Kozmetika

Koliko su pouzdani proizvodi za njegu kože? Korisne informacije i praktični savjeti

mm

Aktualizirano: 5. Marta 2019.

Piše: Mr.sci Nina Erbez, mr.ph., spec.

8 min

Kozmetika zauzima veoma važno mjesto u svakodnevnom ljudskom životu, pomislite samo na period tek rođenog djeteta i pomnog biranja kozmetike za pelensko područje, osjetljivost dječije kože, specifičnost kože tinejdžera, posebnost kože odrasle osobe ili one sa borama u poznijoj dobi. Ovdje pričamo o normalnim stanjima kože, a šta je tek sa onom kožom sklonom iritacijama, alergijama, sušenju, ljuspanju, pretjeranom mašćenju i slično a jedan od uzroka definitivno treba potražiti duboko unutar organa koji je najmanje istražen i opisan u medicinskom smislu – KOŽA

Krenimo redom, smatram da jedna ovako kompleksna tema zahtijeva malo stručnih termina a sve sa razlogom da lakše pratimo ulogu i mehanizam naše kože.

Šta je kozmetika i šta spada u kozmetičke proizvode?

Pojam kozmetika (eng. Cosmetics, lat. Ars cosmetic, ornatus, decoratio, grčki: kosmetike) označava skup djelatnosti kojima je osnovni cilj njegovanje osobne ljepote čovjeka, a kozmetologija je pri tome, kreativna kategorija ovih djelatnosti. Tu spadaju tehnike čišćenja, njege, zaštite, mirisanja i ukrašavanja svih dijelova tijela za koja želimo da što duže ostanu lijepi, da se istakne ono lijepo na osobi ili se prikriju neki od nedostataka. Kozmetologija istražuje, pronalazi i metodološki primjenjuje utjecaje, zahvate i kozmetička sredstva kojima je moguće otkloniti, odgoditi, ublažiti ili samo prikriti nastanak fizičkih ili funkcionalnih promjena koji remete estetki izgled osobe. Naravno, takve promjene mogu poremetiti duševni i tjelesni sklad osobe. 

Povijest primjene kozmetike

Čovjek kozmetiku primjenjuje unazad 7000 godina – sjenila za oči na bazi minerala, k(a)na za iscrtavanje kože ili farbanje kose, ugljeni štapići za isticanje očiju i slično. Svi pamtimo izgled Elizabeth Taylor u filmu Kleopatra iz 1963. godine

Sama Kleopatra je, prema navodina Galena, napisala zbirku recepata u kojoj su se nalazili propisi za uklanjanje peruti, protiv ispadanja kose i za njeno farbanje te za uljepšavanje i njegu lica. Neki drugi izvori smatraju da je to djelo drugih autora, ali u svakom slučaju bitno je mjesto koje zauzima kozmetika u humanoj primjeni. Ovdje naravno uključujemo ne samo tehnike uljepšavanja lica i tijela, nego i svakodnevnu higijensku rutinu, kupke, masaže i slično.

Koža kao najveći i veoma bitan organ koji zahtijeva posebnu njegu

Koža (lat: cutis; grčki: dermis) gradi meki vanjski pokrov kralježnjaka. Ona je najveći organ ljudskog tijela koji djeluje kao barijera koja spriječava gubitak vode, elektrolita i drugih sastojaka tijela i istovremeno spriječava ulazak vanjskih patogena iz okoline u kožu te ima ulogu u regulaciji tjelesne temperature. Putem kože se luče nepotrebne supstance te adsorbuju potrebne iz okoline ili sa površine kože stoga nam je jasno koliko je ovaj organ važan. Dodatna uloga je medijator osjeta te mjesto gdje se odvijaju biohemijski procesi poput sinteze D vitamina. Odrasla osoba ima 18% kože od ukupne tjelesne težine.
Gruba podjela kože je da se ona sastoji od 3 sloja, prvi, vanjski je dermis, srednji je epidermis, dio koji čuva vlagu te unutrašnji dio koji se naziva subcutis tj. masno, potkožno tkivo koje skladišti energiju.

Da li je kontrola zaštite proizvoda za njegu kože na odgovarajućem nivou?

Kada smo pobrojali neke od važnijih činjenica, nameću se sasvim prirodno pitanja:
• Šta to mi nanosimo na našu kožu?
• Kakav je kvalitet u pitanju?
• Od čega se sastoje kozmetički pripravci koje kupujemo?

Što se tiče zakonskih propisa za kozmetičke supstance, oni su utvrđeni i moraju biti u skladu sa različitim pravilnicima koji su vlasništvo država ili EU, te ih oni izdaju i dopunjuju a u skladu sa najnovijim stručnim informacijama. Unutar svakog pravilnika nalaze se liste dopuštenih bojila, konzervansa, antioksidanasa, UV filtera, vitamina i vitaminoida te njihovih dopuštenih koncentracija a svaka supstanca ima pridruženu oznaku A, B ili C što je u skladu sa podjelom proizvoda.

Oznaka A se odnosi na supstance koje dolaze u kontakt sa sluznicama (proizvodi za njegu usne šupljine, za njegu usana, dijela oko očiju ili intimnu higijenu)
Oznaka B se odnosi na supstance koje duže vremena ostaju na koži poput dezodoranasa, proizvoda za zaštitu kože, bojenje ili parfimiranje tijela.
Oznaka C se odnosi na supstance koje se kraći period nalaze na koži a podrazumijevaju sredstva za čišćenje lica i tijela, različiti šamponi za njegu kose i vlasišta proizvodi za brijanje i depiliranje i slično.

Najstrožiji kriteriji su definisani za proizvode iz skupine A koji se opet mogu koristiti u područjima primjene iz B ili C grupe.

Trend prirodne kozmetike i ispravnost ovih proizvoda

U posljednje vrijeme, svjedoci smo porasta trenda prirodnog u kozmetici što često u realnom svijetu nema ni “P” od prirodnog. Dakle, mnogi od ovih proizvoda odaju utisak prirodnih proizvoda iako to u biti nisu. Nažalost često ne ispunjavaju ni potrebne norme kvaliteta, a neki uopšte ne prolaze obavezne kontrole. Razloga za ovaj trend manjka kontrole je mnogo, od nepostojanja striktnih regulativa i pravilnika u pojedinim zemljama, nemogućnosti kontrole kvaliteta svih kozmetičkih proizvoda koji se nalaze na tržištu, pojave crnog tržišta odnosno samostalnih izrađivača kozmetike koji ne podliježu nikakvoj kontroli ulaznih i izlaznih supstanci do različitih tumačenja količina ili naziva supstanci.

To ne znači da samostalni izrađivači kozmetičkih proizvoda nisu kvaliteni, obzirom da i sama nabavljam neke od njih, nego želim istaknuti da se proizvođači moraju pridržavati pravila sistema kontrole i analize ulaznih i izlaznih sirovina kako bi korisnici bili sigurni o kvalitetu njihovih proizvoda.

Za neke vrste kozmetičkih proizvoda, zaista je nemoguće a ne upotrijebiti neku od sintetičkih tvari koja npr. proizvodu daje stabilnu, nekvarljvu formu ili određenu teksturu ugodnu koži. Iz tog razloga je praktično neizvodljivo napraviti 100% prirodni kozmetički proizvod koji bi bio skladu sa zakonskim normama po pitanju roka trajanja, konzistencije i sl..

Osobno, koristim, koliko je to moguće, što više prirodnih kozmetičkih proizvoda koji u svom sastavu većinski imaju bazna ulja (poput bademovog ulja za njegu tijela), eterična ulja (lavanda, limun, timijan), organske prirodne supstance (npr. piling sa krupnom morskom solju uz dodatak par kapi eteričnog ulja lavande) ili kreme za njegu lica na bazi shea putera (karate putera) koji izvrsno hidratizira kožu.

Trebamo uvijek imati u vidu da mnoge supstance iz krema prodiru duboko u našu kožu i mogu biti okidač pozitivne ili negativne reakcije organizma na iste. Zato trebamo biti oprezni pri odabiru kozmetičkih proizvoda. Našu kožu moramo štititi izvana kako bi ona nas štitila iznutra. Iz tog razloga Vam u nastavku prilažem nekoliko online instrumenata koji će Vam pomoći pri izboru kozmezičkih proizvoda.

Kako provjeriti kvalitet oficijelnih kozmetičkih proizvoda sa globalnog tržišta?

Budući da živimo u svijetu internet komunikacija, postoji niz mobilnih aplikacija koje nam pomažu svrstati naš kozmetički proizvod u kategoriju neškodljivog ili škodljivog proizvoda za ljudsko zdravlje.

QuelCosmetic

Početkom 2018. godine, Francuska udruga za zaštitu potrošača je pokrenula mobilnu aplikaciju za praćenje sastava kozmetičkih proizvoda QuelCosmetic koja tumači supstance pod oznakom A- sigurne do D- opasne po zdravlje uz ponudu alternativnih proizvoda za štetne proizvode. Sigurno je da aplikacija ne pokriva baš svaki proizvod na tržištu, ali se vremenom aplikacija može puniti sa podacima te vremenom njena baza podataka poboljšavati.

Think Dirty

Druga popularna aplikacija, zove se Think Dirty i obuhvata jako veliki broj brandova i više od 350.000 kozmetičkih proizvoda. Omogućava skeniranje proizvoda po bar kodu, njegovu kategorizaciju po štetnosti (Dirty Meter), dodatno omogućava kreiranje shopping lista i mnoštvo drugih interesantnih stvari .

Skin Deep

Skin Deep aplikacija omogućava također skeniranje proizvoda, njegovu kategoriju te bolju alternative izabranom proizvodu. Osim kozmetike, obuhvata i nešto od zdrave hrane .

Ostale aplikacije

Postoje aplikacije koje mogu provjeriti kada je proizveden vaš kozmetički proizvod te koliki mu je rok trajanja. Potrebno je ukucati kod sa proizvoda u aplikaciju i dobijate sve pobrojane informacije. Stranice koje to podržavaju su www.checkcosmetics.net ili www.checkfresh.com . Vrlo često neki od kozmetičkih proizvoda nemaju otisnut rok trajanja na proizvodu, već samo kod (code), stoga je ova aplikacija neophodna za svaku damu.

Manjak svih ovih aplikacija za naše podneblje je što dosta, pretežno domaćih proizvoda, nije obuhvaćeno ovim listama ili bazama. Međutim, primjenjive su ipak za većinu kozmetičkih proizvoda koje se nalaze u našim apotekama/ljekarnama ili kozmetičkim radnjama.

Ukoliko želite predložitu neku od tema iz kategorije Kozmetika ili nam postaviti pitanje, molim da nam pošaljete email na [email protected] a mi ćemo nastojati odgovoriti na sva vaša pitanja i potrebe.
Do tada, dobro razmislite šta stavljate na svoju kožu.

Autor: Mr.sci Nina Erbez, mr.ph., spec.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

 

LITERATURA
 1. Kozmetologija, Čajkovac Mira; Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb; Naklada Slap; 2005. Str.11;
 2. Kozmetologija, Čajkovac Mira; Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb; Naklada Slap; 2005. Str.12;
 3. Kozmetologija, Čajkovac Mira; Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb; Naklada Slap; 2005. Str.25;
 4. Kozmetologija, Čajkovac Mira; Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb; Naklada Slap; 2005. Str.73;
 5. Kozmetologija, Čajkovac Mira; Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb; Naklada Slap; 2005. Str.74
 6. https://www.ekovjesnik.hr/clanak/503/francuska-udruga-za-zastitu-potrosaca-pokrenula-aplikaciju-za-pracenje-sastava-kozmetickih-proizvoda
 7. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.thinkdirty.thinkdirtyapp&hl=hr
 8. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.skindeep.mobile&hl=en