Kozmetika

Starenje kože – uzroci i prevencija

Koža je najveći i vrlo složen organ ljudskog organizma koji se sastoji od različitih slojeva i tipova stanica. Ona ima zaštitnu ulogu i predstavlja barijeru koja razdvaja telo od vanjskog okoliša. Koža ispunjava širok raspon funkcija, uključujući prevenciju gubitka vode, održavanje temperature, senzornu percepciju i imunološki nadzor. Pored ovog zdravlje i izgled kože igraju ključnu ulogu u samopoštovanju i društvenim interakcijama. Mlad i lep izgled mogu pozitivno utecati na socijalno ponašanje i reproduktivni i ukupni psihički status čoveka.

Starenje kože je kompleksan proces koji uz kožu zahvata i potporne strukture kože, a počinje od vremena kada se osoba rađa, kao i kod svih ostalih organa. Za razliku od drugih organa znaci starenja kože su vidljivi posebno na otvorenim delovima našeg tela. Stoga, za mnoge ljude, osobito za žene, usporavanje starenja kože i smanjenje vidljivih znakova starenja je veoma značajno. Ova  potreba neprestano promiče istraživanja o starenju kože i mogućnosti da se ovaj proces jednostavno uspori i da se promene ublaže.

Promene kože zbog starenja

Znakovi starenja kože se razvijaju progresivno a neprimetno i naravno najuočliviji su na izloženim delovima na licu, vratu, dekolteu i rukama. Promene koje nastaju u i na koži tokom starenja su brojne i dešavaju se na ćelijskom nivou, dolazi do fenotipskih promena (promene izgleda) ćelija, kao i strukturne i funkcionalne promene u komponentama ekstracelularnog matriksa, kao što su kolagen, elastin i proteoglikani (hijaluronska kiselina), koji su potrebni da obezbede čvrstoću, elastičnost i hidrataciju kože.

Zbog ovih promena lice koje pokazuje znakove starenja obiležavaju tanke usne, nejednolikost pigmentacije, opušteni obrazi i čelo, opuštena mandibula (donja vilica) i celo lice se doima konkavnim (udubljenim), za razliku od mladog lica koje je konveksno (ispupčeno) s punim usnama i obrazima, a linija mandibule je uzdignuta prema obrazima.

Faktori koji utiču na starenje kože

Starenje kože je rezultat više faktora koji se dele na unutrašnje (intrinzične)  i vanjske (ekstrinzične). Unutrašnje ili intrinzično starenje, koje je fizioložki, odnosno genetski determinisan proces, naziva se i hronološko starenje. Hronološko starenje karakterizira atrofija kože, a znakovi su sitne bore, tanka i transparentna koža, gubitak masnog tkiva i koštane strukture lica, suhoća kože, nemogućnost žlezda znojnica da dostatno hlade kožu, gubitak kose i pojava neželjene dlakavosti.

Starenje kože - anti aging tretman
Slika: Uzroci starenja kože


Vanjsko ili ekstrinzično starenje izazivaju vanjski faktori okoliša kao što su onečišćenje iz zraka, pušenje, loša prehrana i izlaganje suncu
, što kao rezultat ima pojavljivanje grubih bora, gubitak elastičnosti, labavost i grube teksture kože. Kao primarni faktor vanjskog starenja je dugotrajna izloženost sunčevom ultraljubičastom (UV) zračenju. Foto-starenje se manifestuje pojavom naboranosti, crvenilom kože, suhoćom, gubitkom elastičnosti, pojavom pigmentnih promjena. Izloženost UV zračenju povećava pojavu dobroćudnih i zloćudnih novotvorina kože na fotoeksponiranim delovima. Nisu zanemarljive ni promene, koje nastaju usled ponavljanja ekspresije (izraza) lica kao što su bore smijalice, bore usled mrštenja i bore oko očiju koje se često javljaju zbog oslabljenog vida.

Prema nekim istraživanjima vanjski faktori su puno značajniji za starenje kože nego unutrašnji, čak se spominje da uticaj unutrašnjih faktora je samo 3% ,dok se 80% starenja pripisuje izloženosti UV zračenju.

Prevencija starenja kože i njega

Savremena kozmetologija nudi brojne pristupe za prevenciju oštećenja i usporavanje promena usled starenja kože, sa kojima se deluje i na intrinzične (unutrašnje) a pre svega na ekstrinzične (vanjske) faktore kao što su:

Tabela starenje kože, anti aging metode
Tabela: metode za prevenciju oštećenja i usporavanje promena usled starenja kože

Svaki pojedinac može kvalitetno pomoći sebi zdravim načinom života, što je značajan preduslov za sveukupno zdravlje, pa i zdravlje i izgled kože. Niti jedna kozmetološka procedura ne može da pomogne niti da ublaži posledice pušenja, preterane konzumacije alkohola, nezdrave prehrane, lošeg sna, stresa i svega onoga što podrazumeva nezdrav  život.

Lokalna primena aktivnih supstanci

Primenu krema za negu kože može i treba da si priušti svaki pojedinac vodeći računa o aktivnim supstancama koje su ugrađene u kremi.

Postoje dve glavne grupe agenasa koji se mogu koristiti kao komponente protiv starenja, a to su:

Antioksidansi, kao što su vitamini, polifenoli i flavonoidi, reduciraju degradaciju kolagena smanjenjem koncentracije slobodnih radikala u koži. Kolagen je protein koji koži daje stabilnost i strukturu. Ćelijski regulatori, kao što su retinoli, peptidi i faktori rasta, direktno utiču na metabolizam kolagena i na njegovu  proizvodnju.

U nastavku ćemo navesti neke antioksidanse i ćelijske regulatore sa posebnim dejstvom na kožu.

ANTIOKSIDANSI

Vitamini C, B3, i E su najvažniji antioksidansi koji zbog svoje male molekularne mase imaju  sposobnosti da prodru u kožu. Kliničke studije su dokazale da kombinacija vitamina C i E ima značajno veću  antioksidativnu zaštitu nego kada se ovi vitamini koriste pojedinačno. Preparati koji sadrže ove vitamine povećavaju sposobnost rožnatog sloja da održava vlažnost, ubrzavaju epitelizaciju i imaju fotoprotektivno delovanje.

Značajno antioksidativno delovanje imaju i bioaktivne supstance iz biljaka. In vivo studija je dokazala da topikalna (lokalna) primena polifenola zelenog čaja pre izlaganja UV zračenju dovodi do smanjenja eritema i smanjuje oštećenja DNA na koži.

ĆELIJSKI REGULATORI

Ćelijski regulatori, kao što su derivati ​​vitamina A (retinoli), i polipetidi stimuliraju proizvodnju kolagena i elastičnih vlakana. Vitamin A (retinol) i njegovi derivati ​​(retinaldehid i tretinoin) takođe su grupa agenasa sa antioksidativnim efektima. Mogu indukovati biosintezu kolagena i smanjiti ekspresiju MMP 1 (kolagenaza 1). Retinol je u ovom trenutku supstanca koja se najčešće koristi kao sredstvo protiv starenja i, u poređenju sa tretinoinom, uzrokuje manje iritacije kože. Pokazano je da retinol ima pozitivne efekte ne samo na ekstrinzično već i na intrinzično starenje kože i ima snažan pozitivan efekat na metabolizam kolagena.

Polipeptidi ili oligopeptidi se sastoje od aminokiselina i mogu imitirati peptidnu sekvencu molekula kao što su kolagen ili elastin i hijaluronska kiselina. Kroz lokalnu primenu polipeptidi imaju sposobnost da stimulišu sintezu kolagena i aktiviraju metabolizam kože. Pomoću  kompleksnih sistema  isporuke moguća je efikasna penetracija velikih molekula kao što je hijaluronska kiselina.

Zdrav pristup starenju

Za lep izgled i samopouzdanje pre svega je važno da shvatimo i prihvatimo da ne možemo da zaustavimo vreme i izbrišemo bore. Trebamo pre svega biti sretni što smo počašćeni godinama i da naučimo da si pomognemo, da svoju kožu negujemo i svoj izgled nosimo dostojanstveno sa osmehom na licu koji je sigurno najveći ukras. Ovakav naš pozitivan stav ima ogromno značenje za sveukupno, fizičko i emocionalno zdravlje i dobrobit.

Zato sveprisutna fraza “protiv starenja”, koju koriste svi od pojedinaca, kozmetičkih kompanija do medija sve je manje popularna i uskoro može biti u potpunosti ukinuta iz leksikona, ukoliko se usvoji zahtev britanskog Kraljevskog društva za javno zdravlje (Royal Society for Public Health) koje poziva sve koji se brinu za lepotu da izbace upotrebu termina “anti aging”, i umesto toga da se fokusiraju na pozitivne strane starenja.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO