima koji su često zanemareni u svakodnevnoj ishrani, od raznih vitaminima preko minerala pa do esencijalnih nezasićenih masnih kiselina, preporučuje se kao dodatak svakodnevnoj ishrani u cilju njenog upotpunjavanja.

Pisao: Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

Pogledaj srodne članke:

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO