Nutricionizam

Intervju – Zdrava prehrana i trendovi u nutricionizmu

mm

Aktualizirano: 18. Februara 2020.

Piše: Modro&Zeleno

2 min

U ovom intervjuu nam naš gost i jedan od autora portala “Modro & Zeleno”, Bojan Stojnić iznosi svoje poglede na trendove u nutricionizmu, aktuelne teme iz oblasti nutricionizma kao i, shodno njegovom praktičnom radu sa klijentima, realnost u praktičnoj primjeni naučnih saznanja iz ove oblasti.

BOJAN STOJNIĆ nosi zvanje magistra nutricionizma, a diplomirao je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno radi doktorat iz oblasti Nutrigenomike i Personalizirane prehrane u Španjolskoj.  Vlasnik je portala nutricionizam.hr i radi kao konzultant u oblasti sportskog nutricionizma.

Dio I

Pitanja:

 • Nutricionizam je grana nauke koja sve više dobija medijskog prostora? Prije nekih 20 godina se nije ni približno ovoliko pričalo o zdravoj hrani, dijetama i sl.. Odakle dolazi ovaj trend?
 • Poznata je izreka koja se pripisuje Hipokratu: „Neka vaša hrana bude vaš lijek, a neka vaš lijek bude vaša hrana.“. Kakvo je Vaše mišljenje po ovom pitanju?
 • Recite nam više o vašem viđenju uticaja prehrane na zdravlje?
 • Svakodnevno razgovarate sa ljudima na temu ishrane, šta je ono što ljude najviše zanima?
 • Redovono posjećujete naučne konferencije na temu nutricionizma i dijetologije. Koje su trenutno goruće teme u ovoj oblasti i kako vidite trend razvoja nauke o ishrani? Šta će po Vašem mišljenju biti udarne teme po pitanju ishrane za 30 godina?
 • Recite nam više o individualnom pristupu kod određivanja dijeta, shodno metaboličkim i drugim razlikama među pojedincima.

Intervju - Bojan Stojnic - Zdrava hrana i trendovi u nutricionizmu

Dio II

Pitanja:

 • Koliko promjene u našoj okolini uslovljene industrijalizacijom i novim metodama uzgoja u agrikulturi utiču na kvalitet naše ishrane a samim time i na naše zdravlje?
 • Obzirom da se naša okolina sve više kontaminira raznoraznim otpadima, već mnogi govore o tome kako će u doglednoj budućnosti veoma teško biti kultivirati nekontaminiranu hranu. Znači li to da će se prehrambeni sektor u cilju proizvodnje “čiste” hrane više okretati novim tehnologijama poput 3D-štampača ili laboratorijski proizvedene hrane?
 • Da li se kvalitet namirnica promijenio u zadnjim decenijama? Govori se da voće i povrće nemaju ni približno onu kvalitativnu vrijednost koju su imali ranije. Da li je ovo naučno dokazana tvrdnja i ako jeste u kojoj mjeri su ove promjene izražene.
 • Prekomjerna tjelesna težina je uzročnik mnogih oboljenja. Poriv za jelom je očigledno često jači od ljudske volje pa mnogi, iako znaju da spadaju u ugroženu kategoriju sa prekomjernom tjelesnom težinom, nemaju dovoljno volje ili nisu u stanju ništa učiniti. Koliko hrana ima uticaj na psihu? Da li su u svakodnevnoj ishrani današnjice supstance sa adiktivnim dejstvom više zastupljene nego ranije?

 

Intervju - Bojan Stojnic - Zdrava hrana i trendovi u nutricionizmu_2. dio

Dio III

Pitanja

 • Kakva su Vaša iskustva konzultanta iz oblasti nutricionizma i dijetetike u praktičnom radu sa klijentima? Pridržavaju li se klijenti preporučenih dijeta i ako ne zašto?
 • Kako se nutricionisti odnose prema postu?
 • O blagotvornim zdravstvenim efektima posta postoji niz naučnih radova, pa čak i je i nobelova nagrada prije nekoliko godina dodijeljena naučniku koji je istraživao post i autofagiju. Kakav je Vaš stav po pitanju primjene posta u svakodnevnici?
 • Kada biste u 3-5 tačaka naveli ono što bi bilo potrebno za održavanje tjelesnog i duhovnog zdravlja, šta bi to bilo i u kojem redoslijedu po prioritetima?

 

Intervju - Bojan Stojnic - Zdrava hrana i trendovi u nutricionizmu_3. dio

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO