Biljna apoteka

Čorokot/crni kim – Kako i zašto djeluje?

mm

Aktualizirano: 28. Marta 2020.

Piše: Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

5 min

Ljudski organizam, “krajnji produkt stabla stvaranja” je izuzetno složen sistem, pun mehanizama koji se međusobno upotpunjavaju u zdravom organizmu i kompenziraju jedni druge u slučaju zdravstvenih tegoba. Moderna nauka je daleko došla pri izučavanju ljudskog organizma u odnosu na prethodna stoljeća ali je još uvijek na samim počecima u odnosu na njegovu cjelokupnu kompleksnost. Slično je i sa čorokotom. Nevjerovatno izgleda da jedna tako mala sjemenka može u toj mjeri obilovati raznoraznim supstancama da je još uvijek nemoguće sa sigurnošću tvrditi da poznajemo u potpunosti njen sastav a da ne govorimo o dejstvima koja tako kompleksna materija može imati u jednom još kompleksnijem sistemu, ljudskom organizmu (vidi sliku ispod). Stoga ćemo se u ovom tekstu ograničiti na iskustva iz tradicionalne medicine kao i djelimično prohodne puteve prema novim saznanjima o načinu dejstva čorokota / čurekota (crnog kima) u organizmu koje je utabala moderna medicina.

Slika predstavlja pojednostavljeni prikaz samo jednog malog dijela signalnih puteva u ljudskom organizmu.

Intaktan imuni sistem i funkcionalan metabolizam kao osnove zdravog funkcionisanja organizma 

Imunitet označava sposobnost organizma da prepozna i zaštiti se od stranih tvari potencijalno opasnih po zdravlje a imuni sistem (imunološki sustav) je termin koji obuhvata cjelokupni sistem organa, tkiva, stanica i njihovih produkata koji putem tzv. Imunoloških reakcija učestvuju u prepoznavanju i odbrani organizma od stranih tvari koje dođu u neku vrstu kontakta sa organizmom. Osim imune reakcije na potencijalno štetne strane tvari, a to su uglavnom bakterije, virusi, paraziti i gljivice, imuni sistem može također da prepozna i deformisane, maligne ćelije sopstvenog organizma.
Iz navedenog se da zaključiti da je stabilan i dobro izbalansiran imunološki sistem preduvjet za održavanje zdravlja a i pobijeđivanje eventualnih oboljenja. Uslov za održavanje zdravog imunog sistema a time i zdravlja je zdrav odnos prema potrebama tijela, duha, duše i emocija.

U današnje vrijeme mnogi upadaju u raznorazne stresne situacije te im veoma teško pada održavanje duhovnog i emotivnog balansa što se izuzetno negativno ogleda na imunitet, a opšte je poznato da stres slabi imunitet.
Osim toga je i kvalitet ishrane modernog čovjeka uveliko srozan a svaki organizam ima svoje biohemijske prohtjeve koji se upotpunjuju ishranom i koji su uslov za održavanje intaktnog imuniteta. Nažalost kvalitet hrane je iz godine u godinu također sve slabiji tako da ne treba da iznenađuje masa dodataka ishrani u apotekama i supermarketima. Jedan od prirodnih dodataka ishrani koji upotpunjuje jedan veliki broj biohemijskih potreba organizma je i čorokot / čurekot (crni kim).
Generalno, čorokotovo ulje se može primjenjivati kako preventivno tako i kao potpora u slučaju zdravstvenih tegoba. I u jednom i u drugom slučaju se njegovi efekti prvenstveno protežu putem jačanja i harmoniziranja imunog sistema i opskrbljavanja organizma supstancama potrebnim za besprijekorno odvijanje biohemijskih metaboličkih procesa. Na ovaj način se stvara podloga da organizam jača i biva sposoban da se sam brani od bolesti ili liječi od već postojeće bolesti. Osim ovog dugoročnog i indirektnog puta ostvarivanja blagotvornih dejstava čorokot ima i neposredne, direktne efekte kao što su, primjera radi, bronhodilatorni efekat (efekat proširivanja bronhija, koristan za astmatičare) putem supstance Nigellon ili efekat ublažavanja simptoma alergijskih reakcija putem supstanci sa antihistaminskim dejstvom, veoma koristan kod alergija na hranu (histamin je jedan od medijatora alergijskih reakcija). Iako se ne može tvrditi da svi pacijenti oboljeli od psorijaze odgovaraju pozitivno na terapiju sa čorokotom, pretpostavlja se da čorokot po istom principu djeluje i u ovom slučaju. Uzročno djeluje putem regulisanja imuniteta a posljedično tako što regeneriše kožu i podstiče zarastanje rana. Čorokot je preporučljiv kao dodatak ishrani i za ostale autoimune bolesti.

Gdje kupiti corokotovo ulje crnog kima u BosniGDej kupiti u Bosni Organsko BIO konopljino ulje

Naučno istraživanje koje je proveo “The Cancer Immune-Biology Laboratory” (Južna Karolina, SAD) pokazalo je da čorokotovo ulje djeluje kao modulator odnosno da potiče postizanje ravnoteže unutar imunološkog sustava, ali i unutar svih ostalih tjelesnih sustava. Ulje čorokota (crnog kima) “pametno” djeluje na imunitet. Stimulira ga u slučaju slabog imuniteta a u slučajevima alergije reguliše njegove pretjerane reakcije. Ono stimuliše koštanu srž na proizvodnju imunoloških ćelija (T- i B-ćelija) te time povećava broj antitijela koja prepoznaju, izoliraju i uništavaju strana tijela (antigene) a utiče i na povećavanje proizvodnje interferona koji štiti zdrave ćelije od štetnog djelovanja virusnih bolesti i uništava ćelije tumora. Prema tome, zdrav imunološki sustav prepoznat će i uništiti maligne ćelije prije nego što tumor ozbiljnije ugrozi pacijentovo zdravlje.
Zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama – linolenska (Omega 3), linolna (Omega 6) i oleinska pozitivno čorokot utiče na održavanje zdravog nivoa lipida u krvi a pomaže i pri regulaciji zgrušavanja krvi i normaliziranju krvnog pritiska. Ove masne kiseline istovremeno ublažavaju upalne procese u slučaju infekcije ili upale te regulišu rad imunološkog sistema, neophodne su za zdravlje, pomažu kod regeneracije kože, sprječavaju rano starenje, pomažu kod gubitka tjelesne težine i razgradnje holesterola pri čemu se smanjuju naslage kolesterola u arterijama.

Kod alergija i astme se efekat proteže putem za čorokot specifičnih sastojaka Nigellona koji opušta mišiće i širi bronhije, gama-linoleinske kiseline, putem koje tijelo proizvodi protiv-upalnu i protiv-alergijsku supstancu prostaglandin E1 (PGE1) i arahidonske kiseline koja služi kao gradivni materijal za proizvodnju prostaglandina E2 (PGE2) koji pokazuje bronho-opuštajuće delovanje, te ima i terapeutsko delovanje kod alergijske astme.

Timokinon je također jedna za čorokot karakteristična supstanca sa efektom na pojačavanje lučenja žuči, ublažavanje kiselosti, smanjivanje nivoa holesterola kao i probleme sa probavom.

Dokazano je blagotvorno dejstvo crnog kima i na dermatološke probleme: ekcem, kožne gljivice, akne. Ovo dejstvo je uzrokovano kako snažnim antibakterijskim dejstvom čorokota i već spomenutim antiupalnim supstancama tako i raznoraznim mineralima i vitaminima koji pospješuju regeneraciju kože.

Područje i način upotrebe čorokota / čurekota (crnog kima) je veoma široka tema i veoma bi je teško bilo sažeti u jednoj knjizi a kamoli u jednom članku. U svakom slučaju bitno je znati da se njegovo dejstvo zasigurno ne može reducirati na jednu, čak ni na desetine supstanci, nego se u svoj svojoj snazi proteže samo i isključivo kroz kompletan spektar supstanci sadržanih u sjemenu čorokota i njihovih sinergijskih dejstava.

Pisao: Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

Pogledaj srodne članke:

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO