Nutricionizam

Važnost vode u ishrani

mm

Aktualizirano: 16. Decembra 2019.

Piše: Mag. nutr. Tarik Zolotić

6 min

Voda u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti predstavlja život.  Od vode sve je stvoreno i od vode sve stvoreno i zavisi. Život i zdravlje čovjeka (od rođenja, kroz cijeli život) ovise o kisiku, vodi i o 40-ak esencijalnih spojeva, koje unosi hranom. Nedostatak bilo kojega remeti ravnotežu i rad organizma, što je preduvjet bolesti.

Cilj ovog članka jeste da vas upoznam  o „ljubavnom odnosu našeg tijela i vode“ kao i da pojasnim da „tekućine“ i „voda“ nisu nužno uvijek iste stvari. Prve lekcije u osnovnim školama iz prirode i društva, biologije bazirale su se na informacijama da voda čini, prekriva 71% planete zemlje dok sa druge strane čini, gradi oko 70% našeg tijela. Novorođenčad ima najveći postotak vode (75%-80% ) a sa starenjem, „propadanjem“  taj procenat se sve više smanjuje. Ako mozak koristimo za razmišljanje a ne samo za pamćenje ovaj podatak nam govori da već manji gubici vode u našem tijelu dovode do bolesti a veći gubici do smrti. 

Ljudsko tijelo se pored 70% vode (koju u medicini nazivaju otapalom) sastoji i od 25% (otopljene tvari). Voda, otapalo služi za popunjavanje praznog prostora i kao sredstvo za prijenos otopljenih tvari koje regulišu sve aktivnosti tijela. Ovo jeste ovako ako tijelo posmatramo kao „epruvetu“ sa različitim čvrstim tvarima a vodu kao nebitnim „punilom“.

Čudno je da se toliko priča o zdravim životnim stilovima, pravilnoj prehrani,  hrani (mastima, proteinima, ugljikohidratima, vitaminima, mineralima, vlaknima, itd.) a da se pri tome zaboravlja voda. Rijetko se sjetimo da je ona glavna komponenta i najvažniji pokretač svih zbivanja koji se odvijaju u našem tijelu, uključujući i aktivnost svih u njoj otopljenih (čvrstih tvari).

Zašto je voda = život ?

Proizvodnja hrane

Bez vode hrana ne bi ni nastala (Voda, navodnjavanje su osnove poljoprivrede i 70% ukupne količine vode koristi se u poljoprivredi. Voda je ta koja može da učini da sjeme proklija i izraste u biljku ili stablo. Za proizvodnju mesa potrebno je 8-10 puta više vode u usporedbi sa žitaricama.

Vjerovali ili ne za “proizvodnju” kilograma mesa potrebno je 14.000 litara vode.

O pranju, kuhanju hrane i upotrebi vode nećemo trošiti riječi).

Varenje, apsorpcija, iskorištavanje hrane

Ovi procesi bez vode nisu mogući. Naš probavni sistem ima zadatak da razgradi, usitni hranu do jednostavnih, prostih molekula koje će se apsorbovati u krv i limfu. Za to su najviše zaslužni probavni sokovi koji se sastoje gotovo isključivo od vode.

Transport hrane, hranjivih materija po cijelom tijelu

Ova funkcija nije moguća bez vode. Stalno čujemo priču da je transport, transportna infrastruktura ključna za ekonomski rast svake zemlje i svijeta. Tako da od kopnenog, vazdušnog i vodenog saobraćaja ovise mnoge zemlje svijeta. Slično je i sa našim tijelom.

Ako se izuzme transport kiseonika do pluća, u našem tijelu postoji samo VODENI SAOBRAĆAJ, VODENI PUTEVI gdje god se putovalo i šta god se transportovalo. Krv kao transportni sistem sastoji se od preko 90% vode.

Stvaranje energije, goriva za pokretanje tijela

Kao što se na planeti zemlji smjenjuju dan i noć tako se u našem organizmu smjenjuju dvije metaboličke reakcije a to su: anabolizam- proces izgradnje složenih molekula u kojima se energija pohranjuje i katabolizam- razgradnja, gdje se procesom razgradnje složenih molekula energija oslobađa. Ni jedna ni druga reakcija ne bi bile moguće bez vode. Energiju naše tijelo osim iz hrane dobija i iz vode „hidrolitička energija“ koja se kasnije pohranjuje i pretvara u adenozin trifosfat (ATP).

Život je pokret

Energija je potrebna za pokret ali bez vode pokret nije moguć. Voda čini 22% kostiju, voda je osnovni lubrikant koji podmazuje zglobove i štiti dodirne površine zgloba od oštećivanja. Dok su ćelije kostiju uronjenje u naslage kalcija i drugih minerala, ćelije hrskavice su uronjene u tvar koja sadrži puno vode koja im omogućava da slobodno klize tokom pokreta zgloba a da je pri tome nivo oštećivanja pri trenju minimalan. Da li znamo da 75% težine gornjeg dijela tijela nosi voda koja se nalazi u srži diska.

Održavanje tjelesne temperature

Održavanje „klimatskih uslova u tijelu“ ne može bez vode. Ukoliko se temperatura tijela poveća naše tijelo to reguliše respiracijom (disanjem) i znojenjem preko kože putem čega se naš organizam hladi pomoću vode. U ovom procesu znojenjem možemo da izgubimo preko 0,5 litara vode. Kada temperatura tijela opadne onda se voda ponaša kao izolator.

Higijena je pola zdravlja

Vanjska i unutarnja higijena nisu moguće bez vode. Svaki dan naše tijelo opterećavaju velike količine toksina koje apsorbiramo iz hrane (aditivi), zraka, zatim jako puno metaboličkog otpada, neprobavljene hrane što sve kasnije počinje da „jede nas“.

Čišćenje je prirodni proces koji naše tijelo stalno radi preko organa koji vrše eliminaciju otpadnih tvari najviše putem stolice ili urina. No sve to ne bi bilo moguće bez vode.

Tekućina ≠ Voda

Sada kada smo vidjeli da bez vode SVE je NIŠTA želim da objasnim da neće sve što se naziva tekućinom ili se nalazi u tečnom agregatnom stanju nadoknaditi potrebe tijela za vodom.

Zaslađena pića

Danas u razvijenim društvima vlada navika da se konzumiraju razni čajevi, kafe, osvježavajući napici, sokovi, alkohol i mnogi drugi „umjetni napitci“. Ono što je gore jeste da vlada mišljenje da ćemo konzumacijom ovakvih napitaka nadomjestiti čistu, prirodnu vodu u svom organizmu. Istina jeste da svi gore navedeni napici sadrže vodu ali je istina također da pored vode sadrže i dehidratacijske tvari. Zbog toga iz našeg tijela „izvuku“ više vode nego što daju. Na ovaj način dovodimo naše tijelo u stanje dehidriranosti što je jednako suši u poljoprivredi ili velikoj ekonomskoj krizi – stečaju za državu.

Mineralna voda

Slična stvar dešava se ukoliko mislimo da sa gaziranim mineralnim vodama možemo da zamjenimo vodu. Gazirane mineralne vode spadaju u grupu hipertoničnih napitaka, napitaka u kojima je koncentracija minerala, optopljenih tvari veća nego u krvi tako da ne postoji sklad.

Zbog osmotskog pritiska koji nije isti, apsorpcija vode pa i minerala iz mineralnih voda je mala, tako da ove vode više imaju laksativni efekat.

Preporuke za konzumiranje vode

Naše potrebe za vodom zavise od mnogih faktora kao što su: tjelesna masa, starosna dob, tjelesna aktivnost, klimatski uslovi, zdravstveno stanje. Tako da globalne preporuke 6 čaša vode, 2 litra dnevno sa kojima se svakodnevno susrećemo nisu ispravne. Najbolji način da izračunate vaše optimalne dnevne potrebe za vodom jeste da po kilogramu vaše tjelesne mase uzimate 30ml vode. (npr. 70kg tjelesna masa x 30=2100ml).

Kratak sažetak i savjeti

 • Ne zaboravite da je voda pokretač tijela, svih njegovih funkcija i procesa u tijelu.
 • Signal žeđi je signal koji dolazi jako kasno, te se zbog opasnosti velikih, po život i zdravlje opasnih dehidratacija ne treba uvijek pouzdati u njega.
 • Minimalne dnevne potrebe za vodom su 30ml po kg tjelesne mase.
 • Vodu ne može zamjeniti niti jedna druga tekućina.
 • Konzumiranje vode je poželjno izbjegavati neposredno uz obroke jer ista ometa varenje.
 • Po ustajanju pored „vanjskog umivanja“ obavite i „unutrašnje umivanje“ tako što ćete popiti 0,3-0,5 litra mlake vode
 • Voda je „valuta“ kojom plaćamo i zdravlje ali i bolest. Niste bolesni, žedni ste!

Voda je naš prirodni element u kojoj smo bili kao bebe, koja nam je još tada pružala sve što nam je potrebno. Ukoliko želimo biti zdravi, sretni, dugovječni nikad ne bismo trebali „izaći iz nje“.  Naša ovisnost o vodi i njenim ulogama, koje život znače, nikad se nisu i neće promjeniti.

 • Odjava sa newsletter-a je u svakom času moguća. Pošaljite nam email na [email protected] sa naznakom „ODJAVA“ i Vaša zahtjev će biti neposredno sproveden u djelo. Do tada Vam želimo da uživate u našim redovnim objavama i okoristite se znanjem stručnjaka koji rade na ovom portalu.

  Dragi čitaoci i čitateljke,
  Trudimo se da savjesno i u skladu sa našim saznanjima pišemo i prenosimo informacije iz svijeta nauke. Naši članci su namijenjeni su isključivo kao input osobama koje žele proširiti svoje znanje i ne treba ih shvatiti kao dijagnostičke ili terapeutske upute. Ne možemo preuzeti odgovornost liječnika, apotekara, dijetologa i zdravstvenih savjetnika ni sa logističke ni sa pravne strane, te se po pitanju zdravstvenih tegoba / oboljenja obratite nadležnim osobama.

  Veoma se radujemo Vašim komentarima. Pišite nam i samo obratite pažnju da u komentarima ne postavljate imena brendova (marki) kao ni linkova koji ne pripadaju našoj stranici. Ukoliko se to ipak desi zadržavamo pravo da takve komentare izbrišemo po potrebi.

  Hvala Vam na razumijevanju
  Vaš tim MODRO & ZELENO

Literatura

 1. Batmanghelidj F. (2004): Vaše tijelo vapi za vodom. Zagreb.
 2. Živković R. (2000): Hranom do zdravlja. Zagreb.
 3. Mandić M. (2007): Znanost o prehrani. Osijek.
 4. Benardot D. (2010): Napredna sportska ishrana. Beograd.
 5. Roganović J. (2011): Značaj i uloga vode. Rijeka.

 

Slika: ExplorerBob auf Pixabay (https://pixabay.com/de/photos/flasche-mineralwasser-flasche-wasser-2582012/)