Biljna apoteka

Hemoroidi – Šta pomaže?

mm

Aktualizirano: 7. Juna 2019.

Piše: Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

14 min

Hemoroidi su jedno veoma učestalo oboljenje u zapadnom, industrijalizovanom svijetu, ali zemlje regije nimalo ne zaostaju za ovim trendom. Kao česti uzroci koji dovode do hemoroida se navode jako naprezanje prilikom obavljanja velike nužde, hronična začepljenja u probavnom traktu, nedostatak elastičnosti i snage (stabilnosti) krvnih sudova, oboljenja jetre ali i pogrešno držanje tijela prilikom obavljanja nužde. Između ostalog i prekomjerna težina i trudnoća spadaju u faktore rizika koji dovode do oboljenja. Tipični simptomi hemoroida su nelagodnost i bolovi prilikom sjedenja ili obavljanja velike nužde, a nerijetko su propraćeni svrabežom i krvarenjem. Ukratko, nisu prijatni i svima bi bilo najdraže riješiti ih se što prije. Da li je moguće pomoći sa prirodnim preparatima i tradicionalnim metodama?

Kako se sveobuhvatnim (holističkim) pristupom koji uzima u obzir sve okolnosti i uzročnike oboljenja treba pristupiti ovom problemu opisat ćemo u narednim redovima.

ZBOG ČEGA DOLAZI DO OBOLJENJA HEMOROIDA?

Sa starošću se povećava vjerovatnoća dobijanja hemoroida. Već od starosne dobi iznad 40 godina hemoroidi se više ne posmatraju kao nešto neobično.
Kod oboljelih, krvni sudovi koji se nalaze oko anusa (čmara) otiču i postaju podložni upalama. Što više se pri vršenju nužde mora vršiti pritisak to više krvni sudovi oko anusa gube na stabilnosti (snazi) i elastičnosti, a hemoroidi dolaze sve jače do izražaja. Do ovoga često dolazi kada kada probava više ne funkioniše normalno zbog manjka probavnih enzima ili drugih razloga, kada popusti funkcionalnost debelog crijeva i pojavi se zatvor stolice.
Istovremeno – posmatrano iz perspektive prirodne (alternativne) medicine jetra biva preopterećena što se kod mnogih ljudi primjeti kroz često buđenje i pojačanu žeđ noću između 1 i 3 sata. Upravo u to vrijeme je jetra prema biološkom satu najaktivnija. U to vrijeme ona prerađuje toksine, metabolički otpad i sve što je štetno za tijelo.
Jetra može biti preopterećena također i zbog pretjeranog konzuma alkohola, droga, medikamenata ili nezdravog načina ishrane što se ogleda u nemirnom snu u navedenom vremenu, ali također i u hroničnom umoru, slaboj probavi ili baš u hemoroidima.

KAKO DO POBOLJŠANJA STANJA?

Hemoroidi dakle nisu samo znak masivnih smetnji u probavnom sistemu, nego također ukazuju na moguće probleme sa krvnim sudovima, hroničnim upalama a ponekad i probleme sa jetrom, te mogućnost kombinovanih uzročnika također treba uzeti u obzir.

Uzročnika ima očigledno mnogo, te iz tog razloga ovom problemu treba pristupiti sveobuhvatno (holistički), a i  tretman bi se u optimalnom slučaju trebao odvijati na više nivoa koje ćemo navesti u nastavku.

OPTIMIRANJE ISHRANE, REGULACIJA PROBAVE I OTKLANJANJE ZATVORA STOLICE

Hranite se zdravo i živite zdravo. Tako i u pogledu hemoroida, u prvom redu se treba pobrinuti za zdravu i umjerenu ishranu kao i dovoljno kretanja. Uspostavljanjem zdravijeg stila života se dobrim dijelom regulišu probava i peristaltika, tako da samim tim vršenje ekstremnog pritiska pri obavljanju nužde više nije potrebno, čime je jedan od glavnih uzročnika već u startu eliminisan.

U nastavku vam zbog pregleda prilažemo nekoliko osnovnih savjeta kojih biste se trebali pridržavati koliko je moguće.

Jedite više hrane sa vlaknima zato što ona povećava volumen stolice koja onda lakše klizi kroz crijeva, utiče pozitivno na peristaltiku i time sprečava zatvor. Koristite više integralne proizvode umjesto proizvoda od bijelog brašna. Od pomoći u ovom slučaju su također i preparati obogaćeni vlaknima i sluzavim tvarima kao što su pulverizirane ljuskice indijskog trputca (Psyllium). Također i laneno sjeme je bogato vlaknima i sluznim tvarima.
Jedite umjereno, raznovrsno i ne prečesto. Jetri treba pauza od min. 13-14 sati za regeneraciju. Jedite polako i žvačite dobro. Svaki zalogaj pokušajte uzimati svjesno i uživati u njemu.

Koristite isključivo zdrava ulja i masnoće, jer mogu pozitivno uticati na sluzavost i brže izlučivanje stolice. Laneno ulje kao i laneno sjeme na tašte imaju dobro izlučivajuće dejstvo na stolicu. (o lanu više ovdje)

Izbjegavajte preljutu hranu jer ona može iritirati sluzokožu želuca i crijeva.

Tekućina – unosite dovoljno tekućine. Mnogo je oprečnih mišljenja po pitanju količine tekućine koju treba uzimati, te u ovom članku nećemo ulaziti dublje u tu temu. Po mom mišljenju, najbolji regulator za potrebe vode je osjećaj za žeđ ukoliko organizam i psiha dobro funkcionišu. Kao posljedica nekih oboljenja a također i psihičkih opterećenja kao i stresa kojima su mnogi u današnje vrijeme izloženi, prirodni osjećaj za žeđ biva potisnut i nije dobar oslonac za regulaciju unosa vode u organizam. Ukoliko zaboravite unositi tekućinu dolazi do djelimičnog sušenja sadržaja crijeva (hrane u crijevima) čime i zatvor stolice postaje vjerovatniji.
Ne pijte tekućinu neposredno prije i poslije jela, a također ni za vrijeme jela. Ovo razblažuje probavne sokove kao i probavne enzime koji su ionako kod osoba sa hemoroidima često u maloj količini prisutni u probavnom traktu. Dakle preporuka je ne piti ništa 1 sat prije jela, niti za vrijeme jela kao ni 1-2 sata nakon jela.

Izbjegavajte šećer, crni čaj, kafu, alkohol i osvježavajuće napitke. Reducirajte unos soli.

Korištenje probavnih enzima – kod osoba koje imaju deficite u pogledu probavnih enzima preporučuju se preparati putem kojih se unose dodatne količine ovih enzima u probavu. Na taj način pospješujete probavu, reducirate obim vrenja i upalnih procesa u crijevima, pomažete sluznici crijeva da se brže regeneriše što u paketu pozitivno utiče na tranzit hrane kroz crijeva i olakšava vršenje nužde te pospješuje liječenje hemoroida.

Izgradite crijevnu floru. Samo sa zdravom crijevnom florom je moguća zdrava kompletna probava. Zdrava flora djeluje protuupalno, detoksirajuće i time blagotvorno na bolove nastale od uvećanih hemoroida. Okoristite se regenerirajućim dejstvom probiotika na crijevnu floru.

RASTEREĆENJE JETRE I POBOLJŠANJE EFEKTA DETOKSIFIKACIJE

Bolje stanje jetre utiče pozitivno na probavu, a probava direktno utiče na zdravo stanje sluzokože probavnog trakta kao i krvnih sudova što umanjuje rizik od nastanka hemoroida ili pomaže pri njihovom otklanjanju kod već prisutnih hemoroida. Crijeva i jetra se nalaze u uskoj uzajamnoj vezi. Ako čuvate dobro ova 2 organa imat ćete dobru osnovu za jak i zdrav organizam. Naročito ako se radi o hemoroidima možete poći od toga da imate dobru osnovu da ih lako sanirate.
Već kroz zdravu ishranu i zdravu probavu (pod 1 spomenute mjere) činite mnogo za Vašu jetru. Uporedo možete stimulisati funkciju jetre i probavu sa specijalnom ishranom kao i dodacima ishrani koji sadrže gorke supstance: rukola, endivija, kunica, kurkuma, ekstrakt sikavice ili artičoke. 

OTKLANJANJE UPALA I JAČANJE KRVNIH SUDOVA

Skoro sva od gore spomenutih mjera imaju izražena i protuupalna dejstva. Naročito jak antiupalni sastojak je kurkumin (sastavni dio kurkume) kao i preparati koji pomažu pri čišćenju crijeva (psyllium, probiotici i sl.).

Ekstrakt borove kore pomaže kod problema sa krvnim sudovima svake vrste pa tako i kod hemoroida. Ovaj ekstrakt jača krvne sudove i daje im elastičnost i stabilnost ponovo, kao što pokazuje i jedna italijanska studija iz 2014. godine. Prema ovoj studiji je jedna grupa žena koja je bolovala od teških hemoroida u periodu od 6 mjeseci uzimala dnevno 150 mg ekstrakta borove kore, dok je kontrolna grupa bila podvrgnuta jednom od konvencionalnih medicinskih tretmana. Kod konvencionalne terapije se popravilo stanje kod 50% osoba a kod terapije sa ekstraktom borove kore 75 %.
Razlika je bila najočiglednija kod žena koje su imale veoma teške simptome. One su najviše profitirale od ove terapije – uspjeh terapije je bio oko 70% dok je kod konvencionalnih metoda uspješnost bila 33%.

Omega-3 nezasićene masne kiseline također utiču veoma pozitivno na elastičnost krvnih sudova a imaju ujedno i antiupalni efekat. Omega-3 se, osim u morskoj ribi mogu naći u velikim količinama u biljnim izvorima – u lanenom (o lanu više ovdje), chia i konopljinom ulju, a osobama sa deficitom pri metaboliziranju biljnih omega-3 se preporučuju omega-3 iz ribe.

PRIMJENA SREDSTAVA ZA VANJSKU NJEGU I TRETMAN

Također i sa spoljašnjim tretmanom se može uticati na saniranje hemoroida i ublažavanje boli i svrabeža.
Jedna od receptura izgleda ovako:
Umiješajte u staklenoj posudi 5 kapi eteričnog ulja lavande, 5 kapi eteričnog ulja čajevca i 3 supene kašike nativnog kokosovog ulja.
Umočite jedan komadić higijenske vate u toplu vodu, iscijedite vodu tako da vata ostane sasvim malo vlažna, umočite vatu u mješavinu koju ste upravo pripravili i namažite time hemoroide nakon svake nužde. Operite (tuširajte) analni otvor prije svakog nanošenja ove smjese sa toplom vodom. Već nakon par dana biste rebali osjetiti poboljšanje simptoma.
Za sprečavanje hemoroida kao i za ublažavanje simptoma možete se okoristiti također i u nastavku navedenim biljnim preparatima:

Hamamelis (“čarobni oraščić”) umanjuje bolove i ubalažava svrabež
Jedna od omiljenih metoda za tretman hemoroida je rastvor od hamamelisa u koji se natopi čista krpica i kojom se tretiraju oboljela mjesta.
Hamamelis je žbun čije se lišće i kora tradicionalno koriste u svrhu liječenja hemoroida i proširenih vena.

Jedan od najpoznatijih preparata koje možete sami pripraviti ili kupiti u apotekama je krema sa ekstraktima hamelisa, arnike (gorska moravka), nevena, i kestena. Ova krema može sadržati i više sastojaka od navedenih u cilju pojačanja dejstva.

Krema za hemoroide – Receptura za kućno pripravljanje
Glavni sastojci kreme su hamamelis, arnika, neven i kesten.

 • Hamamelis djeluje umirujuće na rane, protuupalno i adstringentno, ublažuje bol i svrabež, reducira kongestiju (prekomjerno nakupljanje krvi u tkivima ili organima), a sa spomenutim dejstvima se doima kao idealan sastojak za tretiranje hemoroida.
 • Arnika reducira otoke i ublažava bol nastao od hemoroida.
 • Neven se koristi u mnogim balzamima i kremama jer djeluje umirujuće i pospješuje ozdravljenje kod mnogih kožnih bolesti, ljuštenja kože i ogrebotina, rana, iritacija i mnogih drugih kožnih problema.
 • Kesten je također našao primjenu u tradicionalnoj prirodnoj terapiji hemoroida i proširenih vena. On također ublažava bolove, naročito u slučaju ozbiljnih kongestija (zagušenja) vena i kod ekstremno izraženih hemoroida sa bolovima koji se znaju prožimati i u leđa. Kesten osim toga ima efekat na jačanje krvnih sudova, zaustavljanje krvarenja i protuupalno dejstvo zbog čega se upotrebljava i kod čireva na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Priprema kreme
Preporučuje se da svi sastojci budu bez alkohola ili ako je nužno onda sa minimalnim procentom alkohola.
Pomješajte u staklenoj posudi sljedeće:
– Lanolin-kremu i hladno cijeđeno maslinovo ulje u istom omjeru (npr. po 25 ml)
– dodajte po 20 kapi od tinktura arnike (árnica), nevena, kestena (Aesculus hippocastanum) i hamelisa “čarobnog oraha” (Hamamelis virginiana).
– Zamiješajte dobro smjesu Lanolin-kreme, ulja i tinktura u homogenu smjesu. Ako želite nešto konzistentniju kremu povećajte jednostavno udio lanolina. I pripravak je već gotov! Lako se pripravlja a važi za veoma djelotvornu smjesu.
Krema ima dug rok ali ju je u svakom slučaju najbolje držati u frižideru, ne samo zbog dužeg roka trajanja nego i zato što u hladnom stanju bolje djeluje. Nanosi se direktno na hemoroide.

Čepići (supozitoriji) od trava i kakaovog putera
Još jedno sredstvo iz narodne medicine protiv hemoroida su samostalno napravljeni čepići od kakaovog putera i ekstrakata u prahu od korijena gaveza (Symphyti radix), hajdučke trave, nevena i hrastove kore.
Gavez i hrastova kora djeluju na vene i kapilare u rektumu pročišćavajuće i regenerirajuće. Hajdučka trava (kunica) djeluje adstrigentno na sudove, djeluje umirujuće na grčeve i ima antibakterijsko dejstvo. Neven ublažava upale i ubrzava poboljšanje stanja kod hemoroida.

Svi sastojci se u normalnom slučaju mogu naći u apoteci.
Prijedlog za recepturu bi bio:
• 30 g pulverizirane (u prahu) hrastove kore
• 15 g pulveriziranog gavezovog korijena
• 7,5 g pulverizirane hajdučke trave u prahu
• 7,5 g pulveriziranog nevena
• 120 g kakaovog putera

Kakaov puter se istopi u posudi zagrijanoj toplom vodom (wather bath) nakon čega se sastojci pomiješaju u puteru dok se ne postigne homogena smjesa. Zatim se smjesa sipa u forme u obliku čepića te se ostavi u frižider kako bi se stvrdnula. Preporučeni maksimalni rok skladištenja je ca. 2 mjeseca.
Svaku noć prije spavanja se stavlja jedan čepić, koji se istopi putem tjelesne toplote i oslobađa korisne sastojke na okolno tkivo.
Ovo se treba ponavljati sve dok se ne osjeti znatno poboljšanje.

ISPRAVNO DRŽANJE TIJELA PRILIKOM OBAVLJANJA NUŽDE

Također i polažaj pri sjedenju/čučanju u toaletu može uticati na zdravlje rektuma i doprinijeti nastajanju ili povlačenju hemoroida te se svrstava u dio terapije za hemoroide.
Pri sjedenju na šolji su mišići karličnog dna savijeni, što otežava oslobađanje stolice i povećava rizik od hemoroida. Pri čučanju je dno karlice mnogo opuštenije a i rektum u ovoj poziciji stoji ravno što olakšava oslobađanje stolice, čime je i jedan od faktora rizika za hemoroide odstranjen.
Ovo bi moglo biti jedno od objašnjenja zašto su hemoroidi u zapadnom dijelu svijeta, gdje skoro svi koriste sjedeći toalet postale „narodna bolest“. U većini ostalih dijelova svijeta se još uvijek koriste čučavci.
Postoje i naučne studije koje pokazuju koristi obavljanja nužde pri čučanju. Već 1987. godine je izraelski liječnik Dr. Berko Sikirov sproveo istraživanje sa 20 pacijenata oboljelih od hemoroida. Kod ovih pacijenata nijedna tadašnja konvencionalna terapija nije imala uspjeha.
Nakon što su pacijenti promijenili način sjedenja pri obavljanju nužde sa sjedećeg na čučeći moglo se primjetiti znatno poboljšanje stanja već nakon nekoliko dana. Nakon nekoliko mjeseci su većina bili bez simptoma hemoroida. Na sljedećem kontrolnom pregledu nakon 30 mjeseci se hemoroidi još uvijek nisu bili vratili.
Na šolji kod kuće možete također zauzeti pozu sličnu čučećoj pomoću jedne hoklice (male stolice) koju jednostavno postavite ispod nogu pri sjedenju na šolji.

Kao što ste i sami primjetili, sveobuhvatan pristup nije abrakadabra i potrebno je povesti računa o mnogim stvarima ukoliko želimo poboljšati zdravstveno stanje.

Uzmite u obzir da se ovdje radi o prijedlozima koji su tu da Vam posluže kako biste nešto pokrenuli u svom životu u svrhu liječenja hemoroida. Po ovom pitanju se možete uvijek konsultovati sa Vašim ljekarom ili apotekarom koji bi vam odredili individualnu terapiju po ovom pitanju.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

 

LITERATURA
• Alonso-Coello P et al, Fiber for the treatment of hemorrhoids complications: a systematic review and meta-analysis., The American Journal of Gastroenterology, 2006 Jan;101(1):181-8
• Perez-Miranda M et al, Effect of fiber supplements on internal bleeding hemorrhoids., Hepato-Gastroenterology, 1996 Nov-Dec;43(12):1504-7
• Sikirov BA., “Management of hemorrhoids: a new approach”, Isr J Med Sci, April 1987
• Belcaro G. et al., „Pycnogenol® in postpartum symptomatic hemorrhoids”,Minerva Ginecologica, Februar 2014
• Clove S, How to heal hemorrhoids fast, 31. Oktober 2016, Natural News
• Rohde H und Christ H, [Haemorrhoids are too often assumed and treated. Survey of 548 patients with anal discomfort]
• Riss S et al, The prevalence of hemorrhoids in adults., International Journal of Colorectal Disease, 2012 Feb;27(2):215-20
• Riss S et al, Haemorrhoids, constipation and faecal incontinence: is there any relationship?, Colorectal Disease, 2011
• Pigot F et al, Risk factors associated with hemorrhoidal symptoms in specialized consultation.,+ Gastroenterologie Clinique et Biologique, 2005 Dec;29(12):1270-4
• Anderson JW et al, Health benefits of dietary fiber., Nutrition Reviews, 2009 Apr;67(4):188-205
• Lin LH et al, Association of chronic obstructive pulmonary disease and hemorrhoids: A nationwide cohort study., Medicine, 2017 Mar;96(10):e6281
• Kaidar-Person O et al, Hemorrhoidal disease: A comprehensive review., Journal of the American College of Surgeons, 2007 Jan;204(1):102-17
• Luyken W, Hämorrhoiden als treue Begleiter, Onetz.de, 24.02.2011
• Joos AK und Herold A, Hämorrhoidalleiden, Gastroenterologe, 2010 5:326-335
• Jensen SL et al, Maintenance bran therapy for prevention of symptoms after rubber band ligation of third-degree haemorrhoids., Acta Chirugica Scandinavica, 1988 May-Jun;154(5-6):395-8
• Villalba H et al, Hemorrhoids: Modern Remedies for an Ancient Disease, The Permanente Journal, 2007 Spring; 11(2): 74–76
• Sneider EB, Diagnosis and management of symptomatic hemorrhoids., The Surgical Clinics of North America, 2010 Feb;90(1):17-32
• Arnaud MJ, Mild dehydration: a risk factor of constipation?, European Journal of Clinical Nutrition, 2003 Dec;57 Suppl 2:S88-95
• Sitz Baths Hemorrhoid Treatment, Los Angeles Colon & Rectal Surgical Associates
• Hemorrhoids and what to do about them, Harvard Health Publications
• Enlarged hemorrhoids: How can you relieve the symptoms yourself?, Informed Health Online, January 29, 2014
• Belcoro G et al, Pycnogenol treatment of acute hemorrhoidal episodes., Phytotherapy Research, 2010 Mar;24(3):438-44
• Vanscheidt W et al, Efficacy and safety of a Butcher’s broom preparation (Ruscus aculeatus L. extract) compared to placebo in patients suffering from chronic venous insufficiency., Arzneimittelforschung, 2002;52(4):243-50
• MacKay D, Hemorrhoids and Varicose Veins: A Review of Treatment Options, Alternative Medicine Review, 2001,
• Phillips Nancy and Michael, The Herbalist’s way: THE ART AND PRACTICE OF HEALING WITH PLANT MEDICINES, (receptura za čepiće)