Biljna apoteka

LAN – OMEGA-3-ČUDO

mm

Aktualizirano: 28. Novembra 2019.

Piše: Mag. Dr. scient. med. Edin Ibrišimović

9 min

Lan je po mnogim pitanjima šampion među biljkama sa blagotvornim zdravstvenim svojstvima. Jedan je od najbogatijih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, koje spadaju u najčešće preporučivana sredstava za prevenciju bolesti krvnih sudova i posljedica ovog oboljenja – moždanog i srčanog udara. Laneno ulje sadrži čak i do 20x više omega-3 od morske ribe. Odlikuje se višestrukom medicinskom ali i kozmetičkom primjenom. Spektar njegovih blagotvornih dejstava se proteže od bolesti krvnih sudova, povišenih masnoća u krvi preko upalnih bolesti kože, probavnog sistema, a u alternativnoj medicini čak i do raznih tumora.
Ulje lana je veoma preoručljivo i kao dodatak ishrani obzirom da sadrži i mnoge druge esencijalne masne kiseline kao što su linolna (omega-6), oleinska (omega-9), te palmitinska masna kiselina, dijetalna vlakna, esencijalne aminokiseline, vitamine B, C, E, fitosterole, lignane, minerale kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij, te brojne druge vrijedne nutrijente.
Pročitajte u nastavku više o ovoj izuzetnoj biljci, njenim dejstvima kao i području primjene lana.

Lan je jedna od najstarijih kultiviranih biljki na Zemlji. Uzgaja se duže od 5000 godina, uglavnom u klimatski umjerenim i tropskim područjima. Njegove blagodati su koristili stari Egipćani, Grci, Rimljani i mnogi drugi narodi kao materijal za izradu tkanina, u prehrambene svrhe i naravno za liječenje. U današnje vrijeme se ponovo budi interes za ovu biljku, prvenstveno zbog njenih blagotvornih zdravstvenih dejstava koje ova biljka razvija zahvaljujući svom povoljnom biohemijskom sastavu.

Biološka svojstva lana

Lan spada u jednogodišnje biljke. Postoji više vrsta lana, a najčešće se spominju dvije, u narodu poznate kao: dugački lan, koji se kultivira zbog vlakna i niski lan, koji je vrlo razgranat i kultivira se zbog sjemena.
Zrelo laneno sjeme obiluje esencijalnim nezasićenim masnim kiselinama (u prošlosti nazivane vitaminom-F), najvećim dijelom linolnom i linoleinskom kiselinom, zatim proteinima, vitaminima, te supstancama sličnim hormonima – lignanima. Laneno sjeme je veoma kalorično i samim tim i hranjivo. Ima sličnu kaloričnu vrijednost orašastim plodovima (orah, lješnjak, badem, kikiriki …), 100 g sjemena ima vrijednostih nekih ̴600 kcal. Najzastupljeniji sastojak, više od 50% su masnoće, a najveći dio masnoća sadržanih u lanu, čine omega-3 nezasićene masne kiseline, što laneno sjeme čini jednim od najbogatijih biljnih izvora OMEGA-3 masnih kiselina (sadrži ih čak i do 20 puta više od morske ribe). Omega-3 masne kiseline su nadaleko slavne zbog svog višestrukog blagotvornog dejstva, prije svega u pogledu povišenih masnoća u krvi i aterosklerotičnih poremećaja, koji mogu uzrokovati moždani i srčani udar.
I proteini su zastupljeni velikim dijelom, čak do 25 % ukupnog sadržaja. Minerali su zastupljeni sa nekih 5 % a radi se o uglavnom o mineralima koji često manjkaju u svakodnevnoj ishrani kao što su magnezij, kalcij, bakar, natrij, fosfor, selen, cink i željezo. Sjeme također sadrži i, za probavu veoma bitne vlaknaste materije (nekih 11%) kao i vitamine B, C, E te fitosterole.
Iz tog razloga laneno sjeme ili hladno cijeđeno ulje, kod osoba bez metaboličkih poremećaja u procesu stvaranja EPA i DHA, u prehrani može zamijeniti ribu!

Blagotvorna dejstva lana

Laneno ulje, zahvaljujući svom bogatom biohemijskom sastavu, primjenjivo je kako u tradicionalnoj tako i u konvencionalnoj medicini, a sve češće se upotrebljava kao dodatak ishrani, zahvaljujući prije svega neuobičajeno visokom procentu omega-3 nezasićenih masnih kiselina.
Blagotvorna dejstva lana se pretežno dovode u vezu sa bolestima srca, povišenim masnoćama u krvi, visokim krvnim pritiskom, depresijama, i klimakterijem kod žena.
Jedna od najvažnijih osobina lana je da obiluje omega-3 i omega-6 nezasićenim masnim kiselinama. Mediteranski način ishrane se često uzima kao primjer pravilnog omjera omega-3 i omega-6 masnih kiselina (omjer 4:1). Interesantno je da laneno ulje samo po sebi ima ovaj omjer Omega-3 prema Omega-6. Studije pokazuju da osobe koje prehranom unose znatne količine Omega-3 alfa-linoleinske masne kiseline (kojom obiluje laneno ulje) imaju manju vjerovatnoću pojave fatalnog srčanog udara. Nekolicina studija ukazuje također da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama ili suplemantacija omega-3 masnim kiselinama, uključujući i suplementaciju alfa-linoleinskom masnom kiselinom, znatno smanjuje krvni pritisak kod osoba oboljelih od hipertenzije. Zahvaljujući iznimno visokom procentu Omega-3 u lanu, izražen je njegov pozitivan utjecaj i na vrijednost holesterola, upalne procese i procese grušanja krvi.

U lanenom ulju nisu prisutna vlakna sjemena lana ali su koncentrisani mnogi drugi sastojci lanenog sjemena te je za očekivati da se korištenjem lanenog ulja neki blagotvorni efekti gube (zbog nedostatka vlakana u ulju) a neki umnožavaju (zbog supstanci koje se koncentrišu cijeđenjem ulja).

Zahvaljujući naučnici Dr. Johannne Budwig laneno ulje je dobilo specijalno mjesto u prirodnoj medicini. U današnje vrijeme su recepture Dr. Budwig poznate diljem svijeta i postoji veoma mnogo izvora iz kojih se možete informisati o istima. Ove recepture se načešće dovode u vezu sa tumornim oboljenjima. Zbog manjka naučnih studija o uticaju lana ili Budvigove dijete na tumorna oboljenja teško je donijeti konkretne zaključke u ovom slučaju. Problem je da se ovakve kliničke studije većeg obima, u novije vrijeme vjerovatno neće ni sprovoditi zbog manjka finansijkog interesa za teme ove vrste.

PODRUČJE PRIMJENE LANA
U recepturama se koriste kako sjemenke lana tako i laneno ulje. U slučaju korištenja lanenog sjemena potrebno ga je dobro sažvakati ili još bolje samljeti neposredno prije upotrebe. Ne preporučuje se koristiti laneno ulje za kuhanje i prženje budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama pri kojima se njegove korisne masne kiseline raspadaju na štetne tvari.
Lan je definitivno biljka sa fantastičnim biohemijskim sastavom i mnogobrojnim blagotvornim dejstvima koja se koriste u tradicionalnoj prirodnoj medicini ali i kao dodatak ishrani u moderno doba. Ipak ne treba očekivati da će se samo upotrebom lana a bez prethodne promjene na zdravlje štetnih životnih navika osjetiti radikalne promjene u zdravstvenom stanju osobe.

Generalno ne treba očekivati popravak zdravstvenog stanja iz dana u dan. Bolest također ne dolazi preko noći. Ako smo učinili 10 koraka u jednom smjeru ne možemo očekivati da ćemo jednim korakom unazad vratiti se na početnu tačku. Isto tako se i uzročnici bolesti akumuliraju vremenom pa tako treba biti strpljiv pri vraćanju organizma u stanje zdravlja i ravnoteže. Osim toga je u svrhu liječenja i održavanja zdravog organizma potrebno obratiti pažnju i na zdrav pristup životu u globalu (vidi SAVJETI ZA ZDRAV ŽIVOT ).

Gdje kupiti laneno ulje u Bosni ?Gdje kupiti u Bosni Organsko BIO konopljino ulje

Upotreba lana i receptura Budwig-ove dijete

Srce i krvni sudovi

Lan je, naročito zbog iznimno visokog sadržaja omega-3 nezasićenih masnih kiselina, veoma koristan kod tegoba koje se tiču krvnih sudova (oboljeli krvni sudovi su uzrok srčanog i moždanog udara) a naročito kao preventiva istima.

Probavni organi

Lanena sluz je vrlo gusta, pa na oboljeloj sluzokoži stvara zaštitni film i na taj način je potpuno pokriva, oblaže i štiti ublažujući razne upale. Jedna od najstarijih poznatih upotreba lana u medicini je liječenje upala sluznice usta, želuca i crijeva kao i protiv raznih katara organa za varenje. Lanena sluz je korisno sredstvo protiv zatvora i nema poznatih sporednih dejstava. Sluz lana olakšava, ublažava i ubrzava čišćenje crijeva zahvaljujući svom laksantnom dejstvu.

Koža

Lan održava kožu vitalnijom. Preporučljiv je slučajevima suhe kože, ekcema ili preosjetljivosti na sunce. Preporučuje se kako vanjsko nanošenje tako i oralno konzumiranje.

Dijabetes

Lan djeluje pozitivno na stabiliziranjem razine šećera u krvi, te može smanjiti tegobe dijabetesa.

Sagorijevanje masnoća i regulacija tjelesne težine

Masnoće iz lana mogu doprinijeti gubitku viška kilograma. Tvari bogate esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju tjelesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u tijelu. Ukoliko jedete “dobre” masnoće, vjerovatnije je da će vaše tijelo skladištiti upravo onoliko masti koliko mu treba. To organizam postiže termogenezom – proces u kojem masne ćelije (tzv. smeđe ćelije) sagorijevaju više masti, uz prethodno aktiviranje putem esencijalnih masnih kiselina, kao što je gama linolenska kiselina (GLK) prisutna u lanenom ulju.

Preventiva za tumorna oboljenja i blagotvorno sredstvo kod oboljelih?

Laneno sjeme, ali ne i laneno ulje, također sadrži i veoma mnogo lignana, fitohormona sa antioksidativnim i antikancerogenim osobinama. Lignani su hemijski spojevi slični ljudskom hormonu estrogenu. U probavnom traktu se uz pomoć crijevnih bakterija pretvaraju u supstance enterodiol i enterolacton, kojima se pripisuje preventivno dejstvo protiv tumora. Zahvaljujući antioksidacionim osobinama lignana i nekolicine drugih sastojaka lanenog sjemena ublažuje se negativno dejstvo slobodnih radikala koji uništavaju ćelije raka. Ipak, još uvijek ne postoji dovoljno studija da bi se pouzdano moglo tvrditi da lignani liječe tumore ili da su preventiva tumorima.

Budwig-ova dijeta
U današnje vrijeme su recepture Dr. Budwig poznate diljem svijeta i postoji veoma mnogo izvora (internet, knjige …) iz kojih se možete informisati o istima. Ove recepture odnosno dijete se najviše primjenjuju u slučajevima tumornih oboljenja. Obzirom da ova dijeta nema sporednih efekata a zaisgurno njome unosite mnogobrojne korisne supstance u organizam, možete je koristiti u najmanju ruku kao potporu organizmu i drugim terapijama pri liječenju.

Dnevna količina koju Budwigova preporučuje je 40 do 50 grama lanenog ulja pomiješanog sa 100 grama svježeg nemasnog sira dnevno. Ova mješavina se može uzeti odjednom ili rasporediti u više obroka. Ukoliko se odlučite za više obroka, preporučljivo je da svaki put ponovo pripremite smjesu, jer stajanjem postoji mogućnost oksidiranja i gubljenja blagotvornih svojstva.
Ako ne volite sir, možete koristiti i jogurt ili kefir, ali njih treba staviti tri puta više. Ulje i sir morate jako dobro pomiješati u homogenu smjesu. Ne preporučujemu upotrebu jakih miksera zbog mogućnosti uništavanja korisnih nezasićenih masnih kiselina.
Za bolji okus možete dodati i malo meda ili svježeg voća.
Uz to, važno je jesti i svježe samljevene lanene sjemenke, jer one sadrže neke sastojke kojih u ulju nema.
Dr. Budwig uz svoju uljno-proteinsku prehranu preporučuje i terapiju sunčevim zrakama, izbjegavanje stresa i toksina.
Prehrana dr. Budwig djeluje i kao preventiva te se preporučuje i zdravim ljudima koji se često izlažu naporima, a i svima ostalima.

Šta se još navodi kao bitno kod Budwigovog protokola?
• Jedite umjereno
• unosite dovoljno tekućine (vode ili frisko cijeđenih sokova, s tim da veći dio treba da bude voda)
• jedite sirovo voće i povrće
• jedite orašaste plodove, bez prženja!
• Izbjegavajte slatku hranu i slatka pića (osim friško cijeđenih, nefiltriranih sokova)!
• Izbjegavajte crveno meso!
• jedite integralne tjestenine umjesto onih od bijelog brašna (umjereno)
• važan je svakodnevni boravak na suncu (do sat vremena)
• hodajte 30 do 60 minuta svaki dan

Na temu Budwigove dijete i lanenog ulja postoji mnogo članaka. Istražite ih slobodno, posavjetujte se sa stručnjacima i procijenite da li Vam ova dijeta i laneno ulje mogu biti od koristi.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

LITERATURA
Goyal A, et al., J Food Sci Technol. 2014, Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food.
Basch E et. al., J Soc Integr Oncol. 2007, Flax and flaxseed oil (Linum usitatissimum): a review by the Natural Standard Research Collaboration.
Prasad K and Dhar A., Curr Pharm Des. 2016; Flaxseed and Diabetes.
Samavati R, et al., Reprod Toxicol. 2017, Herbal laxatives and antiemetics in pregnancy.
Liu X, et al., Obesity (Silver Spring). 2016, Effects of canola and high-oleic-acid canola oils on abdominal fat mass in individuals with central obesity.