Da li ste znali? Kozmetika

Suplementacija kolagenom – da ili ne?

mm

Aktualizirano: 2. Oktobra 2020.

Piše: Mag. farmacije Jelena Tumarčić

3 min

Današnji stil života, koji uglavnom podrazumijeva manjak vremena, gradsku gužvu, zagađen vazduh, te vrlo često brzu i prerađenu hranu, utiče kako na zdravlje pojedinca, tako i na ljepotu i zdrav izgled. Zato se često postavlja pitanje, da li je potrebno u našu svakodnevnu rutinu uvesti dodatke prehrani? Odgovor je definitivno DA. U ovom članku ćemo reći nešto više o funkciji kolagena i njegovoj upotrebi u održavanju zdravlja i smanjenju znakova starenja

Šta je kolagen?

Kolagen je procentualno najzastupjeniji protein u ljudskom organizmu i pripada grupi strukturnih bjelančevina. Glavna je proteinska komponenta kože, kostiju i vezivnog tkiva. Poznato je 19 različitih vrsta kolagena, a naš organizam ima sposobnost njegove konstantne sinteze. Neophodan je za rast, zamjenu istrošenih i obnovu oštećenih tkiva. Nažalost, vremenom se smanjuje kapacitet obnove kolagena, zbog starenja ili nekih drugih procesa kao što su fizičko opterećenje ili autoimune bolesti. Većina dodataka prehrani sa kolagenom, koje nalazimo u obliku napitaka, praha, kapsula ili tableta, sadrže hidrolizovani kolagen razgrađen na peptide, čime je njegova apsorpcija olakšana.

Uloga kolagena

Najvažnija uloga kolagena je njegova uloga u održavanju elastičnosti kože, izgradnji vezivnog tkiva, povezivanju kostiju i zglobova, te izgradnji ovojnica oko organa i mišića.

Kolagen koži daje elastičnost, hidriranost i zdrav izgled. Stvara se u sloju kože koji nazivamo dermis; njegov nedostatak, odnosno, gubitak i smanjena sinteza, dovode do prvih znakova starenja i pojave bora.

Šta nam studije kažu?

U jednoj studiji objavljenoj u Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals, grupa žena je koristila mješavinu koja je sadržavala vitamine, minerale, hidrolizirani kolagen i hijaluronsku kiselinu u toku određenog vremenskog perioda. Studija je pokazala da su žene koje su pile ovu mješavinu u poređenju s onima iz kontrolne grupe značajno smanjile dubinu svojih bora. Hidratacija i elastičnost kože učesnika takođe su se značajno poboljšale. Još jedna slična studija u časopisu Skin Pharmacology and Physiology proučavala je efekte dodataka kolagena na žensku kožu. U ovom istraživanju žene su uzimale dodatak kolagena ili placebo tokom 8 sedmica. Nakon tih 8 sedmica, grupa koja je su uzimala dodatak sa kolagenom imala je veću elastičnost i povećanu vlažnost kože.

Poboljšano zdravlje zglobova

Dok smo mladi, gubitak kolagena se lako nadoknadi, jer ga naše tijelo stalno obnavlja aktivnom sintezom. Međutim, starenjem se sinteza kolagena usporava i njegova količina u organizmu se smanjuje. Gubitak kolagena može da dovede do poremećaja zdravlja zglobova, zajedničkog naziva artritis, koji generalno dovodi do ograničenih pokreta zglobova. Jedan pregled istraživanja suplementacije kolagena pokazao je da upotreba hidrolizovanih dodataka kolagena pomaže u promociji zdravlja zglobova i potencijalno obnavljanju koštane gustine kod ljudi koji imaju osteoporozu i osteoartritis. Takođe, studija je pokazala da se i bol u zglobovima smanjila. Na primjer, u jednoj maloj studiji žene su uzimale kalcijum ili dodatke kalcijuma i kolagena tokom 1 godine. Istraživači su otkrili da žene koje uzimaju kalcijum i kolagen imaju niži nivo proteina odgovornog za razgradnju kostiju. Takođe, kolagen čini značajni dio strukture kostiju i odgovoran je za jačinu kostiju.

Podržava zdravlje srca

Studije kažu da uzimanje dodataka prehrani koji sadrže kolagena može pomoći u podršci zdravom kardiovaskularnom sistemu, zahvaljujući povećanju elastičnosti krvnih sudova.

Zaključak

Upotreba preparata kolagena, odnosno suplementacija kolagenom, može pomoći u dugoročnom održavanju zdravlja kostiju, zglobova i srca. Danas se u apotekama i specijalizovanim prodavnicama preparati kolagena mogu naći u raznim oblicima, pa tako svako može naći nešto što odgovara njegovim specifičnim prehrambenim potrebama.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

LITERATURA
 • Liane B, Gerrit S, Joachim G (2019): A Collagen Suplements improve skin hydration, results of randomized study
 • Franchesca D, Calvin T, Margit L (2019):  Oral Collagen Suplementation
 • Garcia- Conorado JM, Martinez- OLivera L, Elizondo- Omana NE (2018): Effect of collagen suplementation on osteoarthritis symptoms
 • www.webmd.com
 • www.who.int/nutrition/publications/